مقدمه:گندم از مهمترین غلات در ایران میباشد و نان تهیه شده از آرد گندم از مهمترین ماده غذایی در جیره غذایی انسان در کشور میباشدکه در صورت آلوده بودن اولیه گندم و هم چنین نگهداری و انبار آرد در شرایط نامطلوب محیطی میتواند باعث آلودگی آرد به قارچهای سمی و به ویژه قارچهای مولد آفلاتوکسین شود. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی میزان و نوع آلودگیهای قارچی در آردهای توزیع شده در نانواییهای شهر یزد بوده است.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی– مقطعی، نمونههای آرد از تعداد 80 نانوایی و هم چنین تعداد 20 نمونه از نمونههای آرد تولیدی 4 کارخانه آرد شهر یزد به طور خوشهای و تصادفی تهیه شد. پس از اندازه گیری میزان رطوبت، رقتهای2- 10تا6- 10 نمونه ها برروی محیط کشت سابورودکستروز آگار کشت داده و با براورد تعداد کلنی قارچهای جدا شده، جنس و گونه آن ها از روی ساختمان ماکروسکوپی و میکروسکوپی تشخیص داده شدند. اطلاعات را با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و به بکارگیری آمارهای توصیفی مانند میانگین، انحراف معیارو هم چنین با آزمونهای مناسب آماری مانند Chi square test آنالیز آماری انجام گرفت. سطح اطمینان 95% معنیدار در نظر گرفته میشود.
یافتهها: مجموعا تعداد2223 کلنی قارچ از 11 جنس و گونه مختلف قارچ از نمونههای آرد مورد مطالعه جدا و شناسایی شدند که تنها 7% نمونههای مورد بررسی دارای آلودگی قارچی بیشتر از میزان مجاز بودند. قارچهای پنیسیلیوم، کلادوسپوریوم، فوزاریوم، آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس نایجر از شایعترین قارچهای و قارچهای آلترناریا، ورتیسلیوم، ریزوپوس و فوما با کمترین آلودگی جدا شده از نمونههای آرد مورد بررسی در این مطالعه میباشند.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر در مقایسه با مطالعات مشابه بیانگر وضعیت نسبتا مطلوب آردهای توزیع شده در نانواییها شهر یزد ازنظر میزان آلودگی قارچی در مقایسه با سایر مطالعات مشابه میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |