دوره 15، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1395 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 194-203 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jafari A, Ghaneian M, Ehrampoush M, Momeni M, Jamshidy S, Mozafari S. Assessment of Fungal Contamination in the Distributed Flours iIn Yazd Bakeries. TB. 2016; 15 (2) :194-203
URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-2208-fa.html
جعفری عباسعلی، قانعیان محمد تقی، احرامپوش محمد حسن، مومنی حبیبه، جمشیدی سارا، مظفری سمانه. بررسی میزان آلودگی قارچی در آردهای توزیع‌شده در نانوایی‌های شهر یزد. طلوع بهداشت. 1395; 15 (2) :194-203

URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-2208-fa.html


استاد دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد ، jafariabbas@ssu.ac.ir
چکیده:   (571 مشاهده)

مقدمه:گندم از مهم‌ترین غلات در ایران می‌باشد و نان تهیه شده از آرد گندم از مهم‌ترین ماده غذایی در جیره غذایی انسان در کشور می‌باشدکه در صورت آلوده بودن اولیه گندم و هم چنین نگهداری و انبار آرد در شرایط نامطلوب محیطی می‌تواند باعث آلودگی آرد به قارچ‌های سمی و به ویژه قارچ‌های مولد آفلاتوکسین شود. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی میزان و نوع آلودگی‌های قارچی در آردهای توزیع شده در نانوایی‌های شهر یزد بوده است.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی– مقطعی، نمونه‌های آرد از تعداد 80 نانوایی و هم چنین تعداد 20 نمونه از نمونه‌های آرد تولیدی 4 کارخانه‌ آرد شهر یزد به طور خوشه‌ای و تصادفی تهیه شد. پس از اندازه گیری میزان رطوبت، رقتهای2- 10تا6- 10 نمونه ها برروی محیط کشت سابورودکستروز آگار کشت داده و با براورد تعداد کلنی قارچ‌های جدا شده، جنس و گونه آن ها از روی ساختمان ماکروسکوپی و میکروسکوپی تشخیص داده شدند. اطلاعات را با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و به بکارگیری آمارهای توصیفی مانند میانگین، انحراف معیارو هم چنین با آزمون‌های مناسب آماری مانند Chi square test آنالیز آماری انجام گرفت. سطح اطمینان 95% معنی‌دار در نظر گرفته می‌شود.

یافته‌ها: مجموعا تعداد2223 کلنی قارچ از 11 جنس و گونه مختلف قارچ از نمونه‌های آرد  مورد مطالعه جدا و شناسایی شدند که تنها 7% نمونه‌های مورد بررسی دارای آلودگی قارچی بیشتر از میزان مجاز بودند. قارچ‌های پنیسیلیوم، کلادوسپوریوم، فوزاریوم، آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس نایجر از شایعترین قارچ‌های و قارچ‌های آلترناریا، ورتیسلیوم، ریزوپوس و فوما با کمترین آلودگی جدا شده از نمونه‌های آرد مورد بررسی در این مطالعه می‌باشند.

نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر در مقایسه با مطالعات مشابه بیانگر وضعیت نسبتا مطلوب آردهای توزیع شده در نانوایی‌ها شهر یزد ازنظر میزان آلودگی قارچی در مقایسه با سایر مطالعات مشابه می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: آلودگی، قارچی، آرد، نانوایی، یزد
متن کامل [PDF 238 kb]   (206 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۵/۴/۲۹ | پذیرش: ۱۳۹۵/۴/۲۹ | انتشار: ۱۳۹۵/۴/۲۹

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/کلیه حقوق این وب سایت متعلق به طلوع بهداشت یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Tolooebehdasht

Designed & Developed by : Yektaweb