مقدمه: بیماری پوکی استخوان یکی از شایعترین مشکلات سیستم عضلانی- اسکلتی و نوعی اختلال متابولیکی استخوان میباشد که معمولاً بدون علامت بوده و در صورت عدم پیشگیری و درمان، اولین بار خود را با شکستگی استخوان نشان میدهد. هدف از این مطالعه، بررسی عوامل اجتماعی مرتبط با رفتارهای پیشگیریکننده از پوکی استخوان در زنان بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی میباشد.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که به صورت مقطعی انجام گردید. جامعه مورد بررسی شامل 278 نفر از افراد مراجعهکننده به مراکز بهداشتی-درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بودند. گردآوری اطلاعات توسط پرسشنامه و به صورت خودگزارشدهی تکمیل گردید. پایایی و روایی پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفت و تایید گردید. دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و در انجام آن از آزمونهای آماری کروسکال والیس همراه با آزمون تعقیبی دان، من ویتنی، ضریب همبستگی اسپیرمن، تحلیل رگرسیون استفاده شد.
یافتهها: در میان رفتارهای پیشگیریکننده از پوکی استخوان بیشترین فراوانی مربوط به عدم مصرف سیگار یا در معرض آن قرار گرفتن و کمترین فراوانی مربوط به انجام فعالیت بدنی منظم در طول هفته میباشد. بر اساس ضریب همبستگی اسپیرمن، میزان آگاهی، منافع درک شده، راهنما برای عمل و خودکارآمدی با عملکرد زنان در خصوص رفتارهای پیشگیریکننده از پوکی استخوان همبستگی مثبت و مستقیم و موانع درک شده با عملکرد زنان همبستگی معکوس و معنیداری داشت (001/0P<). در مجموع متغیرهای الگو 36% از واریانس رفتارهای پیشگیریکننده را پیشبینی نمودند و از میان این متغیرها سازه خودکارآمدی قویترین پیشبینیکننده رفتار بود (000/0P=).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج به دست آمده، ارائه برنامههای آموزشی مناسب با تأکید بر افزایش آگاهی و همچنین بالا بردن سطح سازههای مدل اعتقاد بهداشتی و کاهش موانع در زمینه بیماریهایی چون پوکی استخوان توسط کادر مراکز بهداشتی درمانی پیشنهاد میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |