دوره 15، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1395 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 57-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

BaghianiMoghadam M, Khabiri F, Morovati Sharifabad M, Dehghan A, Falahzadeh H. Determination of social variables affected the health belief model in adopting preventive behaviors of osteoporosis. TB 2016; 15 (2) :45-57
URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-2194-fa.html
باقیانی مقدم محمد حسین، خبیری فرحناز، مروتی شریف آباد محمد علی، دهقان علی، فلاح زاده حسین. بررسی عوامل مرتبط با رفتارهای پیشگیری‌کننده از پوکی استخوان براساس الگوی اعتقاد بهداشتی (HBM) در زنان 49-20 ساله شهر یزد. طلوع بهداشت. 1395; 15 (2) :45-57

URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-2194-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد ، farahnaz_khabiri@yahoo.com
چکیده:   (4218 مشاهده)

مقدمه: بیماری پوکی استخوان یکی از شایع‌ترین مشکلات سیستم عضلانی- اسکلتی و نوعی اختلال متابولیکی استخوان می‌باشد که معمولاً بدون علامت بوده و در صورت عدم پیشگیری و درمان، اولین بار خود را با شکستگی استخوان نشان می­دهد. هدف از این مطالعه، بررسی عوامل اجتماعی مرتبط با رفتارهای پیشگیری‌کننده از پوکی استخوان در زنان بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی می‌باشد.

روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که به صورت مقطعی انجام گردید. جامعه مورد بررسی شامل 278 نفر از افراد مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی-درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بودند. گردآوری اطلاعات توسط پرسشنامه و به صورت خودگزارش‌دهی تکمیل گردید. پایایی و روایی پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفت و تایید گردید. داده­ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و در انجام آن از آزمون­های آماری کروسکال والیس همراه با آزمون تعقیبی دان، من ویتنی، ضریب همبستگی اسپیرمن، تحلیل رگرسیون استفاده شد.

یافته‌ها: در میان رفتارهای پیشگیری‌کننده از پوکی استخوان بیشترین فراوانی مربوط به عدم مصرف سیگار یا در معرض آن قرار گرفتن و کمترین فراوانی مربوط به انجام فعالیت بدنی منظم در طول هفته می­باشد. بر اساس ضریب همبستگی اسپیرمن، میزان آگاهی، منافع درک شده، راهنما برای عمل و خودکارآمدی با عملکرد زنان در خصوص رفتارهای پیشگیری‌کننده از پوکی استخوان همبستگی مثبت و مستقیم و موانع درک شده با عملکرد زنان همبستگی معکوس و معنی‌داری داشت (001/0P<). در مجموع متغیرهای الگو 36% از واریانس رفتارهای پیشگیری‌کننده را پیش‌بینی نمودند و از میان این متغیرها سازه خودکارآمدی قوی‌ترین پیش‌بینی‌کننده رفتار بود (000/0P=).

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به دست آمده، ارائه برنامه‌های آموزشی مناسب با تأکید بر افزایش آگاهی و همچنین بالا بردن سطح سازه‌های مدل اعتقاد بهداشتی و کاهش موانع در زمینه بیماری‌هایی چون پوکی استخوان توسط کادر مراکز بهداشتی درمانی پیشنهاد می­شود.

متن کامل [PDF 212 kb]   (1785 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/4/29 | پذیرش: 1395/4/29 | انتشار: 1395/4/29

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/کلیه حقوق این وب سایت متعلق به طلوع بهداشت یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Tolooebehdasht

Designed & Developed by : Yektaweb