مقدمه: آدامس شایعترین جویدنی دنیاست که اثرات مطلوب بهداشتی فراوانی همچون خنثی کردن باکتریهای دندانی و جلوگیری از خشکی دهان به همراه دارد. با توجه به فقدان مطالعات در زمینه آگاهی افراد جامعه در مورد اثرات بهداشتی جویدن آدامس، پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد افراد 15 ساله و بالاتر شهر کرج در این زمینه صورت گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی تعداد 400 نفر افراد 15 ساله و بالاتر شهر کرج بصورت نمونه گیری تصادفی خوشهای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته دارای روایی و پایایی معتبر در چهار بخش: دموگرافیک 6 سوال، آگاهی 23 سوال، نگرش 7 گویه و عملکرد 7 سوال بود و به صورت مصاحبه تکمیل شد. دادهها توسط نرم افزار آماری SPSS و با کمک آزمون های توصیفی و تحلیلی ANOVA، T-test و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: بر اساس نتایج 5/78 درصد از واحدهای پژوهش آدامس می جویدند که از این تعداد، 3/8 درصد میزان مصرف خود را هر روز اعلام کردند. ازاین تعداد تنها 7/37 درصد به علت اثرات بهداشتی آن آدامس می جویدند. بین آگاهی و سطح تحصیلات (002/0=P) و میزان مصرف آدامس (045/0=P)رابطه آماری معنی داری موجود بود. نگرش افرادی که آدامس مصرف می کردند بطور معناداری مطلوب تر از نگرش افرادی که آدامس مصرف نمی کردند بود(013/0=P). وضعیت اقتصادی (026/0=P)، سطح تحصیلات (024/0=P)، وضعیت استعمال سیگار (001/0>P) و میزان مصرف آدامس نیز (07/0=P) رابطه آماری معنی داری با وضعیت نگرش افراد داشت. بین عملکرد افراد و متغیرهای زمینه ای ارتباطی دیده نشد. بعلاوه، میانگین سنی افرادی که آدامس می جویدند بطور معنی داری (001/0>P) کمتر از افرادی بود که آدامس نمی جویدند و نیز آدامس جویدن در بین مجردین (001/0>P) و دانشجویان (002/0=P) بطور معناداری بیشتر دیده شد.
نتیجه گیری: آگاهی، نگرش و عملکرد در افراد مورد مطالعه در رابطه با اثرات بهداشتی جویدن آدامس در سطح متوسطی بود، پیشنهاد می گردد از نتایج این مطالعه در جهت ارائه برنامه های آموزشی مؤثر و دقیق درمورد افزایش اثرات مثبت جویدن آدامس استفاده شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |