مقدمه: رشد جمعیت و شهرسازی، مدیریت مواد زائد جامد را به یکی از بزرگترین چالش های زیست محیطی در دنیا تبدیل کرده است و در سالهای اخیر استفاده از کرم های خاکی برای دفع زائدات و تبدیل آنها به مواد سودمند مورد توجه قرار گرفته است.هدف از این مطالعه تولید ورمی کمپوست از باگاس و پسماندهای آشپزخانه توسط کرم خاکی ایزنیا فوئیتیدا می باشد.
روش بررسی: در این مطالعه ک بصورت تجربی انجام شد، تیمارهای باگاس و مواد زائد آشپزخانه با سه بار تکرار ( در مجموع 9 واحد آزمایشگاهی) تهیه شد. پارامترهایpH ، کل کربن آلی، نیتروژن کجلدال، فسفر دردسترس و پتاسیم کل به مدت 60 روز اندازه گیری شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که با گذشت زمان pHفرایند روند کاهشی داشته، و در تیمار شاهد مقدار 13/0±36/6، در نسبت 1:1 (مخلوط باگاس با زائدات آشپزخانه)15/0±79/6و در تیمار با نسبت 1:2 62/2±58/6 حاصل شد. .همچنین نتایج کاهش در کل کربن آلی (TOC) ،نیتروژن کجلدال (TKN) ، C/N و افزایش در فسفردر دسترس(P) و پتاسیم (K) را نشان داد. در تیمار شاهد مقادیر TOC، TKN و C/N به ترتیب 41/20%، 5/9% و 12% کاهش یافته و مقادیر P و K 32% و 37/31% افزایش یافت. در نسبت 1:1 مقادیر TOC، TKN و C/N به ترتیب 4/50%، 7/39% و9/17% کاهش یافته و مقادیر P و K 5/50% و 7/54% افزایش یافت. در نسبت 1:2 مقادیر TOC، TKN و C/N به ترتیب 54%، 33% و 2/31% کاهش یافته و مقادیر P و K 18/52% و 17/57% افزایش یافت.
نتیجه گیری: مناسبترین مخلوط کمپوست باگاس با زائدات آشپزخانه جهت تهیه ورمی کمپوست در نسبت 1 به 2 مشاهده شد و در اکثر پارامترهای های اندازه گیری شده برتری خود را نسبت به سایر تیمارهای مورد آزمایش آشکار نشان داد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |