سابقه و ا هداف: وجود اسید هیومیک به عنوان یکی از پیشسازهای تری هالومتانها در منابع آب از مشکلات بهداشتی بسیاری از جوامع است. در همین راستا در سالهای اخیر، روشهای مختلفی برای حذف اسید هیومیک، مورد توجه قرار گرفته است . این مطالعه با هدف بررسی امکانسنجی استفاده از نانوتیوبهای کربنی چندجداره به عنوان جاذب در فرآیند جذب اسید هیومیک در شرایط اسیدی از محلولهای آبی انجام شده است .
روش بررسی : این مطالعه تجربی بصورت ناپیوسته انجام شده که در آن اثر پارامترهای مختلف زمان تماس، غلظت اسید هیومیک و میزان نانوتیوب در حذف اسید هیومیک بررسی شده است. در طی مراحل مختلف تحقیق، غلظت اسید هیومیک با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج 254 نانومتر تعیین شد.
یافته ها: نتایج مطالعه نشان داد که حداکثر ظرفیت جذب سطحی اسید هیومیک بر روی نانوتیوبهای کربنی چندجداره 37/31 میلیگرم بر گرم در شرایط pH اسیدی(4= pH ) اتفاق افتاده است. همچنین مشخص گردید که زمان مناسب جهت دستیابی به حداکثر جذب اسید هیومیک و حالت تعادل، 3 ساعت میباشد. با افزایش دوز جاذب از 04/0 به 08/0 گرم در 100 میلیلیتر راندمان حذف برای محلول اسید هیومیک با غلظت اولیه 20 میلیگرم در لیتر از 5/93 به 8/96 درصد افزایش مییابد. با کاهش غلظت اولیه اسید هیومیک از 30 به 5 میلیگرم در لیتر در 4= pH و زمان 3 ساعت راندمان حذف از 5/91 به 9/96 درصد افزایش یافته است.
نتیجهگیری : به دلیل اندازه کوچک، سطح مقطع زیاد، شکل کریستالی و نظم شبکهای منحصر به فرد و در نتیجه واکنش پذیری بسیار زیاد و عملکرد قابل توجه نانوتیوبهای کربنی چندجداره به عنوان جاذب در حذف آلایندههای آلی از محلولهای آب، این جاذب میتواند جهت حذف اسید هیومیک مؤثر باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |