Narimanpour A, Ghaneian M, Ehrampoosh M. Evaluation of Usual and Acid-Modified Fig Leaves Powder Application as a Biosorbent for Removing Chromium (VI) from Aqueous Solutions. TB 2022; 21 (1) :86-97
URL:
http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-2080-fa.html
نریمان پور عاطفه، قانعیان محمدتقی، احرامپوش محمدحسن. بررسی کاربرد پودر برگ انجیر به صورت معمولی و اصلاحشده اسیدی به عنوان جاذب زیستی در حذف فلز سنگین کروم ششظرفیتی از محلولهای آبی. طلوع بهداشت. 1401; 21 (1) :86-97
URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-2080-fa.html
دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، یزد ، ایران. ، atefeh.narimanpour@gmail.com
متن کامل [PDF 565 kb]
(350 دریافت)
|
چکیده (HTML) (809 مشاهده)
متن کامل: (516 مشاهده)
بررسی کاربرد پودر برگ انجیر به صورت معمولی و اصلاحشده اسیدی به عنوان جاذب زیستی در حذف فلز سنگین کروم ششظرفیتی از محلولهای آبی
نویسندگان: عاطفه نریمانپور1، محمدتقی قانعیان2، محمدحسن احرامپوش2
1.نویسنده مسئول: کارشناس ارشد مهندسی منابع طبیعی-آلودگی محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، یزد ، ایران.
تلفن تماس: 09153671343 Email: atefeh.narimanpour@gmail.com
2.استاد گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی، یزد، ایران.
3. استاد مرکز تحقیقات علوم و فناوری های محیط زیست،گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی، یزد، ایران.
چکیده
مقدمه: یکی از مشکلات زیستمحیطی نگرانکننده آلودگی فاضلابهای شهری و صنعتی به ترکیبات سمّی فلزات سنگین از جمله فلز کروم میباشد. با توجه به اثرات مخرب فلز کروم و عدم تجزیهپذیری، حذف آن از اهمیت بالایی برخوردار است. روش جذب سطحی با استفاده از جاذبهای زیستی ارزان قیمت، روشی موفق است که در دهه اخیر مورد توجه قرارگرفتهاست. در این تحقیق اثر پودر برگ خشکشده انجیر به عنوان یک جاذب زیستی ارزانقیمت به دو صورت معمولی و اصلاحشده با اسید نیتریک، بر حذف فلز کروم ششظرفیتی از محلول آبی سنتتیک بررسی شده است.
روش بررسی: در این مطالعه بررسی آزمایشگاهی شامل محلولسازی کروم ششظرفیتی انجام شده و سپس به منظور مطالعه اثر پارامترهای مختلف محلول و جاذب شامل pH محلول، زمان تماس، غلظت محلول و وزن جاذب، با دستگاه جذب اتمی مقدار ثانویه غلظت کروم اندازهگیری و مقایسه شده است.
یافتهها: برای جاذب معمولی 2=pH، غلظت اولیه 200 میلیگرم بر لیتر، غلظت جاذب 40 گرم بر لیتر و زمان تعادل 120 دقیقه به عنوان پارامترهای بهینه و برای جاذب اصلاحشده 3=pH ، غلظت اولیه 300 میلی گرم بر لیتر، غلظت جاذب 40 گرم بر لیتر و زمان تعادل 120 دقیقه به عنوان پارامترهای بهینه حاصل شدند که درصد جذب حداکثر کروم ششظرفیتی از محلول در حالت اول 33/54% و در حالت دوم 50/91% بودند. همچنین با بررسی ایزوترمها و سینتیک جذب مشخص گردید که جذب کروم در هر دو حالت از ایزوترم لانگمویر (942/0= R2برای معمولی و 975/0=R2 برای اصلاحشده) و سینتیک شبه درجه دوم (976/0= R2 برای معمولی و 982/0= R2 برای اصلاحشده) پیروی میکند.
نتیجهگیری: حذف مؤثرتر کروم با استفاده از جاذب اصلاحشده در مقایسه با جاذب معمولی و مطالعات قبلی، نشاندهنده مناسب بودن پودر برگ انجیر اصلاحشده به عنوان جاذب کروم ششظرفیتی میباشد.
واژههای کلیدی: جذب سطحی، فلزات سنگین، کروم ششظرفیتی
مقدمه
آلودگی رو به افزایش فاضلاب های شهری و صنعتی به ترکیبات سمّی فلزات سنگین، در اثر توسعه و رشد صنایع در طی سالهای اخیر یک مسئله نگران کننده محسوب میگردد. یکی از منابع آلاینده مهم، فلز کروم است که ورود آن ها به منابع آبی معمولاً از طریق پساب خروجی بسیاری از صنایع از جمله تولید فولاد زنگ نزن، آبکاری فلزات، چرم سازی، نیروگاه های اتمی، نساجی، خنک سازی آب و تولید کرومات بوده و لذا یکی از مشکلات زیست محیطی نگرانکننده بشر میباشد (1). اهمیت جلوگیری از ورود فلز کروم به محیط زیست از آن جهت است که این عنصر برای موجودات زنده حتی در غلظتهای کم نیز سمّی بهشمار میآید و نیز خاصیت عدم تجزیه پذیری آن، منجر به تجمع آن در بدن موجودات زنده و افزایش غلظت آن در بالای زنجیره غذایی میگردد. به همین دلیل مقدار غلظت مجاز کروم توسط نهادهای بهداشتی و زیستمحیطی دنیا تعیین و رصد میشود. برای کروم غلظت مجاز تعیین شده زیر 50 میکروگرم بر لیتر است که توسط سازمان بهداشت جهانی یا سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا پیشنهاد شده است (3 ، 2). البته مقدار مجاز کروم جهت تخلیه به آبهای سطحی، توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایران 500 میکروگرم بر لیتر تعیین شده است (4). عنصر کروم با عدد اتمی 24 از جمله عناصر چندظرفیتی و از دسته فلزات سنگین است که در هوا، خاک و آب یافت می شود. حالات اکسیداسیونی آن از 2+ تا 6+ متغیر است ولی عمدتاً در دو حالت اکسیداسیونی سه و ششظرفیتی در طبیعت حضور دارد که پایداری این دو حالت به شدت به pH وابسته است. کروم ششظرفیتی نسبت به کروم سهظرفیتی، سمّیت، تحرک و قابلیت انحلال بیشتری دارد و برای سلامت انسان بسیار مضر است (5). تاکنون تحرک زیست محیطی و آلودگی کروم توسط محققین زیادی مورد مطالعه قرار گرفته است و بنظر می رسد که کروم ششظرفیتی حدود 100 تا 1000 برابر از کروم سهظرفیتی سمّی تر است.
در سیستم محیط زیست Cr6+ بهصورت اکسیآنیون های کرومات (Cr2O42-)، بی کرومات (HCrO4-)، و دی کرومات (Cr2O7-) حضور دارد و قابلیت انحلال آن در آب بسیار بالاست. در مقابل Cr3+ قابلیت انحلال کمتری در آب داشته و آمادگی رسوبگذاری بصورت Cr(OH)3 یا هیدروکسید مخلوط Fe و Cr در pH های بیشتر از 4 را دارد. کروم سهظرفیتی در مواد با قابلیت انحلال پایین قرار دارد و بنابراین خارج از دسترس ارگانیسم هاست.
با توجه به مشکلات عمده زیست محیطی که توسط فلز کروم در طبیعت ایجاد میشود، روشهای متعددی به منظور کاهش غلظت این آلاینده در طبیعت مورد بررسی قرار گرفتهاند که امروزه روش جذب با اختلاف فاحش، کاربردیترین و رایج ترین روش برای جذب کروم VI شده است. بخصوص اگر با مراحل بازتولید و بازیافت جاذب همراه شود. این بازتولید جاذب مشکل دفع لجن فرآیند را برطرف کرده و از لحاظ اقتصادی فرآیند را مقرون به صرفه تر میکند (6). در سالهای اخیر تمایل به استفاده از جاذبهای مختلف زیاد شده است از جمله حذف کروم از پسابها بوسیله باکتری، قارچ، گیاهان آبی و دیگر انواع گیاهان گزارش شده است. این جاذبها اگرچه عملکرد خوبی از خود در مقیاس آزمایشگاهی نشان دادهاند ولی از آنجا که در برابر حجم وسیع آلودگی صنعتی، حجم زیادی از این گیاهان در طبیعت موجود نیستند، استفاده از آنها در مقیاس صنعتی مناسب و عملی نیست (7). جاذبهای ارزان قیمت پتانسیل بالایی را برای جذب کروم از پسابها نشان داده اند و مطالعات مروری خوبی در زمینه حذف فلزات سنگین با استفاده از جاذبهای ارزان قیمت صورت گرفته است (10- 8). به عنوان نمونه Maingi و دیگران (11) از ترکیب مساوی برگ چای و دانه کدوحلوایی برای حذف کروم ششظرفیتی از محلول آبی استفاده نموده و به حذف 98 درصدی از محلول 50 میلیگرم بر گرم در زمان 60 دقیقه رسیدهاند. همینطور Ankitha و دیگران (12) با استفاده از پوست دانه گیاه آرکا موفق به حذف 50 درصدی کروم ششظرفیتی از محلول 50 ppm شدهاند.
تحقیقات نشان داده است که با استفاده از جاذب های اصلاح شده ضایعات گیاهی و گیاهان و محصولات سلولزی اصلاح شده حذف کروم به مقدار قابلتوجهی ازمحلولهای آبی می تواند اتفاق بیفتد(13،9).بسیاری از محصولات جانبی کشاورزی میتوانند جاذب ارزان قیمت خوبی هم برای کروم III و هم برای کروم VI باشند. ضایعات سلولزی شامل ضایعات چوبی (خاک اره، ضایعات تولید کاغذ) و ضایعات کشاورزی (تفاله نیشکر، سبوس گندم، پوشال گندم و...) اگرچه ظرفیت جذبشان با دیگر جاذب های طبیعی برابر است ولی دارای مزایای زیر هستند: کاربرد آسان، در دسترس بودن مقادیر زیاد، هزینه ناچیز و حتی صفر و ایجاد ارزش افزوده برای موادی که اگر استفاده نمیشدند فقط ضایعات به حساب میآمدند (14).
لذا در این مطالعه اثر پودر برگ خشک شده انجیر به عنوان یک جاذب زیستی ارزان قیمت به دو صورت معمولی و اصلاح شده با اسید نیتریک، بر حذف فلز کروم ششظرفیتی از محلول آبی سنتتیک حاوی این فلز مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است.
روش بررسی
به منظور مشخصشدن امکان استفاده از پودر برگ انجیر به عنوان جاذب کروم ششظرفیتی از محلول آبی، مطالعه آزمایشگاهی شامل محلول سازی سنتتیک محلول کروم شش
ظرفیتی و بررسی اثر پارامترهای pH، دوز جاذب، غلظت اولیه کروم در محلول آبی و زمان تماس، آزمایشها در دو مرحله مجزا با دو نوع جاذب طراحی گردیده و مقدار ثانویه غلظت کروم محلول با استتفاده از روش جذب اتمی پس از هر آزمایش اندازهگیری شده است. بدین منظور در فاز اول از پودر برگ انجیر به صورت طبیعی، خشک شده و الک شده با الک استاندارد ASTM 40 استفاده شد و در فاز دوم علاوه بر عملیات فیزیکی آمادهسازی، اصلاح با اسید روی آن انجام شد بدین ترتیب که پودر برگ انجیر معمولی تهیه شده که در مرحله قبل به آن اشاره شد به مقدار 20 گرم داخل 500 میلیلیتر اسید کلریدریک 5/0 مولار ریخته شده و به مدت 2 ساعت روی همزن با دور 200rpm در دمای محیط قرار گرفت. سپس محلول از روی همزن برداشته شده و به همان صورت به مدت 24 ساعت در دمای محیط قرار گرفت. پس از طی زمان 24 ساعت محلول فوق فیلتر شده و برگ انجیر خیسانده شده، کاملاً با آب مقطر شستشو شد تا از حذف کامل اسید از روی پودر
اطمینان حاصل گردد. پودر شسته شده سپس به مدت 4 ساعت در آون با دمای 85 درجه سانتیگراد قرار گرفت تا کاملا خشک شود و پس از آن پودر خشک شده به منظور جلوگیری از جذب رطوبت داخل دسیکاتور قرار گرفت.
جهت تهیه محلول استوک کروم شش ظرفیتی به غلظت 600 میلیگرم بر لیتر مقدار 69/1 گرم دی کرومات پتاسیم (K2Cr2O7) در 1000 میلیلیتر آب مقطر (De-ionized distilled water) حل شده و این محلول با غلظت 600 میلی گرم بر لیتر به عنوان محلول مادر تا پایان آزمایشها استفاده شد و غلظتهای رقیقتر مورد نیاز با رقیقسازی همین محلول تهیه گردید. تمامی مواد مورد استفاده از گرید آزمایشگاهی و با برند Merck آلمان بوده است. همچنین در انجام آزمایشهای این تحقیق از دستگاه pH Meter مدل 691 Metrohm به منظور تنظیم pH محلول و همزن مغناطیسی مدل Retsch-RS 15 جهت تنظیم دور همزدن مخلوط جاذب و محلول استفاده گردید. غلظتهای ثانویه محلول کروم پس از فرآیند جذب توسط دستگاه جذب اتمی GBC-Exploraa Dual اندازه گیری شد (15).
دستورالعمل آزمایشهای جذب بر اساس استاندارد متد به این صورت انجام شد که با تعیین پارامترهای pH، دوز جاذب، غلظت اولیه محلول و زمان تماس آزمایش انجام شد (15). پس از طی زمان مورد نظر آزمایش، محلول آبی بوسیله کاغذ فیلتر از پودر جاذب جدا گردید. محلول صاف شده سپس توسط دستگاه جذب اتمی، میزان کروم آن اندازهگیری شد. محاسبه درصد جذب کروم با فرمول زیر انجام شد:
(1)