مقدمه: یکی از مشکلات زیستمحیطی نگرانکننده آلودگی فاضلابهای شهری و صنعتی به ترکیبات سمّی فلزات سنگین از جمله فلز کروم میباشد. با توجه به اثرات مخرب فلز کروم و عدم تجزیهپذیری، حذف آن از اهمیت بالایی برخوردار است. روش جذب سطحی با استفاده از جاذبهای زیستی ارزان قیمت، روشی موفق است که در دهه اخیر مورد توجه قرارگرفتهاست. در این تحقیق اثر پودر برگ خشکشده انجیر به عنوان یک جاذب زیستی ارزانقیمت به دو صورت معمولی و اصلاحشده با اسید نیتریک، بر حذف فلز کروم ششظرفیتی از محلول آبی سنتتیک بررسی شده است.
روش بررسی: در این مطالعه بررسی آزمایشگاهی شامل محلولسازی کروم ششظرفیتی انجام شده و سپس به منظور مطالعه اثر پارامترهای مختلف محلول و جاذب شامل pH محلول، زمان تماس، غلظت محلول و وزن جاذب، با دستگاه جذب اتمی مقدار ثانویه غلظت کروم اندازهگیری و مقایسه شده است.
یافتهها: برای جاذب معمولی 2=pH، غلظت اولیه 200 میلیگرم بر لیتر، غلظت جاذب 40 گرم بر لیتر و زمان تعادل 120 دقیقه به عنوان پارامترهای بهینه و برای جاذب اصلاحشده 3=pH ، غلظت اولیه 300 میلی گرم بر لیتر، غلظت جاذب 40 گرم بر لیتر و زمان تعادل 120 دقیقه به عنوان پارامترهای بهینه حاصل شدند که درصد جذب حداکثر کروم ششظرفیتی از محلول در حالت اول 33/54% و در حالت دوم 50/91% بودند. همچنین با بررسی ایزوترمها و سینتیک جذب مشخص گردید که جذب کروم در هر دو حالت از ایزوترم لانگمویر (942/0= R2برای معمولی و 975/0=R2 برای اصلاحشده) و سینتیک شبه درجه دوم (976/0= R2 برای معمولی و 982/0= R2 برای اصلاحشده) پیروی میکند.
نتیجه گیری: حذف مؤثرتر کروم با استفاده از جاذب اصلاحشده در مقایسه با جاذب معمولی و مطالعات قبلی، نشاندهنده مناسب بودن پودر برگ انجیر اصلاحشده به عنوان جاذب کروم ششظرفیتی میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |