مقدمه: ورزشکاران از جمله کوه نوردان، صحرا نوردان و دریا نوردان و گردشگرانی که در طبیعت دچار سانحه و یا گم می شوند و نیز افرادی که بلایای طبیعی موجب بی خانمان شدن آنها شده است نیاز به تامین حداقل انرژی از طریق مکمل ها یا قرص های پر انرژی مورد نیاز تا زمان رسیدن کمک های بیشتر را دارند.
در این مطالعه هدف،طراحی و ساخت نمونه آزمایشگاهی این گونه قرص های پر انرژی میباشد.
روش بررسی:به صورت آزمایشگاهی، 15 فرمولاسیون مختلف طراحی و ساخته شد و با هماهنگی با دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان این فرمولاسیون ها به منظور قابلیت تبدیل به قرص های پر کالری با هدف تامین حداقل 20 کیلوکالری به ازای هر قرص وحداقل مقادیر پروتئین روزانه (حدود 25 گرم) و نیز ویتامین ها و مواد معدنی مختلف مورد بررسی و تهیه قرار گرفتند.
یافته ها: نمونه آزمایشگاهی قرص های 5 گرمی که هر کدام حاوی 21 کیوکالری انرژی بودند، تهیه شد. بهترین فرمولاسیونی که مشخص شد برای تهیه قرص، مقرون به صرفه و قابل اجرا است شامل 16 درصد روغن زیتون، 36 درصد مالتودکسترین، 25 درصد پودر پروتئین، 17 درصد دانه کنجد خام و 6 درصد جوانه خالص گندم بود. با در نظر گرفتن اینکه هر فرد روزانه 25 عدد از قرص ها را استفاده کند، روزانه 525 کیلوکالری انرژی برای فرد تامین میشود. اگر هر جعبه از قرص ها به طور متوسط 2/1 کیلوگرم طراحی شود، قرص ها می توانند حداقل انرژی مورد نیاز،پروتئین،ویتامین ها و مواد معدنی را تا 10 روز تامین نمایند.
نتیجهگیری: تامین حداقل انرژی و مواد مغذی مورد نیاز برای زنده ماندن ورزشکاران، گردشگران و آسیب دیدگان از بلایای طبیعی تا مدت هفت روز یا حتی بیشتر به دلیل حجم اندک قرص های طراحی شده امکان پذیر می باشد و قابلیت تولید صنعتی در ایران را دارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |