دوره 14، شماره 6 - ( ویژه نامه بهمن و اسفند 1394 )                   جلد 14 شماره 6 صفحات 371-356 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد ، atefe.zahedi@gmail.com
چکیده:   (4532 مشاهده)

مقدمه: سرطان یکی از سه علت اصلی مرگ در دنیا محسوب می شود. حدود 70% از مرگ هایی که به علت سرطان اتفاق می افتد در کشورهای با وضع اقتصادی اجتماعی پایین اتفاق می افتد. در ایران نیز سرطان پستان اولین سرطان شایع در زنان می باشد واطلاعات موجود حاکی از افزایش بروز سالانه سرطان پستان در زنان ایرانی وکاهش سن ابتلا به این بیماری می باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط عوامل اقتصادی اجتماعی و باروری بر سرطان پستان انجام گردید

روش­بررسی: این پژوهش به صورت مورد شاهدی مبتنی بر بیمارستان بر روی 150 فرد مبتلا به سرطان پستان و 150 فرد سالم انجام گرفت.  نمونه گیری به روش آسان و جمع آوری اطلاعات به صورت مصاحبه با افراد شرکت کننده انجام گرفت. در نهایت اطلاعات به دست آمده وارد نرم افزار SPSS و جهت آنالیز از آماره های توصیفی و تحلیلی از جمله مجذور کای، نسبت های شانس با حدود اطمینان 95% و نیز رگرسیون لجستیک استفاده شد.

یافته­ها: در آنالیز اولیه عوامل تحصیلات، نوع شغل افراد، شغل همسر، درآمد ماهانه، سابقه ضایعه پستانی، شاخص توده بدنی(BMI)، نسبت دور کمر به باسن (WHR) در رابطه با سرطان پستان معنی دار شد و بعد از وارد کردن متغیر های معنی دار در مدل رگرسیون لجستیک چندگانه متغیرهای  درآمد (92/3OR=) و BMI (30BMI>=) (84/3OR=) معنی دار باقی ماندند و سن در اولین تولد زنده (04/5OR=) نیز معنی دار شد.

نتیجه گیری: با توجه به اینکه در این مطالعه درآمد پایین، تاخیر در تولد اولین فرزند و چاقی، از عوامل خطرناک و مهم ابتلا به  سرطان پستان بودند، توصیه می شود افرادی که دارای این عوامل خطر هستند نسبت به دریافت مراقبت های لازم جهت پیشگیری و تشخیص زودرس اقدام نمایند.

متن کامل [PDF 225 kb]   (1809 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1394/1/18 | پذیرش: 1394/6/23 | انتشار: 1394/12/22

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.