دوره 11، شماره 1 - ( خرداد 1391 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 19-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nabizade-Asl L, Mozaffari-Khosravi H, Yassini-Ardekani S, Hadi Nodoushan H, Fallahzadeh H. Vitamin D Status in Patients with Depression Referred to Specialized Clinics Affiliated to Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd-2011. TB 2012; 11 (1) :9-19
نبی زاده اصل لاله، مظفـری خسـروی حسن، یاسینـی اردکانی سید مجتبی، هادی ندوشن حسین، فلاح زاده حسین. بررسی وضعیت ویتامین D در بیماران مبتلا به افسردگی مراجعه کننده به کلینیک های تخصصی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی یزد 1390. طلوع بهداشت. 1391; 11 (1) :9-19

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد ، mozaffari.kh@gmail.com

سابقه و اهداف: نقش ویتامین D در ارتباط با بیماری هایی مثل استئوپروز، سرطان، بیماریهای قلبی عروقی و دیابت درمطالعات مختلف شناخته شده و اخیراً نقش این ویتامین درعملکرد مغز، مثل عملکردهای شناختی و سلامت روانی مطرح گشته است. مطالعات نشان داده اند غلظت ویتامین D در بیماران افسرده و مبتلا به اختلالات روانی پایین است و ممکن است بین اختلالات روانی و کمبود ویتامین D رابطه ای وجود داشته باشد. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت ویتامین D در بیماران مبتلا به افسردگی مراجعه کننده به پلی کلینیک های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شده است.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- مقطعی 211 نفر بیمار افسرده که نمره تست بک بالای 17 داشتند شرکت کردند. بعد از تکمیل پرسشنامه افسردگی بک سایر داده های دموگرافیک بیماران ثبت و 5 سی سی نمونه خون ناشتا برای تعیین غلظت سرمی 25-هیدروکسی ویتامین D گرفته شد. غلظت زیر 35 نانو مول بر لیتر به عنوان کمبود ویتامین D در نظر گرفته شد.

یافته ها: از بین 211 فرد شرکت کننده،70 نفر(2/33 درصد) مرد و141 نفر(8/66 درصد) زن بودند. میانگین سنی افراد 4/33 سال بدست آمد. میانه 25-هیدرکسی ویتامین D در کل، مردان و زنان به ترتیب 4/26، 36 و 6/22 نانو مول در لیتر بود. 3/34 درصد از افراد وضعیت ویتامین D طبیعی داشتند و 7/65 درصد افراد به درجاتی از کمبود ویتامین D مبتلا بودند. 6/7 درصد از افراد افسرده از کمبود شدید، 5/39 درصد از کمبود متوسط و 6/18 درصد از کمبود خفیف ویتامین D رنج می بردند. بین وضعیت ویتامین D و شدت افسردگی ارتباط معنی داری بدست نیامد.

نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه شیوع کمبود ویتامین D در میان افراد افسرده مثل سایر طبقات جمعیتی در منطقه مورد مطالعه، بالاست و نیازمند مطالعه بیشتر در خصوص شناسایی علت آن و نیز بررسی اثر رفع کمبود آن بر وضعیت افسردگی می باشد.

دریافت: 1391/4/19 | انتشار: 1391/3/26