مقدمه: دیابت یکی از شایعترین بیماریهای متابولیکی و چهارمین علت مرگ و میر در جهان می باشد. و با نقص در متابولیسم کربوهیدراتها، چربیها وپروتئین ها همراه با احتمال کمبود ترشح انسولین با درجات متفاوتی از مقاومت به انسولین مشخص می شود . استان یزد از دیرباز به شهر شیرینی معروف بوده و متاسفانه در زمینه دیابت رکورددار است میزان شیوع بیماری دیابت در استان یزد ۱/۵تا دو برابر بیش از متوسط کشوری آن است. میزان شیوع این بیماری در استان یزد ۴/۷ درصد و درکشور ۲/۳درصد است بررسی های انجام شده، نشان دهنده بالا بودن بیش از حد مصرف بلانکیت( Na2So2O4 ) به عنوان سفیدکننده می باشد. به همین دلیل بر آن شدیم تا اثر دیابت زائی بلانکیت را بررسی کنیم.
روش بررسی : این مطالعه مداخله ای in vivo در حیوان آزمایشگاهی ، از نوع کنترل دار بر روی موش بزرگ آزمایشگاهی انجام گردید در ابتدا30 موش بزرگ سفید آزمایشگاهی نربا وزن بین 250-200 گرم به طور تصادفی به 5گروه 6 تایی تقسیم کرده. با استفاده از لوله موئینه هپارینه از گوشه چشم آنها خون گرفته شده سپس گروه کنترل آب و در گروه مورد بلانکیت با غلظت های ppm 4، 20، 100، 200 به آب آنها اضافه نموده و در روزهای 15، 30 ،90 ازگوشه چشم آنها خون گیری مجدد شد و میزان غلظت قند خون آنها ( FBS ) تعیین گردید و پس از آن اطلاعات آنها جمع آوری و با استفاده از آزمونهای ANOVA و t-test موردتجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت.
یافته ها :نتایج بدست آمده نشان داده است که سطح قند خون دراثر تجویز بلانکیت افزایش یافته و به غلظت نیز وابسته می باشد که بیشترین افزایش مربوط به دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم می باشد(001/0 PV= ).
بحث ونتیجه گیری : نتایج این مطالعه نشان می دهد که بلانکیت می تواند در موش باعث افزایش قند شود. لذا پیشنهاد می شود دراین زمینه پژوهشهایی از جمله بررسی مقاومت به انسولین، میزان ترشح انسولین و .... انجام گیرد. تا جواب گوی این سوال باشد که آیا بلانکیت باعث بیماری دیابت می گردد یا خیر؟
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |