دانشگاه علوم پزشکی آزاد تبریز ، n.mansoreye1984@gmail.com
چکیده: (419 مشاهده)
مقدمه: افزایش فشارخون یکی از شایع ترین و مهمترین تهدید کننده های سلامت بشراست و عامل اصلی مرگ و میر زودرس در سراسر جهان می باشد. فشار خون بالا ناشی از عوامل روانی-فیزیولوزیک می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ی ذهن آگاهی، عوامل شخصیتی و کمال گرایی با خشم در بیماران با فشار خون بالا انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی و همبستگی بود. جامعهی آماری بیماران دارای فشار خون بالا مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر تبریز در سال 1401 بود. حجم نمونه پژوهش با استفاده از فرمول کوکران 184 نفر بود که به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه کمالگرایی چند بعدی، پرسشنامه حالت –صفت خشم اسپیلبرگر، پرسشنامه تجدیدنظر شده نئو(فرم کوتاه)، مقیاس ارزیابی ذهن آگاهی براون و ریان بود. داده ها توسط آزمـون های همبستـگی و رگرسیون با نرم افزار 25-SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد بین ذهن آگاهی با خشم در بیماران فشار خون بالارابطه منفی و معنی داری وجود دارد(05/0 >P). از بین عوامل شخصیت، روان نژندگرایی و با وجدان بودن با خشم رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. بین برونگرایی، انعطافپذیری و دلپذیر بودن با خشم در بیماران فشار خون بالا رابطه منفی و معنی داری وجود دارد(05/0 >P). بین کمال گرایی خود مدار، دیگر مدار و جامعه مدار با خشم در بیماران فشار خون بالا رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد(05/0 >P). همچنین، ذهن آگاهی، عوامل شخصیت و کمال گرایی قادر به پیش بینی خشم می باشد(05/0 >P).
بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد که بین ذهن آگاهی، عوامل شخصیتی و کمال گرایی با خشم رابطه وجود دارد. بنابراین با شناسایی متغیرهای روانشناختی مانند ذهن آگاهی، عوامل شخصیتی و کمال گرایی و ارتباط آن با خشم می توان به کاهش فشار خون بیماران کمک کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روان شناسی دریافت: 1402/9/16 | پذیرش: 1402/12/12 | انتشار: 1403/2/29