Research code: 12548
Ethics code: IR.SSU.MEDICINE.REC.1400.483
Kalateh Sadati A, alimondegari M, falakodin Z, Shiri-Mohammadabad H, Kalantari F. Analyzing the Opinion of the Elites in the Field of Population Policies in the City of Yazd: A Qualitative Study. TB 2024; 23 (2) :100-118
URL:
http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-3592-fa.html
کلاته ساداتی احمد، علی مندگاری ملیحه، فلک الدین زهرا، شیری محمدآباد حمیده، کلانتری فروزنده. واکاوی دیدگاه نخبگان در زمینه سیاستگذاریهای جمعیتی در شهر یزد: یک مطالعه کیفی. طلوع بهداشت. 1403; 23 (2) :100-118
URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-3592-fa.html
دانشگاه یزد ، asadati@yazd.ac.ir
چکیده: (125 مشاهده)
مقدمه: موضوع جمعیت و فرزند آوری، یکی از مسائل و موضوعات روز جامعه ایران است. با توجه به تغییرات جمعیتشناختی دهههای گذشته و استمرار باروری پایین، بازنگری در سیاستهای جمعیتی کشور ضروری است. در تدوین یا بازنگری سیاستگذاریهای جمعیتی، اتخاذ تدابیری کارآمد و به هنگام بهمنظور تسهیل فرایند ازدواج و تشکیل خانواده و تشویق زوجهای جوان برای فرزندآوری، یک ضرورت مهم و اجتنابناپذیر در شرایط کنونی جامعه است. هدف تحقیق حاضر کشف و واکاوی این موضوع در استان یزد، بر اساس نظر نخبگان و سیاستگذاران مرتبط با موضوع میباشد.
روش بررسی: این مطالعه، با روش کیفی و به شیوه نظریه زمینهای از اردیبهشت 1401 تا خرداد 1402 در شهر یزد انجام گرفت. مشارکتکنندگان پژوهش را هجده نفر از مسئولین بهداشتی و نخبگان دانشگاهی استان تشکیل دادند. مشارکتکنندگان به شیوه نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. دادهها با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختارمند جمعآوری گردید. تحلیل دادهها با استفاده از کدگذاری نظری و آزاد، محوری و گزینشی انجام گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که موضوع فرزندآوری اگرچه به زمینههای اجتماعی و فرهنگی مربوط است اما بیش از آن به سیاستگذاریهای اجتماعی ارتباط دارد. تعداد 57 زیر مقوله فرعی و 20 زیر مقوله اصلی استخراج گردید. مقولات برساخت شده تحقیق عبارت از بازاندیشی در ازدواج، تعویق فرزندآوری، دنیای مخاطرهآمیز بیفرزندی، سیاستگذاری پویا، سیاستهای حامی خانواده و کودک بودند. همچنین مقوله هسته؛ خلأ سیاستگذاری پویا و کارآمد احصا شد.
نتیجهگیری: نتایج تحقیق نشان میدهد که موضوع فرزندآوری با دیگر نیازها و ضرورتهای خانواده مثل مراقبت از کودکان و نیازهای اقتصادی خانواده مرتبط میباشد. از اینجهت سیاستگذاران از برنامههایی حمایت کنند که در این زمینه به خانوادهها کمک کند و نوعی آسایش روانی برای خانواده به همراه داشته باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر دریافت: 1402/10/8 | پذیرش: 1403/3/20 | انتشار: 1403/4/10