Payahoo L, Amouei M, Shafaghi H, Bagherzade H, Askari S, Khajebishak Y. Assessment of the probiotic products usage barriers and the status of knowledge, attitude, practice in nurses and medical sciences students: A descriptive-analytical study. TB 2023; 22 (1) :80-92
URL:
http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-3456-fa.html
پیاهو لاله، عمویی محمد جواد، شفقی امام حانیه، باقرزاده حسین، عسکری شکیبا، خواجه بیشک یاسر. بررسی وضعیت آگاهی و نگرش و عملکردپرستاران و دانشجویان دانشکده علوم پزشکی مراغه در مورد محصولات پروبیوتیکی و موانع مصرف آن. طلوع بهداشت. 1402; 22 (1) :80-92
URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-3456-fa.html
گروه تغذیه و صنایع غذایی، دانشکده علوم پزشکی مراغه، مراغه، ایران ، khajebishaky@mail.com
چکیده: (415 مشاهده)
مقدمه: پروبیوتیکها، میکروارگانیسمهای زنده ای که در صورت مصرف در مقادیر کافی ثرات سلامت بخشی دارند. نظر به محدودیت مطالعات در این زمینه، مطالعه حاضر با هدف بررسی موانع مصرف و وضعیت آگاهی، نگرش، عملکرد پرستاران و دانشجویان دانشکده علوم پــزشکی مراغه در مورد محصولات پروبیوتیکی انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 386 نفر از پرستاران ( 59 نفر) و دانشجویان (327 نفر) هر دو جنس در سال 1400-1399 انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس از مراکز آموزشی-درمانی دانشکده علوم پزشکی مراغه انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه متشکل از 35 سوال بود. برای مقایسه وضعیت نمره آگاهی، نگرش و عملکرد و موانع مصرف بین دو گروه پرستاران و دانشجویان از آزمون تی مستقل و برای مقایسه متغیرهای کیفی از آزمون کای دو استفاده شد. مقادیر کمتر از 05/0 معنی دار لحاظ گردید.
یافته ها: در مجموع 386 نفر (129 مرد، 257 زن) مطالعه را تکمیل کردند. نزدیک به 54 درصد از شرکت کنندگان نسبت به پروبیوتیک ها آگاهی نداشتند. در مورد موانع مصرف، تقریبا 57 درصد اذعان داشتند که اطلاعات جامع و کافی در مورد محصولات پروبیوتیکی وجود ندارد. تقریبا 46 درصد ذکر کرده بودند که دسترسی به این محصولات ضعیف است. بین دو گروه از نظر علاقمندی به دانستن در مورد پروبیوتیکها، استقبال از کارگاهها، استفاده از میکروبهای زنده در کنترل بیماری و نیز سبد غذایی خانوار، بهتر بودن غذای پروبیوتیکی در مقایسه با مکملها و تاثیر پروبیوتیکها بر پیامد هر پروتوکل درمانی اختلاف آماری معنیداری وجود داشت (001/0p<).
نتیجهگیری: مشارکت رسانهها در اطلاع رسانی ایمن بودن محصولات پروبیوتیکی و آموزش همگانی در مدارس و جامعه از طریق پرستاران و مراقبین سلامت برای عموم مردم پیشنهاد میگردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/9/19 | پذیرش: 1401/12/14 | انتشار: 1402/2/10