Ethics code: IR.IAU.ARDABIL.REC.1401.114
گروه مدیریت، واحد گرمی، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمی، ایران ، Ahad.Norouzzadeh@iau.ac.ir
چکیده: (472 مشاهده)
چکیده
مقدمه: یکی از چالشهای عمده نظام سلامت، محدودبودن دسترسی مردم در مناطق محروم به خدمات و مراقبتهای بهداشتی به دلیل عدم ماندگاری پزشکان و متخصصین در این مناطق میباشد. پژوهش حاضر نیز با هدف طراحی الگویی برای ماندگاری پزشکان و متخصصان در مناطق محروم کشور انجام گرفت.
روش بررسی: این پژوهش از لحاظ هدف، اکتشافی و از لحاظ نوع، توصیفی است که به روش میدانی در دو مرحلهی کیفی و کمّی و در سال 1401 اجرا گردید. نمونهی آماری در مرحله اول 20نفر از پزشکان و متخصصین مناطق محروم شمالغرب کشور که به شیوه هدفمند با روش ارجاع زنجیرهای (روش گلولهبرفی) انتخاب شدند. در مرحله دوم تعداد 200نفر از پزشکان شاغل در دانشگاههای علوم پزشکی استانهای شمالغرب که به صورت تصادفی طبقهای انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات در مرحله اول، از روش تحلیل مضمون و نرمافزار Atlas-ti و در مرحله دوم نیز از تحلیل عاملی تأییدی و از نرمافزار Smart PLS استفاده گردید.
یافتهها: براساس یافتههای پژوهش مضامین استخدام با 6 شاخص؛ حمایتهای مالی با 3 شاخص؛ اجتماعی با 5 شاخص؛ سیاستگذاری با 4 شاخص؛ انگیزش با 7 شاخص؛ ارتقاء تخصصی و شغلی با 7 شاخص؛ عوامل مدیریتی و سیستماتیک با 5 شاخص و در نهایت عوامل روحی و روانی با 3 شاخص به عنوان مؤلفهها و شاخصهای ماندگاری پزشکان و متخصصان در مناطق محروم کشور شناسایی شدند.
نتیجهگیری: براساس نتایج پژوهش، مؤلفهی "اجتماعی" با ضریب مسیر 921/0 بیشترین ضریب و مؤلفهی "عوامل مدیریتی و سیستماتیک" با مقدار 722/0 کمترین ضریب را در الگوی طراحیشده داشته است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1401/6/27 | پذیرش: 1401/8/7 | انتشار: 1401/12/24