Ethics code: IR.IAU.TABRIZ.REC.1401.107
بخش بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران ، drmhmg@gmail.com
چکیده: (607 مشاهده)
مقدمه: در سالهای اخیر، علاقه به مصرف محصولات غذایی آماده در بسیاری از کشورها افزایشیافته است. با توجه به اینکه همبرگر و کباب پرطرفدارترین فرآوردههای گوشتی در ایران هستند، این مطالعه باهدف بررسی کیفیت میکروبی همبرگر و کباب کوبیده خام در شهرستان سنندج انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه 100 نمونه همبرگر خام منجمد با 60 درصد گوشت و کباب کوبیده (هرکدام ۵۰ نمونه) از مراکز عرضه محصولات گوشتی و کبابیهای سنتی سطح شهر سنندج بهصورت تصادفی ساده از مهرماه تا آذرماه سال 1400 اخذ گردید. سپس نمونهها به آزمایشگاه میکروبشناسی مواد غذایی ارسال و ازنظر آلودگی میکروبی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج نشان داد که میزان آلودگی همبرگر خام و کباب کوبیده برای آلودگی کلی میکروبی به ترتیب 24%و 40%، اشرشیا کلی 6% و 12% ، سالمونلا صفر، کپک و مخمر 36%و 82% و استافیلوکوکوس اورئوس 20% و 76% بود. این نتایج نشان داد که کپک، مخمر و استافیلوکوکوس اورئوس آلودهکنندهترین ارگانیسمها هستند (001/0>p).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر همبرگر خام کیفیت میکروبی بهتری نسبت به کباب کوبیده داشت و این نشان میدهد رعایت کلیه موازین بهداشتی در کارخانههای مواد غذایی و اعمال صحیح نکات بهداشت فردی و محیط در تولید و آمادهسازی مواد غذایی در کاهش موارد بیماریهای ناشی از غذا تأثیر زیادی خواهد داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/8/18 | پذیرش: 1401/12/14 | انتشار: 1402/4/31