tashakori A, Sedrpoushan N. Compilation of an Integrated Therapy Model Based on Compassion-Focused Therapy, Integrated Islamic Therapy and Therapy Based on Acceptance and Commitment and Its Effectiveness on Life Satisfaction of Depressed Married Women in Yazd City. TB 2023; 22 (5) :121-140
URL:
http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-3253-fa.html
تشکری عمید، سدرپوشان نجمه. تدوین مدل درمانی تلفیقی مبتنی بر درمان متمرکز بر شفقت، درمان یکپارچه اسلامی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و اثربخشی آن بر رضایت از زندگی زنان متاهل افسرده شهر یزد. طلوع بهداشت. 1402; 22 (5) :121-140
URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-3253-fa.html
دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، یزد، ایران ، nimapsychologist68@gmail.com
چکیده: (295 مشاهده)
مقدمه: زنان بهعنوان قسمت بزرگی از جامعه که بنا به وضعیتهای گوناگون فرهنگی، تاریخی و اجتماعی محدودیتهای متفاوتی را تجربه میکنند در زمان ازدواج نیز برخی از آنها با شرایط سخت عاطفی روبرو میشوند. این پژوهش با هدف تدوین مدل درمانی تلفیقی مبتنی بر درمان متمرکز بر شفقت، درمان یکپارچه اسلامی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و اثربخشی بر رضایت از زندگی زنان متاهل افسرده شهر یزد در سال 1400 انجام شد.
روش بررسی: روش پژوهش، ترکیبی از نوع طرح اکتشافی با رویکرد تدوین و طبقهبندی بود. مرحله اول بصورت کیفی و براساس راهبرد پدیدار شناسی توصیفی انجام شد. در قسمت کیفی پژوهش پروتکل درمان تلفیقی که مبتنی بر رویکرد تلفیق رواندرمانیهای استریکر (2006) بود تدوین و اعتباریابی شد. در قسمت کمی (دوم) بر اساس نمونهگیری در دسترس تعداد 30 نفر از زنان متاهل افسرده انتخاب شد و سپس از طریق روش شبهآزمایشی دارای پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از دو گروه آزمایش و گواه اثربخشی پروتکل تدوین شده بر رضایت از زندگی آنها بررسی شد. جامعهآماری پژوهش کلیهی زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر یزد بودند که برای آنها تشخیص افسردگی (مقیاس افسردگی بک) دادهشده بود. بهمنظور سنجش رضایت از زندگی افراد از مقیاس رضایت از زندگی داینر استفاده شد. به منظور تحلیل دادههای کمی پژوهش از روش تحلیلکوواریانس استفاده شده است.
یافتهها: پس از استخراج 11 مقوله اصلی پروتکل درمان تلفیقی متناسب با یافته ها تدوین شد. برای اعتبارسنجی آن از دو ضریب نسبت و شاخص روایی محتوایی استفاده شد. ضرایب در همه آیتمها برای شاخص CVI بالاتر از 79/0 و برای شاخص CVR بالاتر از 56/0 بود.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از تحلیل یافته ها نشان داد که روان درمانی تلفیقی مبتنی بر رویکرد شففت به خود، رویکرد درمان یکپارچه اسلامی و رویکرد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش رضایت از زندگی زنان متاهل افسرده شهر یزد تاثیر دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/6/13 | پذیرش: 1402/8/19 | انتشار: 1402/10/26