دوره 20، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1400 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 62-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salmani M H, Bakhshi R, Ghasemi Nejad R, Servat F, Jalili M. Evaluation of Knowledge, Attitude and Practice of Employees of Car Refinishing and Painting Workshops in Yazd about Harmful Effects of Heavy Metal on Their health, 2019. TB 2021; 20 (2) :53-62
سلمانی محمدحسین، بخشی رضا، قاسمی نژاد رضا، ثروت فرخ لقا، جلیلی ماهرخ. بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد شاغلین کارگاه‌های صافکاری و نقاشی خودرو شهر یزد در رابطه با اثرات فلزات سنگین بر سلامتی آن‌ها. طلوع بهداشت. 1400; 20 (2) :53-62

دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی ، یزد ،ایران. ، mahro.jalili@gmail.com
مقدمه: فلزات سنگین موجود در رنگ‌های شیمیایی باعث آلودگی محیط ازجمله هوای کارگاه‌های صافکاری و نقاشی می‌شود و می‌تواند سلامت کارگران را به خطر بیندازد. یکی از راهکارهای کاهش مضرات فلزات سنگین، افزایش میزان آگاهی و اطلاعات شاغلین در این کارگاه‌ها با مضرات فلزات سنگین است که در بهبود ایمنی هنگام کار بارنگ مؤثر است. بدین منظور، این مطالعه باهدف تعیین وضعیت آگاهی، نگرش و عملکرد فعالان شاغل در کارگاه‌های صافکاری و نقاشی در زمینه مضرات فلزات سنگین و نحوه‌ی عملکرد آن‌ها در شهر یزد انجام شد.
 روش بررسی: این مطالعه، توصیفی-تحلیل از نوع مقطعی، بر روی 40 نفر از کارگران شاغل در کارگاه صافکاری و نقاشی شهر یزد انجام شد. اطلاعات دموگرافیک، آگاهی، نگرش و عملکرد افراد با پرسشنامه 37 گزینه‌ای جمع‌آوری گردید. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با آزمون‌های کلموکروف اسمیرنوف و اسپیرمن با نرم‌افزار آماری  SPSS نسخه 20  انجام شد.
یافته‌ها: میانگین سنی افراد شرکت‌کننده در مطالعه 43/10 ± 8/41 سال بود و نزدیک به 90 درصد از آن‌ها تحصیلاتی پایین‌تر از تحصیلات دانشگاهی داشتند. میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد این افراد به ترتیب 38/0±59/1، 41/0±57/2 و 34/0±89/1 بود. نتایج نشان داد که بین متغیر سن و میزان تحصیلات با متغیرهای آگاهی و نگرش رابطه معنی‌داری وجود ندارد (05/0P>) اما بین متغیرهای سن (553/0R=) و سابقه کار (542/0R=) با میزان عملکرد شاغلین همبستگی معنی‌دار و مثبت وجود دارد (05/0P<). همچنین میزان آشنایی نقاشان با مضرات فلزات سنگین موجود در رنگ بر سلامتی آن‌ها کم بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به اثر سوء فلزات سنگین موجود در رنگ‌ها بر محیط‌زیست و سلامتی انسان و اینکه سطح آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان شاغل در کارگاه‌های نقاشی کم است. به‌منظور حفظ سلامتی شاغلین، افزایش سطح آگاهی آن‌ها در خصوص مضرات فلزات سنگین و ذخیره شدن این فلزات در بافت بدن و متقابلاً آگاهی در عملکرد آن‌ها در استفاده از وسایل حفاظت فردی در هنگام رنگ‌پاشی توصیه می‌گردد.

متن کامل [PDF 341 kb]   (466 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1044 مشاهده)
دریافت: 1399/10/9 | پذیرش: 1399/11/11 | انتشار: 1400/4/10