مقدمه: بیماران باید از خطرات پرتوهای یونیزان مورداستفاده در آزمونهای تصویربرداری پزشکی مطلع باشند تا بتوانند تصمیمهای مناسبی درروند تشخیص و درمان بیماری خود داشته باشند. هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان آگاهی بیماران مراجعهکننده به مراکز تصویربرداری بیمارستانهای استان یزد در مورد خطرات انجام آزمونهای رادیولوژی و سیتیاسکن میباشد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی است که بر روی 251 نفر بیمار از فروردین تا خرداد 1393 انجام شد. پرسشنامهای با 33 سؤال شامل سؤالاتی در زمینه اطلاعات جمعیتشناسی، آگاهی از روشهای مختلف تصویربرداری پزشکی و خطرات احتمالی مرتبط با آن و همچنین سؤالاتی درباره انتظارات بیماران از پزشکان در بین بیماران توزیع شد و از آنها خواسته شد که آن را تکمیل نمایند.
یافتهها: میانگین نمره مربوط به آگاهی بیماران 21/56 درصد و انحراف معیار برابر با 78/16 درصد بود. رابطه معنیداری بین سن، جنسیت و مدرک تحصیلی بیماران با میزان آگاهی آنها مشاهده شد. درحالیکه 6/95 درصد بیماران انتظار داشتند که پزشکشان در مورد منافع و خطرات احتمالی هر آزمون به آنها توضیح دهد ولی فقط 6 درصد پزشکان در این مورد به آنها توضیح داده بودند.
نتیجهگیری: آگاهی بیماران میتواند نقش مهمی در کاهش انجام آزمونهای تصویربرداری غیرضروری ایفا نمایند ولی باوجود تمایل فراوانی که در بین بیماران جهت کسب آگاهی در این زمینه وجود دارد، میزان آگاهی آنها در این موضوع مطلوب نمیباشد. بنابراین باید با اتخاذ راهکارهایی آگاهی بیماران را افزایش داد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |