دوره 14، شماره 6 - ( ویژه نامه بهمن و اسفند 1394 )                   جلد 14 شماره 6 صفحات 314-299 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baghiani Moghadam M, Seyedi-Andi S, Khafri S, Shokri Shirvani J, Ghadimi R, Parsian H. The Experiences of Patients´ Close Relatives with Risk Factors of Gastric Cancer and Health-Therapeutic Personnel from the Determinants of Nutritional Behaviors: A Theory-based Qualitative Content Analysis. TB 2016; 14 (6) :299-314
URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-2028-fa.html
باقیانی مقدم محمدحسین، سیدی اندی سید جلیل، خفری ثریا، شکری شیروانی جواد، قدیمی رضا، پارسیان هادی. تجارب بستگان نزدیک بیماران دارای عوامل خطرسازسرطان معده و کارکنان بهداشتی درمانی از تعیین کننده های رفتار تغذیه ای: یک آنالیز محتوای کیفی تئوری محور . طلوع بهداشت. 1394; 14 (6) :299-314

URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-2028-fa.html

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد ، dr.seyedi1390@gmail.com

مقدمه:یکی از شایع ترین علل مرگ در گروه های سنی بالای 50سال، سرطان ها هستند که اصلاح سبک زندگی، نقش مهمی در پیشگیری از آنها دارد.رژیم های غذایی، مهمترین عامل در ابتلاء به سرطان معده هستند. هدف پژوهش حاضر، تبیین تجارب بستگان نزدیک بیماران دارای عوامل خطرساز سرطان معده و کارکنان بهداشتی درمانی دانشگاه از تعیین کننده های رفتار تغذیه ای براساس تئوری انگیزش محافظت بود.

روش­بررسی:پژوهش کیفی حاضر از نوع تحلیل محتوا به مدت هشت ماه در سال 1392 درمراکز بهداشتی درمانی شهر بابل تحت پوشش داشگاه علوم پزشکی بابل انجام شد. جمع آوری  داده ها به روش مصاحبه نیمه سازمان یافته از 9 نفر از بستگان نزدیک بیماران مبتلا به خطرسازسرطان معده و 19 نفر از کارکنان بهداشتی درمانی دانشگاه انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها همزمان با جمع آوری آنها با استفاده از روش آنالیز محتوای تئوری محور(هدایت شده یا مستقیم) صورت گرفت.

یافته­ها:از تجزیه و تحلیل داده ها 487 کد اولیه  و پس از ادغام،186 کد اصلی استخراج شد. این کدها در دو طبقه و هفت زیرطبقه از قبل تعیین شده تئوری انگیزش محافظت (حساسیت درک شده، شدت درک شده، پاداش، ترس، کارآمدی پاسخ درک شده، خودکارآمدی و هزینه- پاسخ درک شده) جایگذاری شدند. اصلی ترین مسئله درک شده ، سطح پایین ترس از بیماری بود.

نتیجه­گیری: یافته های حاصل از پژوهش حاضر، نشان گر عوامل تعیین کننده ی موثر بر رفتار تغذیه ای می باشند که می توانند به سیاستگزاران بهداشتی درمانی یاری دهند تا مناسب ترین راهکارها و راهبردها را با هدف تغییر این تعیین کننده ها در جهت کاهش اتخاذ رفتارهای پرخطر تغذیه ای مرتبط با سرطان معده، تهیه وتدوین نمایند.

دریافت: 1393/12/12 | پذیرش: 1394/2/6 | انتشار: 1394/12/22