دوره 14، شماره 6 - ( ویژه نامه بهمن و اسفند 1394 )                   جلد 14 شماره 6 صفحات 45-36 | برگشت به فهرست نسخه ها

Laal F, Mirzaee R, Mohammadi M, Gholami A, Shahbazi H, Dori Kafrani S et al . Examined the Relationship between Nurses Awareness of Ergonomic Science and Occupational Injury Rates in Selected Teaching Hospitals in Yazd Medical University. TB 2016; 14 (6) :36-45
URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-2003-fa.html
لعل فریدون، میرزایی رمضان، محمدی مهدی، غلامی عبدالله، شهبازی حمزه، دری کفرانی سجاد و همکاران.. بررسی رابطه بین آگاهی از علم ارگونومی و میزان آسیب های شغلی کادر پرستاری در بیمارستان های آموزشی منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد. طلوع بهداشت. 1394; 14 (6) :36-45

URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-2003-fa.html

دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ، Fereydoonlaal@gmail.com

مقدمه: ارگونومی به معنای قاعده و قانون کار می باشد و به بررسی روابط انسان با محیط کارش با محور بهبود شرایط زندگی و کاری فرد می پردازد. لذا مطالعه ی حاضر قصد دارد با تعیین میزان آگاهی از اصول ارگونومی و شرایط کاری پرسنل، زمینه را برای ارائه ی راهکارهای کنترلی مناسب در برابر آسیب های شغلی و اختلالات اسکلتی عضلانی در بیمارستان ها فراهم نماید.

روش بررسی: در این مطالعه مقطعی تعداد 523 نفر از پرسنل کادر پرستاری در 4 بیمارستان شهر یزد مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود. متغیرهای اصلی مورد بررسی میزان آگاهی از اصول ارگونومی، شرایط کاری، میزان آسیب های شغلی و متغیرهای دموگرافیک بودند. اطلاعات پس از استخراج، وارد نرم افزار SPSS نسخه 16 گردیده و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی، کلموگروف اسمیرنوف، کای‌دو، t-test مستقل، من ویتنی و پیرسون مورد پردازش قرار گرفت.

یافته ها: میزان آگاهی پرستاران در زمینه ی ارگونومی با میانگین) 076±2.86 (از 5 امتیاز در حد متوسط، شرایط کاری پرستاران با میانگین )0.58±2.41 (در حد ضعیف و میزان آسیب های شغلی از قبیل اختلالات اسکلتی عضلانی با میانگین )0.87±2.67( نیز در حد ضعیف بود. بین میزان آگاهی از علم ارگونومی و میزان آسیب های شغلی از لحاظ آماری ارتباط معکوس(P-value=0.04) و بین شرایط کاری و میزان آسیب های شغلی، ارتباط مستقیم معنی داری مشاهده گردید (P-value<0.001). علت اصلی بروز اختلالات و آسیب های شغلی در پرستاران مورد مطالعه انجام فعالیت به صورت ایستاده بود. همچنین بین میزان تحصیلات افراد با مشکلات و اختلالات اسکلتی عضلانی ارتباط معنی داری مشاهده گردید (P-value<0.001).

نتیجه­گیری: برنامه های آموزشی مدون و جامع و به کارگیری مداخلات ارگونومیک جهت بهبود شرایط کاری می تواند نقش موثری در کاهش آسیب های شغلی پرستاران داشته باشد.

واژه‌های کلیدی: ارگونومی، آگاهی، آسیب شغلی، پرستاران
دریافت: 1393/8/5 | پذیرش: 1393/11/25 | انتشار: 1394/12/22