mazloomy Mahmoodabad A S, Movahhed E, Ameri M, Agh Atabay R, Alizadeh S, Jadgal K M, et al . Predictive Factors Related to the Waste Collection Behavior in Kerman City based on the Health Belief Model. TB 2019; 17 (5) :10-22
URL:
http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-1786-fa.html
مظلومی محمود آباد سید سعید، موحد احسان، عامری محبوبه، آق اتابای رابعه، علیزاده سمیه، جدگال خیر محمد، و همکاران.. پیش بینی عوامل مؤثر بر رفتار جمع آوری زباله در شهرکرمان با بهره گیری از مدل اعتقاد بهداشتی. طلوع بهداشت. 1397; 17 (5) :10-22
URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-1786-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی جیرفت ، ehsanmovahed89@yahoo.com
چکیده: (2704 مشاهده)
مقدمه: جمع آوری، دفع و دفن مواد زاید به طریق علمی و اقتصادی از عمده ترین مشکلات بهداشتی و زیست محیطی بشر می باشد. شناخت وضعیت موجود و چگونگی برخورد افراد جامعه، خانواده ها و مدیران مراکز صنعتی گامی اساسی در جهت اعمال شیوه های درست جمع آوری، دفع و دفن مواد زائد می باشد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی عوامل مؤثر بر رفتار جمع آوری زباله در شهرکرمان با بهره گیری از مدل اعتقاد بهداشتی صورت پذیرفته است.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی مقطعی در شهر کرمان در سال 1394 انجام شد. در این مطالعه 400 نفر از جامعه هدف به روش نمونه گیری طبقه ای متساوی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه ای محقق ساخته و خود ایفا بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون کروسکال والیس و با بهکارگیری نرمافزار16SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین سنی افراد مورد بررسی06/1 ±12/28 سال برآورد شد. منافع، شدت و حساسیت درک شده به ترتیب بالاترین میانگین را به خود اختصاص دادند. بین تحصیلات ،آگاهی و حساسیت درک شده افراد ارتباط معنی داری وجود نداشت و برای متغیر های شدت و منافع و موانع درک شده سطح معنا داری کمتر از 05/0 بدست آمد. دوسوم افراد، منزل را بعنوان بهترین مکان انجام رفتار مورد نظر معرفی نموده بودند.
نتیجه گیری: منافع، شدت و حساسیت درک شده بعنوان بهترین فاکتورهای پیش گویی کننده انجام رفتار جمع آوری زباله شناخته شدند، لذا برنامه ریزی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی با تاکید بر کاهش موانع و افزایش منافع و شدت درک شده به منظور بهبود رفتار توصیه می گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1394/8/27 | پذیرش: 1394/10/19 | انتشار: 1397/10/25