مقدمه: وانادیوم و ترکیباتش از مهمترین آلایندههای محیط زیست بوده که به دلیل اثرات مخرب بر سلامتی انسانها و بهداشت محیط، توسعه روشهای جدید برای حذف آن از اهمیت فوقالعاده برخوردار است. لذا این مطالعه با هدف بررسی کارایی حذف وانادیوم از پساب جمع آوری شده در مخازن جداکننده پالایشگاه نفت امام خمینی(ره) شازند اراک، توسط جاذب نانو لوله کربنی چند جداره اصلاح شده انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش با استفاده از روش Batch در محیط آزمایشگاه بر روی پساب نفتی به ترتیب با غلظتهای 3، 5، 7، 9، 11، 13، 15، 17، 19، 21، 23 میلیگرم در لیتر وانادیوم انجام و تأثیر متغیرهای مقدار جاذب، غلظت اولیه محلول وانادیوم، pH، دما و زمان تماس بر کارایی حذف وانادیوم توسط جاذب، ارزیابی شد. به منظور بهبود عملکرد جاذب، از فرآیند اکسیداسیون توسط اسید نیتریک استفاده و طیف IR و تصویر SEMجاذب، تهیه شد. همچنین دادهها با ایزوترمهای لانگمویر، فروندلیخ و تمکین مطابقت داده شدند.
یافتهها: نتایج، نشان داد که کارایی حذف وانادیوم از پساب نفتی توسط جاذب در دمای 20 درجه سانتیگراد، زمان 130 دقیقه، مقدار جاذب برابر با 03/0 گرم و pH بهینه برابر با 5، به 99 درصد رسیده و جذب تعادلی برای جاذب، منطبق بر ایزوترم فروندلیچ (995/0 R2=) بوده است.
نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان داد که نانو لوله کربنی چند جداره اصلاح شده، میتواند به عنوان یک جاذب موثر برای حذف فلزات سنگین سمیاز پساب صنعتی، مورد استفاده قرار گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |