دوره 17، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1397 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 81-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghazanfari M, Hagimohammadi B, Eskandari S, Karimiyan Khosroshahi N. Investigating the Use of Unauthorized Tissues in Handmade Burgers in Tehran. TB 2018; 17 (1) :73-81
URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-1527-fa.html
غضنفری معصومه، حاجی محمدی بهادر، اسکندری سهیل، کریمیان نادر. بررسی موارد استفاده از بافت‌های غیرمجاز در همبرگرهای دست ساز در شهر تهران. طلوع بهداشت. 1397; 17 (1) :73-81

URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-1527-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی تهران
چکیده:   (3436 مشاهده)
مقدمه: امروزه فرآورده‏های گوشتی آماده پخت و مصرف بسیار مورد توجه مصرف کنندگان بوده و همبرگر بعنوان یک فراورده‌های گوشتی خام منجمد که تولید آن اغلب به صورت صنعتی است، از آن جمله می باشد. اخیرا تولید همبرگرهای دست ساز در صنف با مجوز معاونت بهداشتی وزارت بهداشت صورت پذیرفته و جایگزین‌های گوشتی غیرمجاز نظیر آلایش نامطلوب حیوانات کشتاری (ریه، پستان، بافت‌های طحال، اندام‌های داخل حفره شکمی، سنگدان مرغ، پوست و غیره) در فرمول ترکیبی، از تقلبات موجود در این فراورده می‏باشد. هدف این مطالعه تعیین موارد استفاده از بافت های غیر مجاز در همبرگرهای دست ساز عرضه شده در شهر تهران به روش‌بافت‏‌شناسی بوده است.
روش بررسی: در این مطالعه در سال 1393، پس از تعریف مطالعه به صورت توصیفی، لیست اغذیه فروشی‌ها در مناطق مورد نظر شهر تهران تهیه و ضمن مراجعه حضوری بصورت تصادفی ساده، تعداد 42 نمونه همبرگر موجود تولید شده به روش دست ساز نمونه برداری و پس از ارسال به آزمایشگاه با حفظ شرایط سرد، از نظر وجود بافت‏های غیرمجاز و جایگزین‏های غیرمجاز گوشت در فرمولاسیون به روش بافت شناسی (رنگ آمیزی با هماتوکسیلین و ائوزین) مورد آزمون و بررسی قرار گرفت.
یافته ها: در این مطالعه، میزان درصد موارد استفاده از بافت‏های غیرمجاز در نمونه‌های دست‌ساز 76/54 % شامل خمیرمرغ (19مورد) و پوست (4 مورد) مشاهده شد. آنالیز آماری داده‏ها نشان داد که استفاده از خمیر مرغ به عنوان تقلب در تولید همبرگر دست ساز اختلاف معنا داری در مقایسه با استفاده از پوست دارد (05/0P<).
نتیجه گیری: باتوجه به اینکه استفاده از بافت‏های غیرمجاز در همبرگر براساس استانداردهای موجود، تقلب محسوب می‏شود و سلامتی مصرف‏کنندگان را به مخاطره می‏اندازد، لذا لزوم کنترل‌ و نظارت‌های دقیق بهداشتی بر اغذیه‌ فروشی‌ها ضروری است.
 
متن کامل [PDF 358 kb]   (1507 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/4/7 | پذیرش: 1394/7/10 | انتشار: 1397/2/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/کلیه حقوق این وب سایت متعلق به طلوع بهداشت یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Tolooebehdasht

Designed & Developed by : Yektaweb