دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد ، mahdieh_momayyezi@yahoo.com
چکیده: (2578 مشاهده)
مقدمه: پوکی استخوان یک اختلال متابولیکی استخوان و قابل پیشگیری است و پیشگیری از این بیماری باید از دوران نوجوانی شروع شود. سبک و شیوه زندگی نقش مهمی در ابتلا به آن دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی سبک زندگی نوجوانان دختر در ارتباط با پیشگیری از پوکی استخوان در شهر یزد در سال 1393 است.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی است که در سال 1393 انجام شد. در این مطالعه تعداد 500 دانش آموز دختر دبیرستانی به روش نمونه گیری خوشه ای مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاد ه از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد که روایی و پایایی آن تایید شده بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار16 SPSS و آزمون های T-test و ANOVA استفاده شد.
یافته ها: در زمینه سابقه بیماری های استخوانی، 3/3% از افراد مورد مطالعه اذعان کرده بودند که به بیماری های استخوانی مبتلا هستند، 9/0 درصد سابقه شکستگی ستون فقرات و 4/0 درصد سابقه شکستگی در دنده ها را داشتند. در زمینه تماس با نورخورشید، 2/79 درصد بیان کردند که روزانه در معرض مستقیم نورخورشید قرار می گیرند. در زمینه دریافت مواد غذایی یافته ها نشان داد تنها 6/8 درصد به صورت روزانه از شیر و پنیر استفاده می کردند و 3/82 درصد ، 6-4 بار و 1/9 درصد ، 3-0 بار در طول هفته از این محصولات استفاده می کردند. در زمینه فعالیت فیزیکی و ورزش 1/70 درصد از نوجوانان در طول هفته گذشته ورزش کرده بودند و نوع فعالیت فیزیکی در اکثر آن ها(3/75 درصد) پیاده روی بود.
نتیجه گیری: با توجه به تأثیر عوامل محیطی مثل تغذیه، ورزش و قرار گرفتن در معرض نور آفتاب بر پوکی استخوان اجرای برنامه های آموزشی در زمینه تغذیه صحیح، ورزش همگانی و تغییر سبک زندگی به منظور پیشگیری از این عارضه ضروری است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1394/2/13 | پذیرش: 1394/8/18 | انتشار: 1398/2/25