دانشگاه علوم پزشکی کرمان ، m.malakootian@yahoo.com
چکیده: (9004 مشاهده)
مقدمه: معرفی یک عامل ضد باکتریایی قوی از اهمیت فراوانی در جهت کنترل باکتریهای بیماریزا بویژه سویههای مقاوم در برابر آنتی بیوتیکها برخوردار می باشد. هدف از این تحقیق سنتز نانوذرات اکسید روی به کمک امواج اولتراسونیک و بررسی خواص ضد باکتریایی آن بود.
روش بررسی: ابتدا نانوذرات اکسید روی به کمک امواج اولتراسونیک سنتز شدند. ویژگیهای ساختار فیزیکی و شیمیایی این نانوذرات مورد بررسی قرار گرفت. فعالیت ضدباکتریایی این نانوذرات بر روی دو سویه باکتری اشرشیاکلی و اﺳﺘﺎﻓﻴﻠﻮﮐﻮﮐﻮس اورئوس به کمک روش های استاندارد انتشار دیسک، چاهک گذاری، تعیین حداقل غلظت ممانعت کنندگی و تعیین حداقل غلظت کشندگی مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: بررسی فیزیکی و شیمیایی نانوذرات اکسید روی سنتز شده نشان داد که ذرات در ابعاد نانو، کروی شکل، بدون هیچ ناخالصی تولید شدند. حداقل غلظت بازدارنده رشد باکتری برای اشرشیاکلی برابر با mg/ml 125/0 و اﺳﺘﺎﻓﻴﻠﻮﮐﻮﮐﻮس اورئوس برابر با mg/ml 062/0 گزارش شد. حداقل غلظت کشندگی باکتری برای اشرشیاکلی برابر با mg/ml 500/0 و اﺳﺘﺎﻓﻴﻠﻮﮐﻮﮐﻮس اورئوس برابر با mg/ml 250/0 گزارش شد. در مقایسه دو روش چاهک گذاری و دیسک گذاری، قطر هاله عدم رشد در روش چاهک گذاری بیشتر از دیسک گذاری شد. قطر هاله عدم رشد در روش چاهک گذاری برای باکتری اشرشیاکلی527/1±66/18 میلیمتر و اﺳﺘﺎﻓﻴﻠﻮﮐﻮﮐﻮس اورئوس 577/0±66/24میلیمتر گزارش شد.
نتیجه گیری: نانوذرات اکسید روی با درجه خلوص بالا به کمک امواج اولتراسونیک قابل سنتز بوده و خواص ضدباکتریایی قابل توجهی را در مقابل باکتریهای اشرشیاکلی و اﺳﺘﺎﻓﻴﻠﻮﮐﻮﮐﻮس اورئوس دارند. باکتری اﺳﺘﺎﻓﻴﻠﻮﮐﻮﮐﻮس اورئوس در مقایسه با اشرشیاکلی حساسیت بیشتری را در مقابل نانوذرات اکسید روی از خود نشان داد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1392/9/23 | پذیرش: 1393/1/19 | انتشار: 1393/8/30