دوره 14، شماره 6 - ( ویژه نامه بهمن و اسفند 1394 )                   جلد 14 شماره 6 صفحات 314-299 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد ، dr.seyedi1390@gmail.com
چکیده:   (4863 مشاهده)

مقدمه:یکی از شایع ترین علل مرگ در گروه های سنی بالای 50سال، سرطان ها هستند که اصلاح سبک زندگی، نقش مهمی در پیشگیری از آنها دارد.رژیم های غذایی، مهمترین عامل در ابتلاء به سرطان معده هستند. هدف پژوهش حاضر، تبیین تجارب بستگان نزدیک بیماران دارای عوامل خطرساز سرطان معده و کارکنان بهداشتی درمانی دانشگاه از تعیین کننده های رفتار تغذیه ای براساس تئوری انگیزش محافظت بود.

روش­بررسی:پژوهش کیفی حاضر از نوع تحلیل محتوا به مدت هشت ماه در سال 1392 درمراکز بهداشتی درمانی شهر بابل تحت پوشش داشگاه علوم پزشکی بابل انجام شد. جمع آوری  داده ها به روش مصاحبه نیمه سازمان یافته از 9 نفر از بستگان نزدیک بیماران مبتلا به خطرسازسرطان معده و 19 نفر از کارکنان بهداشتی درمانی دانشگاه انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها همزمان با جمع آوری آنها با استفاده از روش آنالیز محتوای تئوری محور(هدایت شده یا مستقیم) صورت گرفت.

یافته­ها:از تجزیه و تحلیل داده ها 487 کد اولیه  و پس از ادغام،186 کد اصلی استخراج شد. این کدها در دو طبقه و هفت زیرطبقه از قبل تعیین شده تئوری انگیزش محافظت (حساسیت درک شده، شدت درک شده، پاداش، ترس، کارآمدی پاسخ درک شده، خودکارآمدی و هزینه- پاسخ درک شده) جایگذاری شدند. اصلی ترین مسئله درک شده ، سطح پایین ترس از بیماری بود.

نتیجه­گیری: یافته های حاصل از پژوهش حاضر، نشان گر عوامل تعیین کننده ی موثر بر رفتار تغذیه ای می باشند که می توانند به سیاستگزاران بهداشتی درمانی یاری دهند تا مناسب ترین راهکارها و راهبردها را با هدف تغییر این تعیین کننده ها در جهت کاهش اتخاذ رفتارهای پرخطر تغذیه ای مرتبط با سرطان معده، تهیه وتدوین نمایند.

متن کامل [PDF 225 kb]   (1546 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1393/12/12 | پذیرش: 1394/2/6 | انتشار: 1394/12/22

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.