دوره 14، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1394 )                   جلد 14 شماره 6 صفحات 207-198 | برگشت به فهرست نسخه ها

MorowatiSharifabad M A, EbrahimZadeh M, Fazeli F, Dehghani A, Neshati T. Study of Pediculus capitis prevalence in primary school children and its preventive behaviors determinants based on Health Belief Model in Their Mothers in Hashtgerd, 2012. TB 2016; 14 (6) :198-207
URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-1986-fa.html
مروتی شریف آباد محمد علی، ابراهیم زاده اردکانی محمد، فاضلی فرشته، دهقانی علی، نشاطی طاهره. بررسی شیوع شپش سر در دانش آموزان مقطع ابتدایی و تعیین کننده های رفتارهای پیشگیری کننده ازآن براساس الگوی اعتقاد بهداشتی در مادران آنهادر هشتگرد، سال تحصیلی92-91. طلوع بهداشت. 1394; 14 (6) :198-207

URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-1986-fa.html

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد

چکیده

مقدمه:آلودگی به شپش سر یک معضل بهداشتی با سابقه طولانی در سطح جهان است که سبب بوجود آمدن عوارض جسمی، روانی و اجتماعی می گردد و در سنین 11-6 سال شایعتر است. نظر به کمبود مطالعات در این زمینه، مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع شپش سر در دانش آموزان مقطع ابتدایی و تعیین کننده های رفتارهای پیشگیری کننده ازآن براساس الگوی اعتقاد بهداشتی در مادران آنهادر هشتگرد، در سال تحصیلی 92-1391 انجام شد.

روش بررسی: این مطالعه تحلیلی بصورت مقطعی بر روی372 نفر از دانش آموز مقطع ابتدایی و مادران آنها در شهرستان هشتگرد انجام شد.داده ها به وسیله معاینه سر دانش آموزان و تکمیل پرسشنامه محقق ساخته توسط مادرانشان جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزارSPSS و با استفاده از شاخص های مرکزی و پراکندگی، تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی وآنالیز واریانس صورت گرفت.

یافته ها:میزان شیوع شپش در افراد مورد بررسی 6/4 درصد بود. شیوع آلودگی به شپش سر به طور معنی داری در دانش آموزان دختر(6/8 درصد) بیشتر از دانش آموزان پسر (5/0 درصد) بود(0001/0>P). بین رفتارهای پیشگیری کننده از شپش سر در مادران  و سازه های شدت درک شده، منافع درک شده و خودکارآمدی همبستگی مثبت و معنی دار مشاهده شد(05/0>P).  از بین رفتارهای پیشگیری کننده از شپش سر، همکاری مادران با مراقبین بهداشتی و پرسنل بهداشتی جهت پیشگیری از شپش سر،  کمترین رفتار گزارش شده  بود. سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی 7/10 درصد از واریانس رفتارهای پیشگیری کننده  را پیش بینی کردند که تنها قدرت پیش بینی خودکارآمدی به لحاظ آماری معنی دار بود(048/0=β).

نتیجه گیری: با توجه به شیوع قابل توجه شپش سر به ویژه در دانش آموزان دختر ، اجرای برنامه های آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی به منظور بهبود رفتارهای پیشگیری کننده از شپش سر جهت والدین، دانش آموزان و کارکنان مدارس با تأکید بر ارتقاء خودکارآمدی مادران در این زمینه و نیز لزوم همکاری بیشتر والدین و مدرسه در این زمینه پیشنهاد می گردد.

این مقاله حاصل از پایان نامه کارشناسی ارشد رشته آموزش بهداشت دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.

دریافت: 1392/7/10 | پذیرش: 1392/9/8 | انتشار: 1394/12/19