دوره 18، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1398 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

mazloomy Mahmoodabad S S, Sadeghi S, Jadgal M S, Yoshani N, Aghtabay R, Alizadeh S. Application of the Theory of Planned Behavior to Predict Drug Abuse Related Behaviors among Adolescents. TB 2019; 18 (2) :1-11
URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-1922-fa.html
مظلومی محمود آباد سید سعید، صادقی سعیده، جدگال محمدسعید، یوشنی نوشین، آق آتابای رابعه، موحد احسان و همکاران.. بررسی کاربرد تئوری رفتار برنامه ریزی شده در پیشگویی رفتارهای مرتبط با سوء مصرف مواد مخدر صنعتی در جوانان . طلوع بهداشت. 1398; 18 (2) :1-11

URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-1922-fa.html

دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد- دانشکده بهداشت ، jadgal_kh@yahoo.com

مقدمه: سوء مصرف مواد، به عنوان یکی از مشکلات سلامتی عصر حاضر به خصوص در گروه سنی 29-15 سال بوده و میزان بالایی از مرگ های زودرس را باعث می شود. این مطالعه با هدف بررسی کاربرد تئوری رفتار برنامه ریزی شده در پیشگویی رفتارهای مرتبط با سوء مصرف مواد مخدر صنعتی در جوانان شهرستان چابهار در سال 1394 طراحی گردید.
روش بررسی: مطالعه مقطعی حاضر به منظور کاربرد تئوری رفتار برنامه ریزی شده در پیشگویی رفتارهای مرتبط با سوء مصرف مواد مخدر صنعتی در میان 300 نفر از جوانان پسر  شهرستان چابهار  به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام شد. داده‌ها به وسیله‌ی پرسشنامه‌ی محقق ساخته ای که روایی و پایایی آن مورد تأیید قرار گرفت جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های independent t- test و همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل گردید.
 یافته ها: 77% افراد تحت مطالعه سابقه مصرف مواد مخدر صنعتی در والدین نداشتند. 72% افراد تحت مطالعه سابقه مصرف مواد مخدر صنعتی در دوستان را گزارش کرده بودند. آزمون آماری کای دو نشان داد بین استعمال سیگار با تحصیلات پدر، بعد خانوار، سابقه مواد مخدر صنعتی در والدین، سابقه مصرف مواد مخدر صنعتی در دوستان و شغل افراد مورد پژوهش ارتباط معنی داری وجود داشت (001/0P<)، ولی بین سطح تحصیلات مادر (682P=)،  زندگی با والدین (729P=) افراد مورد مطالعه ارتباط معنی داری وجود نداشت.
نتیجه گیری:  با توجه به اینکه براساس نتایج مطالعه حاضر، آگاهی و نگرش بیشترین همبستگی و قدرت پیشگویی را با رفتار سوء مصرف مواد مخدر صنعتی داشته اند به نظر می رسد برای ارتقای رفتارهای پیشگیری کننده از سوء مصرف مواد مخدر صنعتی در بین جوانان، افزایش آگاهی و نگرش می تواند موثر واقع شود.

دریافت: 1394/11/11 | پذیرش: 1394/12/16 | انتشار: 1398/4/24