چکیده
مقدمه: هوش معنوی به درک رابطه با سرچشمه هستی و معنا بخشی به زندگی گفته میشود؛ یعنی آنچه هدف غایی ما از زیستن است را تشکیل میدهد. این پژوهش باهدف مقایسه هوش معنوی و سبکهای اسنادی زنان معتاد و غیر معتاد شهر یزد انجامشده است.
روش بررسی: این پژوهش این پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه موردمطالعه این پژوهش شامل کلیه زنان شهر یزد در سال ۱۳۹۲ بود؛ که نمونهای به حجم ۳۰۰ نفر به روش نمونهگیری خوشهای تصادفی چندمرحلهای از مناطق سهگانه شهر یزد انتخاب شد؛ و از جامعه زنان معتاد مراجعهکننده به مراکز ترک اعتیاد در شهر به روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای تصادفی نمونهای با حجم ۱۰۸ نفر انتخاب شد. در این پژوهش از پرسشنامه هوش معنوی ۲۹ سؤالی عبدالله زاده وهمکاران و از پرسشنامه سبک اسنادی پترسون و سلیگمن(ASQ) استفاده شد و دادهها با روشهای آماری تی مستقل و همبستگی پیرسون تحلیل شد.
یافتهها: نتایج پژوهش بیانگر تفاوت معنادار میان هوش معنوی زنان معتاد و غیر معتاد بود (یک دامنه، ۰۵/۰>P، ۴۰۶=df، ۲۲/۳=t)، همچنین زنان معتاد بهطور معناداری از سبک اسنادی منفی در برابر شکستها استفاده میکردند (یک دامنه، ۰۰۱/۰>P، ۴۰۶=df، ۹۰/۵=t) و بین هوش معنوی و سبکهای اسنادی همبستگی مثبت وجود دارد (۵۸۲/۰=rs، ۳۰۶=N، ۰۰۱/۰>P، دو دامنه).
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای پژوهش، بدون درک معنای زندگی، زیستن ارزش چندانی برای انسان نخواهد داشت. چراکه رنج زندگی بدون معنویت، رنج معنادار نخواهد بود؛ و در مواجهه با چالشهای زندگی انسان را به کنارهگیری و درماندگی خواهد رساند. بر همین اساس یافتن معنای زندگی و داشتن سبکهای اسنادی مثبت از عوامل اثرگذار بر گرایش افراد به مواد مخدر است.