ابوالفضل برخورداری فیروزآبادی، فتح ا... بوذر جمهری، مهدی قهاری، علی اصغر پرچ، محمد حسن لطفی، محمد جواد زارع سخویدی،
دوره ۱۴، شماره ۶ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
مقدمه:گاز رادون با حدود دو سوم تابش زمینه، بیشترین منبع پرتودهی جامعه بوده و مواجهه با دختران آن با تابش آلفا احتمال ریسک سرطان ریه را افزایش میدهد بطوریکه در امریکا پس از سیگار دومین عامل بروز سرطان ریه است. گرچه بررسی میزان رادون در اروپا بیش از کشورهای جهان سوم انجام گرفته ولی مطالعه میزان رادون به تدریج در سراسر دنیا در معادن رو به افزایش است که میتوان به مطالعه غیاسی، ایشیموری فیزن و کوبال در معدن سرب اشاره کرد، با توجه به اهمیت موضوع و وجود تعداد قابل توجه معادن زیرزمینی در استان یزد و کارگران شاغل در این معادن میزان گاز رادون معادن سرپوشیده سرب و روی مورد ارزیابی قرار گرفت.
روش بررسی: در یک مطالعه میدانی و به روش توصیفی- مقطعی میزان رادون معادن سرب و روی استان یزد را با روش اکتیو و با استفاده از دستگاه RAD۷ با رنج اندازه گیری آن ۴۰۰,۰۰۰- ۴ بکرل بر متر مکعب در فصل تابستان، مورد سنجش و میزان ذرات آلفا ایجاد شده از گاز رادون مورد شمارش قرار گرفت.
یافتهها: با توجه به نتایج مطالعه، در معادن ۱ و۲، سه و در معدن ۱، دو ایستگاه، رادون سنجی انجام گرفت. که بیشترین غلظت در معدن ۳ با مقدار۳/۴۱۸۳ بکرل بر متر مکعب و کمترین غلظت در معدن ۱ با مقدار ۵۷ بکرل برمتر مکعب بود، و میزان میانگین غلظت گاز رادون در معادن ۱، ۲ و ۳ به ترتیب برابر با ۵/۸۴۸، ۸۳/۱۲۵ و ۴/۱۶۶۷ بکرل بر متر مکعب اندازهگیری گردید. همچنین میانگین غلظت گاز رادون در محل کار کارگران ۳/۲۰۶۸، در محل رفت و آمد کارگران ۹/۲۱۹ و در محل استراحت و محیط خارج از معدن ۷۵/۱۹ بکرل بر متر مکعب اندازهگیری شد. از طرفی مقدار همبستگی بین غلظت گاز رادون با عیار سرب معدن نیز ۸۹۹/۰- میباشد.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان میدهد که، غلظت گاز رادون سنجش شده در ۵/۶۲ درصد نقاط اندازهگیری شده کمتر از حد اقدام، ۵/۱۲درصد نقاط بین حد اقدام و حداکثر مقدار مجاز توصیهشده و ۲۵ درصد بیشتر از حداکثر مقدار مجاز توصیهشده میباشد. همچنین محل و ایستگاه اندازهگیری مهمترین عامل در غلظت گاز رادون میباشد.