محمد علی مروتی شریف آباد، نرجس حسینی، مسعود بهزادی فر، میثم بهزادی فر، محمد راستیان، شکوه فاضل پور،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: در جوامع مختلف ، توجه به بعد معنوی سلامت مورد تأکید قرار گرفته و به عنوان یکی از ابعاد سلامتی در تعریف سازمان جهانی بهداشت ارائه گردیده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سلامت معنوی و استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی در دانش آموزان دبیرستانی شهر فیروزآباد استان فارس در سال ۱۳۹۵ انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی، ۳۸۰ دانش آموز ۱۸-۱۶ سال به روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی و پرسشنامه ارزیابی سلامت معنوی پولتزن و الیسون بود. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های آنالیز واریانس، همبستگی پیرسون و رگرسیون لجستیک استفاده شد.
یافته ها: میانگین نمره سلامت معنوی در افراد مورد بررسی ۰۱/۱۷ ± ۹۸/۸۳ و با متغییرهای مقطع تحصیلی ۰۰۱/۰≥P) و مدت زمان استفاده از اینترنت (۰۲/۰ = P) دارای رابطه معنی دار بود. همچنین مدت زمان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی درآمد ماهانه همبستگی مستقیم (۱۷/۰ =r)، و با سلامت مذهبی (۶۴/۰- = r)، سلامت فردی (۱۱/۰- = r) و نمره کل سلامت معنوی (۰۹/۰- = r) همبستگی معکوس داشت. دانش آموزان(۷۷/۶۵%) به شبکه های اجتماعی دسترسی داشتند و از بین شبکه های اجتماعی مجازی اکثر دانش آموزان (۳۶/۲۹%) از شبکه اجتماعی واتس آپ استفاده می کردند.بر اساس نتایج رگرسیون لجستیک میانگین نمره سلامت معنوی مطلوب در دانش آموزانی که بین ۲۰-۱۱، ۳۰-۲۱ و بیشتر از ۳۰ ساعت در هفته از شبکه های اجتماعی استفاده کرده بودند به ترتیب ۸۳/۰، ۷۲/۰ و ۲۷/۰ دانش آموزانی بود که در طول هفته کمتر از ۱۰ ساعت استفاده داشتند.
نتیجه گیری: میزان دسترسی به اینترنت دردانش آموزان پسر بیشتراز دختران است و سطح سلامت معنوی درهردوجنس درحد متوسط می باشد با توجه به تأثیر وگستره روز افزون این شبکه ها در سیر زندگی دانش آموزان به ویژه سلامت معنوی آنان ، نیازهای ارتباطی آنها بایستی مورد عنایت مسئولان امر واقع شود.
محمد رضا یاوری، حسن رضائی پندری، محمد علی مروتی شریف آباد، ولی بهره ور، فائزه افخمی عقدا، مرتضی حقیقی،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: سلامت معنوی یکی از مفاهیم اساسی پیرامون چگونگی رویارویی با مشکلات و تنش های ناشی از شرایط مختلف زندگی محسوب میشود که به عنوانِ یکی از ابعاد سلامت، سبب یکپارچگی سایر ابعاد آن می شود. لذا با توجه به اهمیتی که این بعد سلامت در زندگی دانشجویان دارد بر آن شدیم تا وضعیت سلامت معنوی و ارتباط آن با رفتارهای مذهبی را در میان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال ۱۳۹۶ بررسی نماییم.
روش بررسی: این مطالعه از نوع همبستگی بوده که به صورت توصیفی- مقطعی بر روی ۴۲۰ نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شد. نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای بود به این نحو که در هر دانشکده بر اساس تعداد دانشجوی مشغول به تحصیل، حجم نمونه تعیین گردید. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه های استاندارد سلامت معنوی و رفتارهای مذهبی بود. داده ها با توصیف توزیع فراوانی و نیز آزمون های کای اسکور، ANOVA و همبستگی پیرسون تحت نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: میانگین سنی شرکت کنندگان در این مطالعه ۶۱/۳± ۹۳/۲۰ بود. نتایج نشان داد که فقط بین رفتارهای مذهبی با وضعیت تاهل، از لحاظ آماری ارتباط معناداری وجود دارد(۰۴/۰p<). فقط بین سلامت معنوی با جنسیت و سطح تحصیلات مادر، از لحاظ آماری ارتباط معناداری وجود دارد(۰۵/۰p<). ۶۷ درصد از دانشجویان از سلامت معنوی متوسطی برخوردار بودند. هم چنین بین سلامت معنوی و رفتارهای مذهبی در دانشجویان همبستگی مثبت و معناداری وجود داشت(۰۰۱/۰>p).
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که دانشجویان مورد بررسی از لحاظ سلامت معنوی در وضعیت خوبی قرار دارند اما از لحاظ انجام رفتارهای مذهبی، وضعیت مطلوب نیست و با توجه به همبستگی بین سلامت معنوی و رفتارهای مذهبی در دانشجویان، توجه جدی در برنامه های درسی و فرهنگی دانشجویان به این مهم، ضروری است.