فاطمه کاسب، محبوبه شیرانیان، مهلا آبدار، هانیه امین الرعایایی، حسین فلاح زاده،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: تأمین نیازهای غذایی جوامع بشری با توجه به رشد روز افزون جمعیت از مشکلاتی است که بویژه کشورهای در حال توسعه با آن مواجه هستند. با توجه به تغییر شرایط اجتماعی و اقتصادی جامعه و عادات غذایی جدید، فرهنگ استفاده از غذاهای آماده رایج گردیده است. سالاد اولویه یکی از غذاهای سرد متداول درکشور ما است که باتوجه به مغذی بودن در معرض خطر آلودگی می باشد به همین دلیل در این مطالعه کیفیت میکروبی سالاد الویه را از نظر حضور باکتری های سالمونلا و استافیلوکوکوس اورئوس مورد ارزیابی قرار دادیم .
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی تعداد ۲۰۰ نمونه سالاد الویه از بازار مصرف تهیه شد و هنگام تهیه نمونه ها دمای محل نگهداری نیز اندازه گیری گردید. نمونه ها بلافاصله پس از تهیه، در شرایط استریل آزمایشگاه از نظر حضور سالمونلا طبق استاندارد ملی ایران به شماره ۱۸۱۰ و استافیلوکوکوس اورئوس طبق استاندارد ملی ایران به شماره۱-۶۸۰۶ مورد آزمایش قرار گرفتند. و دالوها با استفاده از ۱۱ Spss و آزمون Chi-Square تجزیه و تحلیل گردید.
یافته ها: کلیه نمونه ها از نظر حضور سالمونلا منفی بودند. از ۲۰۰ نمونه آزمایش شده ۴۰ نمونه به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس آلودگی داشتند و تعداد ۱۶۰ نمونه فاقد آلودگی بودند. ۳۰% نمونه های آلوده به استافیلوکوکوس اورئوس در دمای ۴ تا ۶ درجه سانتی گراد و ۷۰% در دمای ۶ تا ۸ درجه سانتی گراد نگهداری می شدند. نتایج نشان داد که بین دمای محل نگهداری نمونه ها و موارد آلودگی مشاهده شده رابطه آماری معنی داری وجود دارد( ۰۰۱/۰ =P ).
نتیجه گیری : با توجه به اهمیت سالمونلا و استافیلوکوکوس اورئوس در مسمومیت های غذایی و همچنین آلودگی قابل توجه نمونه ها به استافیلوکوکوس اورئوس به علت عدم رعایت موازین بهداشتی در حین تولید و یا آلودگی مواد اولیه و نیز افزایش آلودگی با افزایش دمای محل نگهداری ضرورت کنترل و نظارت دقیق مراکز عرضه و تولید مواد غذایی توسط واحدهای بهداشتی بیشتر مشخص می گردد.