جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای زئولیت

محمد ملکوتیان، محمد حسن احرامپوش، هیوا حسینی، ملیحه پورشعبان مازندرانی،
دوره ۱۴، شماره ۶ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: پسماندهای دارویی در گروه آلاینده­های نوظهور قرار دارند. این مواد با روش­های متعارف تصفیه ی آب و فاضلاب، بهطورکامل حذف نمی­شوند. داروها و متابولیت­های آن ها­، به­علّت ایجاد خطرات احتمالی و سمیّت برای انسان و محیط، بایستی از منابع آبی حذف گردند. در این تحقیق، حذف فتوکاتالیستی استامینوفن از محلول­های آبی، توسط زئولیت X اصلاح شده با TiO۲ (TiO۲/زئولیت X)، مورد بررسی قرار گرفت.

روش­بررسی: روش این تحقیق، تجربی بوده و در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. جهت حذف استامینوفن از محلول­های آبی، از فتوکاتالیست TiO۲/زئولیت X، تحت تابش UV-C (فرآیند UV/TiO۲-X) استفاده گردید. غلظت استامینوفن محلول­ها با روش طیف­سنجی فرابنفش-مرئی در  طول موج ۲۴۳ نانومتراندازه­گیری شد. شرایط بهینه از نظر pH محلول، دوز فتوکاتالیست، غلظت استامینوفن و زمان واکنش تعیین و سینتیک تجزیه، مورد بررسی قرار گرفت.

یافته­ها: نتایج نشان داد که بیشترین حذف استامینوفن (۴۵/۹۵%) مربوط به غلظت اوّلیۀ ۱­ میلی گرم بر لیتر در pH خنثی و ۵۰۰ میلی گرم بر لیتر دوز کاتالیست پس از گذشت زمان ­۷۵ دقیقه از شروع واکنش بوده است. با کاهش غلظت استامینوفن میزان حذف آن، افزایش یافت. سرعت واکنش تجزیه، از مدل سینتیک درجه اوّل کاذب با ثابت سرعت min ۰۱۴۴۶/۰ پیروی نمود.

نتیجه­گیری: روش فتوکاتالیستی UV/TiO۲-X در حذف استامینوفن از محلول­های آبی، دارای کارایی بسیار بالایی بوده و قابل توصیه است.


افشین ابراهیمی، مختار مهدوی، مهرداد خدا رحمی، عزت اله رحمتی، علی عبداله نژاد،
دوره ۱۴، شماره ۶ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: فلزات سنگین به علت مخاطرات بهداشتی و سمیتی که در غلظت‌های کم برای انسان و محیط دارند بسیار مورد توجه هستند. یکی از روش‌های ساده و مقرون به‌صرفه جهت حذف این آلاینده‌ها صافی شنی کند می‌باشد. نوع بستر نقش موثری در حذف آلودگی وارده به این سیستم‌ها را دارد. لذا هدف از این طرح تحقیقاتی بررسی اثر بسترهای مختلفی چون ماسه معمولی، زئولیتی و سرباره‌ای در حذف سرب و کادمیوم می‌باشد.

روش بررسی: در این تحقیق از سه فیلتر با بستر ماسه‌ای معمول، سرباره و زئولیتی در مقیاس پایلوت جهت بررسی حذف سرب و کادمیوم در سه غلظت ۱/۰، ۱ و ppm ۱۰ استفاده شده است. فیلترها از جنس پلکسی گلاس و دارای قطر ۸ و ارتفاع ۱۲۰ سانتی متر بوده‌اند که به صورت جریان پیوسته بهره برداری شده‌اند.

یافته‌ها: راندمان حذف کدورت برای سه بستر ماسه معمولی، سرباره و زئولیتی با کدورت اولیه NTU ۱۳ به ترتیب ۴۶، ۷۷ و ۸۹% بوده است. راندمان حذف سرب نیز در حالت عدم وجود کدورت و غلظت ۱/۰ پی پی‌ام سرب به ترتیب ۳/۷۰%، ۷۹% و ۸/۵۹% بوده و برای غلظت ppm ۱ به ترتیب ۸/۵۱%، ۷/۵۲% و ۶/۵۲% بوده و برای غلظت ppm ۱۰ سرب به ترتیب ۴/۵۳%، ۸/۵۷% و ۸/۵۹% بوده است. راندمان حذف کادمیوم نیز در غلظت ppm ۱/۰ کادمیوم به ترتیب ۴/۲۳%، ۵/۳۷% و ۴/۵۹% بوده وبرای غلظت ppm ۱ به ترتیب ۹/۳۷%، ۴۵% و ۳/۴۱% و در غلظت ppm ۱۰ به ترتیب ۳/۶۸%، ۶/۶۸% و ۶۷% بوده است.

نتیجه­گیری: بسترهای سرباره و زئولیتی راندمان بیشتری در حذف سرب و کادمیوم نسبت به بسترهای ماسه‌ای معمولی دارند لذا جهت حذف فلزات از منابع آبی می‌توان این نوع بسترها را به جای ماسه معمول استفاده نمود.


شقایق میرزاده اهری، امیر حسین محوی، رضا جلیل زاده ینگجه، یوسف دادبان شهامت، افشین تکدستان،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: آمونیاک به ‌شکل یون آمونیوم علاوه بر سمی بودن، قادر است اکسی‍ژن محلول آب‌های پذیرنده را پایین آورده و حیات موجودات آبزی را به خطر بیاندازد. هدف از این تحقیق حذف آمونیوم به روش  اکسیداسیون با روش ازن زنی کاتالیزوری و جذب با زئولیت کلینوپتیلولایت است.
روش بررسی: روش تحقیق به‌صورت آزمایشگاهی است. ابتدا PH بهینه جذب آمونیم بر کاتالیست کربنی (g/L ۵)، زئولیت های گرمسار و فیروزکوه و اکسیداسیون تعیین شد. سپس در فرایند ازناسیون کاتالیزوری اثر سایر متغیرهای بهره‌برداری مانند غلظت کاتالیست کربنی (۵/۰ تا ۵۰  گرم در لیتر) و زمان‌ماند بر راندمان حذف آمونیوم بررسی شد. سپس اثر پارامترهای زمان تماس، غلظت ماده جاذب بر جذب باقیمانده آمونیم و نیترات تولید شده توسط فرایند اکسیداسیون با زئولیت ها و مدیفای های آنها بررسی شد.
یافته ها: نتایج نشان داد PH  بهینه برای فرایند جذب کربنی آمونیم، ازناسیون کاتالیزوری و زئولیت به ترتیب  ۸ ، ۹  است. این در حالی است که بیشترین راندمان حذف نیترات در  PH ۴ است. بیشترین ظرفیت جذب آمونیم مربوط به زئولیت طبیعی فیروز کوه و معادل mg/g ۵/۱۸ بود و اثر لیگاند و اصلاح اسیدی سبب کاهش به ترتیب ۱۲ و ۱۴ درصدی ظرفیت جذب‌شده بود. بیشترین راندمان حذف نیترات توسط زئولیت اصلاح‌شده لیگاندی گرمسار معادل ۹۸% و ظرفیت جذب mg/g ۲/۱۱ است. در فرایند تلفیقی  COPو جذب غلظت آمونیوم mg/L ۱۰ به mg/L ۶/۰رسید.
نتیجه گیری: این روش سبب حذف مؤثر آمونیم می‌گردد و اصلاح زئولیت با سورفاکتانت کاتیونی سبب افزایش راندمان حذف نیترات می‌شود و غلظت همه آلاینده‌ها را به زیر مقادیر استاندارد می رساند.
 

مهدی وثوقی، نگار عین اله زاده،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه:رنگ ها موادی با ساختار پیچیده بوده که از طریق فرایند نساجی نظیر رنگرزی و شستشو، به محیط زیست وارد می شوند. این مطالعه با هدف بررسی کارایی فرایند  جذب در حضور Zeolite@ZnO  در حذف رنگ متیلن بلو از فاضلاب سینتیک نساجی انجام گرفت.
روش بررسی: ساختار و مرفولوژی نانوذره با استفاده از تکنیک هایXRF,FTIR  و FESEM بررسی شد. غلظت رنگ با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج nm۶۶۴ تعیین گردید. در این مطالعه متغیرهای زمان واکنش، pH محلول،دوز یا مقدارجاذب و غلظت رنگ مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تعیین ایزوترم و سینتیک جذب از دو مدل ایزوترمی لانگمویر و فروندلیچ و مدل های سینتیکی شبه درجه اول و دوم استفاده گردید.
یافته ها: ما دریافتیم که شرایط بهینه  غلظت ۵۰ میلی گرم برلیتر، دوز جاذب۱گرم بر لیتر، pH برابر ۱۱ و زمان واکنش ۶۰ دقیقه بود و راندمان حذف در شرایط بهینه برای متیلن بلو ۸/۹۵ % حاصل شد.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از مطالعه ایزوترم و سینتیک جذب برای متیلن بلو نشان داد که فرآیند جذب از ایزوترم لانگمویر و سینتیک شبه درجه دوم تبعیت می‌کند. ظرفیت جذب بیشینه جاذب با استفاده از مدل لانگمویر برابر۶۲/۳۸۴میلی گرم بر گرم تعیین شد.


صفحه ۱ از ۱     

https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/کلیه حقوق این وب سایت متعلق به طلوع بهداشت یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Tolooebehdasht

Designed & Developed by : Yektaweb