جستجو در مقالات منتشر شده


۱۲ نتیجه برای روند

سهیل سبحان اردکانی، شیوا عین القضاتی۲ ، رضا صحرایی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: رنگ‌ها یکی از آلاینده‌های مهم در پساب‌های صنعتی محسوب می‌شوند که تصفیه آن ها به دلیل منشاء مصنوعی و ماهیت مولکولی پیچیده بسیار دشوار است. رنگ اریکروم بلک تی یکی از رنگ‌های خانواده آزو می‌باشد که به صورت گسترده‌ای در مواد غذایی، صنعتی، آرایشی، بهداشتی و دارویی مورد استفاده قرار گرفته است و با توجه به حلالیت بالا در محیط های آبی، زمان ماندگاری بالا، تجزیه ناپذیری توسط ترکیبات ارگانیک و تجمع زیستی آن، در محیط زیست به عنوان یک آلاینده مهم محیط های آبی، به خصوص آب های پذیرنده مطرح است. لذا این مطالعه با هدف بررسی کارایی فرآیند حذف رنگ اریکروم بلک تی توسط نانو لوله کربنی چند دیواره اصلاح شده از نمونه حقیقی پساب صنعتی کارخانه سامان نوش همدان انجام شد. روش بررسی: در این پژوهش به منظور ارزیابی کارایی حذف رنگ اریکروم بلک تی تحت شرایط بهینه از پساب کارخانه سامان نوش همدان به عنوان نمونه حقیقی، از نانو لوله های کربنی چند دیواره اصلاح شده و روش فرآوری Batch استفاده و بدین منظور تاثیر پیراسنجه های pH محلول و غلظت جاذب، مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین به منظور تعیین ثابت سرعت فرآیند جذب، داده های آزمایشگاهی با دو مدل سینتیکی شبه مرتبه اول و دوم مقایسه و با ایزوترم های لانگمویر و فروندلیخ مطابقت داده شدند. نتیجه گیری: نتایج بیانگر آن بود که در شرایط بهینه پیراسنجه ها (۳pH= ، مقدار ۰۱/۰ گرم جاذب)، کارایی حذف رنگ به ۹۸ درصد رسید. همچنین مشخص شد که داده ها از سینتیک مرتبه دوم و ایزوترم جذب فروندلیخ با ضریب همبستگی ۹۶۲۲/۰ پیروی می کنند
ناصر ناستی زایی، معصومه نجفی،
دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: اگر مدیران خواهان کارکنانی هستند که به فراسوی انتظارات می روند، به میل و خواست خود به رفتارهایی دست می‌زنند که جزء وظایف رسمی شغلی‌شان نیست، و به طور کلی رفتارشهروندی سازمانی بالایی دارند باید با کارکنان در محیط کاری رفتاری عادلانه داشته باشند. در این راستا، مطالعه حاضر به دنبال بررسی رابطه عدالت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی در کارکنان مرکز آموزشی، درمانی و تحقیقاتی روان پزشکی بهاران زاهدان می‌باشد.

روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بوده که به شیوه نمونه‌گیری طبقه‌ای- تصادفی تعداد ۶۵ پرسشنامه بین کارکنان مرکز آموزشی، درمانی و تحقیقاتی روان پزشکی بهاران زاهدان توزیع شد. ابزار جمع‌آوری اطلاعات در این مطالعه ۲ پرسشنامه معتبر عدالت سازمانی نی هوف و مورمن (۱۹۹۳) و رفتار شهروندی سازمانی پودساکف و همکاران (۱۹۹۰) بود. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه ۱۷ استفاده شد.

یافته‌ها: ۱- ادراک کارکنان از وضعیت عدالت سازمانی نسبتا مطلوب می‌باشد. ۲- کارکنان مورد مطالعه رفتار شهروندی سازمانی نسبتا مطلوبی را از خود بروز می‌دهند.۳- بین عدالت سازمانی و ابعاد سه گانه آن با رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت معنی‌داری وجود دارد,۴- نتایج رگرسیون چندگانه نیز نشان داد از بین ابعاد سه‌گانه عدالت سازمانی، دو بعد عدالت توزیعی و تعاملی قابلیت پیش‌بینی رفتار شهروندی را دارند.

نتیجه‌گیری: با توجه به محرز شدن نقش مثبت عدالت سازمانی در بروز رفتار شهروندی سازمانی برگزاری دوره‌های آموزشی جهت آشنایی مدیران سازمان‌ها با مبانی و اصول عدالت سازمانی، تعاملات انسانی و نحوه به کارگیری آنها در سازمان‌ها پیشنهاد می‌گردد.


مسعود میرزایی، محسن مهدوی، حسین فلاح زاده، محمد منتظر،
دوره ۱۴، شماره ۶ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: حوادث ترافیکی دومین علت مرگ پس از بیماری‌های قلبی عروقی در کشور ایران(۱)و سومین علت مرگ بعد از بیماری‌های قلبی عروقی و سرطان در کشور‌های در حال توسعه حوادث ترافیکی است(۲). در کشور ما حدود ۲۵۰۰۰ نفر در سال و ۷۰ نفر در روز بر اثر حوادث ترافیکی فوت کرده‌اند(۳). با توجه به شیوع روز افزون جمعیت و وسایل نقلیه و شیوع بالای حوادث ترافیکی در کل کشور و استان یزد، این مطالعه بر آن است تاروند مرگ‌و‌میر ناشی از حوادث ترافیکی را در یک دوره ۵ ساله بررسی نموده و با آمار قبلی مقایسه نماید.

روش‌بررسی: این مطالعه به روش گذشته‌نگر مبتنی بر اطلاعات نظام ثبت سوانح می‌باشد که با استفاده از آمار سال‌های۱۳۹۰-۱۳۸۵ مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی یزد، پزشکی قانونی و پلیس راهور انجام گردید. حجم نمونه به روش سرشماری است و کلیه موارد مرگ‌و‌میر ناشی از حوادث ترافیکی را شامل می‌شود(۲۴۹۲ نفر). داده‌ها از فرم‌های ثبت اطلاعات مصدومین و متوفیان جمع آوری گردیده و پس از گردآوری دادها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. روند مرگ‌و‌میر ناشی از حوادث ترافیکی بر اساس مدل رگرسیون پوآسون گزارش شد.

یافته‌ها: باتوجه به بررسی موارد مرگ‌و‌میر ناشی از حوادث ترافیکی میزان بروز مرگ‌و‌میر از۷/۴ درصد در سال ۱۳۸۵ به ۳۷/۳ درصد در سال ۱۳۹۰ کاهش داشته است. اکثریت موارد فوتی ناشی از ضربه به سر می‌باشد که میزان آن از ۹/۷۹ درصد در سال ۱۳۸۵ به ۳/۶۲در سال ۱۳۹۰ کاهش داشته است.

نتیجه‌گیری: روند سوانح رانندگی رو به کاهش است. احتمالا اجرای قوانین و مقررات رانندگی از یک سو و فرهنگ‌سازی از سوی دیگر از جمله عوامل کاهش روند تصادفات در طول سال‌های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰ می‌باشد.


محمد امین بهرامی، اسماء امیری، راضیه منتظر فرج، حمیدرضا دهقان،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: سلامت، اساسی‌ترین جزء رفاه جامعه به شمار می‌رود و بیش از مداخلات پزشکی به عوامل اجتماعی وابسته است. مفهوم سرمایه اجتماعی به دلیل ماهیت و محتوایی که دارد تقریباً با تمامی موضوعات و مسائل مطرح در حوزه انسانی، اجتماعی و بهداشتی ارتباط پیدا می‌کند. سرمایه اجتماعی و مسائل اجتماعی ارتباط تنگاتنگی با سلامت دارند. لذا، هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه ابعاد سرمایه اجتماعی و سلامت درک شده در جامعه شهری یزد می‌باشد.

روش بررسی: این پژوهش از نوع تحلیلی و به‌صورت مقطعی می‌باشد. جامعه موردپژوهش شامل کلیه شهروندان یزد می‌باشد. تعداد حجم نمونه برابر با ۳۸۰ نفر است که با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای تصادفی انتخاب گردیده‌اند. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه بود که شامل دو پرسشنامه سرمایه اجتماعی و سلامت درک شده است.

یافته­ها: در بین ابعاد سرمایه اجتماعی؛ احساس اعتماد و امنیت، کیفیت ارتباطات فامیل و دوستان، ارزش زندگی، تساهل در زمینه تنوع فرهنگی و کیفیت ارتباطات کاری با سلامت درک شده رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد اما بین مشارکت در فعالیت‌های اجتماع محلی، عامل بودن در بستر اجتماعی و کیفیت ارتباطات بین همسایه‌ها با سلامت درک شده رابطه معناداری وجود ندارد.

نتیجه­گیری: سرمایه اجتماعی و ابعاد آن با سلامت درک شده رابطه مستقیم و معناداری دارد؛ بنابراین، با افزایش سرمایه اجتماعی، میزان سلامت درک شده نیز بیشتر می‌شود.


حسین فلاح زاده، فریبا اسدی،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده

   مقدمه: سن  بارداری از جمله موضوعاتی است که در حال حاضر محققان زیادی به آن پرداخته اند، زیرا با بالا رفتن سن بارداری مشکلات زیادی بوجود می آید که ازمهم ترین آنها می توان به بالا رفتن احتمال تولد نوزاد نارس ویا دارای یک نقص مادرزادی اشاره کرد. هدف از این مطالعه بررسی روند تولد برحسب گروه های سنی مادران طی سالهای ۹۱-۱۳۸۵ بوده است.
روش بررسی : در این مطالعه توصیفی-مقطعی داده های مربوط به تعداد تولدها ازمرکز ثبت احوال و داده های جمعیت ازمرکز آمارایران از سال ۹۱-۱۳۸۵ گرفته شد.سپس میزان باروری ویژه سن در           گروه های مختلف سنی مادران محاسبه و از طریق آمار توصیفی و رگرسیون توسط نرم افزار SPSS  تجزیه وتحلیل گردید.
یافته ها: نتایج این پژوهش نشان داد که در رده سنی ۲۵ سال مادران به بالا با افزایش زمان شاهد افزایش قابل توجهی در تعداد تولدها هستیم و برعکس در رده های سنی کمتر از ۲۵ سال تعداد تولدها دارای نوسانات رو به کاهش می باشد. نتایج هم چنین نشان داد که میزان باروری ویژه سن نه تنها در سنین بالای مادران بلکه درتمام گروه های سنی افزایش یافته است.
نتیجه گیری: با توجه به افزایش میزان باروری ویژه سن و کاهش نسبت تولدها در رده سنی زیر ۲۵ سال می توان نتیجه گرفت که تعداد زنان در رده سنی پایین کاهش یافته است هم چنین افزایش میزان باروری ویژه در تمام رده های سنی نشان می دهد تمایل زنان به داشتن فرزند بیشتر افزایش یافته  است.

 
عباسعلی دهقانی تفتی، محمد حسین دهقانی، فاطمه پورشرعیاتی، بابک شیراوند، علی رضا خراسانی،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: اهمیت رفتار شهروندی سازمانی در بیمارستان، افزایش روابط مثبت بین کارکنان و درگیر کردن آن ها در فعالیت‌های سازمانی است. از سوی دیگر فرهنگ به عنوان یکی از مؤلفه های اصلی و کلان سازمان، اثر مستقیمی بر ارتقاء فعالیت های سازمان دارد. در کنار آن فرهنگ غنی اسلام با مفاهیم ناب خود، سهم فراوانی بر شکل گیری و پالایش رفتارهای افراد دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر فرهنگ اسلامی بر رفتار شهروندی سازمانی در بین پرستاران بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شد.
روش بررسی: در این پژوهش تحلیلی- مقطعی تعداد ۲۶۴ نفر از پرسنل بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی یزد بر اساس فرمول آماری و به صورت نمونه گیری دو مرحله ای انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزار جمع­آوری داده ها پرسشنامه های روا و پایا مشتمل بر سه بخش اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه ۲۲ سوالی رفتار شهروندی سازمانی شامل ۵ بعد و پرسشنامه فرهنگ اسلامی بود که با استفاده از طیف لیکرت ۵ درجه ای جمع آوری گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش ۲۱ و  SmartPLS انجام گرفت.
یافته ها: بیشترین میانگین و انحراف معیار در ابعاد رفتار شهروندی سازمانی مربوط به بعد وظیفه شناسی (۶۹/۰±۱۰/۳) بود. در مجموع نیز میانگین و انحراف معیار مولفه رفتار شهروندی سازمانی ۵۷/۰±۹۹/۲ بدست آمد. میانگین و انحراف معیار فرهنگ اسلامی ۵۳/۰±۸۹/۲ بود. مطابق با الگوریتم تحلیل داده ها در روش PLS، با بررسی ضرایب معناداری t برای هریک از مسیرها، فرهنگ اسلامی بر کلیه مولفه های رفتار شهروندی سازمانی تاثیر معنی دار داشت.
نتیجه گیری: با توجه به تاثیر فرهنگ اسلامی بر رفتار شهروندی سازمانی، در جهت تقویت فرهنگ اسلامی در بیمارستان ها پیشنهاد می شود برنامه های متنوع فرهنگی از قبیل دوره های آموزشی فرهنگی، سمینارهای فرهنگی و مراسمات فرهنگی صورت پذیرد.
 
زهرا رضازاده، محسن عسکری شاهی، محمود وکیلی،
دوره ۱۹، شماره ۶ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، ایران در سطح بالایی از میزان مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی قرار دارد. ارزیابی روند و بررسی وضعیت مرگ و میر می تواند اطلاعات مفیدی را برای سیاست گذاران در جهت اقدامات پیشگیرانه و کاهش تلفات ناشی از این حوادث فراهم کند. دراین مطالعه وضعیت و روند مرگ و میر ناشی از حوادث رانندگی در یک دوره ی ده ساله مورد بررسی قرار گرفته است.
روش بررسی:  این مطالعه، یک مطالعه ی توصیفی است که  به بررسی روند مرگ و میر ناشی از حوادث رانندگی در ایران طی سال های ۹۷-۱۳۸۸ پرداخته است. داده های مطالعه از سایت سازمان پزشکی قانونی کشور و سایت مرکز آمار ایران گردآوری شد وکلیه موارد مرگ و میر ناشی از تصادفات وارد مطالعه شد. پس از جمع آوری داده ها، با استفاده نرم افزار Microsoft Office Excel ۲۰۱۳ و SPSS نسخه ۲۴، به منظور توصیف داده ها از شاخص های فراوانی، درصد ، نرخ سالیانه  و برای آزمون فرضیه از آزمون تی تست استفاده گردید.
یافته ها: به طور متوسط ۱/۲۴ نفر به ازای هر صد هزار نفر طی دوره مطالعه در حوادث رانندگی کشته شده  اند . بین تعداد مرگ و میر ناشی از تصادفات جاده ای در مردان در مقایسه با زنان اختلاف معنی داری وجود داشت (۰۵/۰p< )۰بیش از ۷۷ درصد قربانیان مردان بودند و بیش از ۶۷ در صد مرگ و میر در جاده های برون شهری اتفاق افتاده بود. استان های سمنان، مرکزی و کرمان یشترین میزان مرگ و میر و استان های تهران ، البرز  و اردبیل کمترین میزان مرگ و میر ناشی از حوادث را طی این دوره ده ساله داشته اند.
نتیجه گیری: نرخ مرگ و میر ناشی ازحوادث رانندگی طی دوره ی مطالعه روند کاهشی داشته است اما در مقایسه با میانگین جهانی، هنوز وضعیت مطلوبی ندارد که  نیازمند سیاست گذاری مناسب و مدیریت برای اجرای برنامه های فوری و موثر می باشد.
 

سید حسن حسینی، علی اصغر ابراهیمی، عارفه دهقانی تفنی، محمد علی مروتی شریف آباد،
دوره ۱۹، شماره ۶ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: بهترین نوع از بازیافت پسماند های شهری زمانی اتفاق می افتد که این مواد در منزل توسط خود تولید کنندگان جدا شود. رسیدن به این مقصود، نیازمند مشارکت همه شهروندان و فراهم نمودن زیر ساخت های لازم در زمینه تفکیک پسماند می باشد. این پژوهش با هدف تعیین وضعیت مشارکت شهروندان در تفکیک پسماندهای شهری از مبدا و موانع انجام از دیدگاه آنان صورت گرفت.
 روش بررسی: این مطالعه مقطعی در سال ۱۳۹۸ بر روی  ۴۷۶ خانوار شهر بابل که به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند انجام گرفت. اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته، در قالب ۲۱ سوال اختصاصی و عمومی جمع آوری شد. جهت آنالیز اطلاعات از آزمون تی تست، آنالیز واریانس و رگرسیون لجستیک با سطح اطمینان ۹۵/۰ استفاده گردید.
یافته ها: از مجموع خانوارهای شرکت کننده ۵/۲۷درصد اغلب اوقات و ۳/۱۵ درصد گاهی اوقات در طرح تفکیک پسماند شرکت داشتند,۸/۹۱درصد از جداسازی پسماند مطلع بودند. بخش قابل توجهی از خانوارهای شهری، نداشتن حوصله(۳/۶۱درصد) و فضای کافی جهت جداسازی پسماند های خانگی (۵/۹۵ درصد)  و از نقطه نظر عوامل مرتبط با شهرداری، فعال نبودن تحویل پسماند خشک در روزهای تعطیل هفته (۷/۹۴درصد) تعداد کم کانکس ها (۸/۹۵درصد) و نبود آموزش های مستمر(۹۵درصد) را بعنوان موانع تفکیک پسماند اعلام نمودند.
نتیجه گیری: عمده خانوار های شهری عملکرد، امکانات و برنامه ریزی نامناسب شهرداری و نیز  نداشتن حوصله و فضای کافی را به عنوان موانع تفکیک اعلام نمودند. برای اینکه منابع طبیعی کشوری به هدر نرود و پسماند تولیدی شهروندان کاهش یابد نیاز است انگیزه در افراد ایجاد و نسبت به آموزش های عمومی شهروندان اقدام گردد.
 
مریم کاس کلدره، لیلا نجفی، روح اله زابلی، اسرافیل رشدی،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: پرونده الکترونیک سلامت، جمع‌آوری الکترونیکی اطلاعات « تمام طول حیات یک فرد» می باشد که توسط ارائه دهندگان مراقبت بهداشتی ثبت و در واحد‌های مختلف نظام ارائه خدمات سلامت به اشتراک گذاشته   می شود. ایجاد پرونده الکترونیک سلامت از اسفند ماه سال ۱۳۹۴ با راه اندازی سامانه سیب به همه دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور ابلاغ شد. این مطالعه به تبیین موانع وکاستی‌های برنامه پزشک خانواده مبتنی بر پرونده الکترونیک سلامت در دانشگاه علوم پزشکی گیلان پرداخته است.
روش بررسی: مطالعه حاضر با رویکرد تحلیل محتوی کیفی، با نمونه گیری هدفمند تا زمان اشباع داده‌ها انجام شد، تجارب و دیدگاه‌های ۱۵ نفر از معاونین بهداشتی شبکه های بهداشت و درمان، کارشناسان مسئول گسترش شبکه های بهداشت و درمان، پزشکان خانواده و کارشناس امنیت اطلاعات معاونت بهداشتی دانشگاه با کمک مصاحبه فردی و کسب نظرات مکتوب در سال ۹۹-۹۸ جمع‌آوری گردید. داده‌ها وارد نرم افزار MAXQDA  شده و فرآیند تجزیه و تحلیل ( باز خوانی مکرر و کدگذاری) انجام شد.
یافته‌ها: یافته‌ها در قالب پنج طبقه اصلی شامل محدودیت‌های: ساختار و نیروی انسانی، مهارت ناکافی برنامه‌ریزان و ارائه کنندگان خدمت، هماهنگی درون‌بخشی و برون‌بخشی، سامانه تحت وب و تجهیزات مربوطه  و بودجه‌ای با طبقات فرعی متعدد استخراج شد.
نتیجه‏گیری: برای بالابردن کیفیت اجرای  برنامه پزشک خانواده که هدف آن مراقبت سلامت از جمعیت تحت پوشش است می‌توان با رفع کاستی‌های شناسایی شده، استفاده از پرونده الکترونیک سلامت را  در راستای اهداف برنامه پزشک خانواده نهادینه نمود.
 
 
آرزو قاسم خانلو، وحید صبری،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: بیماران مبتلا به کووید-۱۹ بعد از دوره حاد بیماری برخی علایم مانند احساس خستگی و درد عضلانی باقی می مانند. این مساله باعث کاهش افت÷۱۱۱۱۰ کیفیت زندگی این بیماران می گردد. هدف این مطالعه بررسی تأثیر آرام‌سازی پیشرونده عضلانی بر روی شدت درد و کیفیت زندگی بعد از ترخیص از بیمارستان است.
روش بررسی:  پژوهش حاضری مطالعه نیمه­تجربی بودکه در سال ۱۴۰۰ بر روی ۹۶ نفر از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ دارای شکایات درد شهرستان خوی انجام گرفت نمونه به طور تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایشی جایگذاری شدند. مداخله به صورت آموزش تمرینات آرامسازی عضلانی بود. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه‌های  شدت درد و کیفیت زندگی جمع‌آوری شدند.از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره  برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها در نرم‌افزار ۲۶SPSS- استفاده‌شده است.
یافته­ها:  نتایج نشان می دهد که نمرات شدت درد، تداخل درفعالیت‌های روزمره درهر دو گروه روند کاهشی  و بهبود کیفیت زندگی در هر دو گروه روند افزایشی داشته است. اندازه اثر به‌دست‌آمده برای آرام‌سازی پیشرونده عضلانی درکاهش شدت درد تجربه‌شده ۶۵/۰ ،کاهش تداخل  درد در فعالیت‌های روزمره ۷۱/۰و برای بهبود کیفیت زندگی ۷۸/۰به‌دست‌آمده بود که نشان‌دهنده اندازه اثر متوسط آرام‌سازی عضلانی برای هر سه مؤلفه است.
نتیجه‌گیری: یافته های این پژوهش نشان داد که تمرینات آرامس ازی عضلانی موجب کاهش شدت درد و بهبود کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به کووید-۱۹می­شود. پیشنهاد می شود از این تمرینات به عنوان روش مکملی برای کاهش شدت درد و بهبود کیفیت زندگی بیماران استفاده شود.



 
علی زارع عسکری، مجید میرمحمدخانی، محمدرضا شهاب، عباسعلی ابراهیمیان،
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: مدیریت هزینه پرونده‌های بستری می­تواند به طور مستقیم و غیرمستقیم، مدیریت و کنترل هزینه‌های بیمارستان را تحت تأثیر قرار ­دهد. لذا مطالعه حاضر با هدف       طراحی و اعتبارسنجی الگوی مدیریت هزینه پرونده‌های بستری در نظام گلوبال انجام شد.
روش بررسی: روش پژوهش از نوع آمیخته (کیفی کمی) بود که در سال ۱۴۰۰ انجام شد. جامعه آماری در بخش کیفی، مدیران ارشد و میانی و در بخش کمی، مدیران ارشد، میانی و کارکنان بیمارستان نیک­نفس رفسنجان بود. در بخش کیفی با استفاده از روش نمونه­گیری هدفمند به همراه گلوله برفی با ۳۳ نفر از خبرگان، مصاحبه عمیق انجام گرفته و در بخش کمی برای سنجش مدل، پرسشنامه محقق­ساخته­ای با روش نمونه­گیری تصادفی در بین ۲۱۰ تن از نمونه­ها توزیع گردید. داده­های بخش کیفی توسط نرم­افزار Atlas.ti و داده­های بخش کمی با روش تحلیل عاملی اکتشافی و تائیدی با نرم­افزارهای SPSS نسخه ۲۱ و  Smart PLS نسخه ۳ تحلیل گردید.
یافته ها: نتایج بخش کیفی حاکی از آن بود که مدل مدیریت هزینه شامل ۱۵ مقوله فرعی و ۶ مقوله اصلی است. در این پژوهش مقوله­های اصلی عبارت بودند از: "اطلاعات و آگاهی"، "حساسیت"،             "ریسک پذیری و انگیزه"، "کنترل و نظارت"، "تجربه و مهارت"، و "عوامل خارج از اختیار بیمارستان".      شاخص های برازش SRMR (۰۶۹/۰)، R۲ (<۶۷/۰)، GOF (<۳۶/۰) نشان داد که برازش مدل­های اندازه­گیری، ساختاری و کلی مناسب و مورد تائید بود.
نتیجه­گیری:  مطالعه حاضر نشان داد که الگوی طراحی شده مدیریت هزینه پرونده‌های بستری در نظام گلوبال برازش مناسبی داشته و می­تواند در مراکز درمانی مورد استفاده قرار گیرد.

 

احسان ابویی، محمد حسن احرامپوش، زهره رهایی، فرزان مددی زاده، ابوالقاسم میر حسینی، اکرم السادات حسینی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: تولید پسماند از یک سو و رویکرد بازیافت در جوامع از سوی دیگر مهم ترین مسائل درگیر در مدیریت پسماند محسوب   می گردد. جداسازی پسماندها در مبداء توسـط خانوارها مناسب ترین و باصرفه ترین روش مدیریت پسماند با این رویکرد می باشد. ایـن مطالعـه با هدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد خانوارهای شهر یزد در خصوص تفکیک زباله و عوامل اکولوژیک مرتبط با آن صورت گرفت.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی در سال ۱۳۹۹ بر روی ۳۸۶ خانوار شهر یزد که  به صورت  تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام گرفت. اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته انجام  شد. برای بررسی ارتباط عوامل اکولوژیک با آگاهی، نگرش و عملکرد نیز از آزمون های ناپارامتریک من ویتنی و کروسکال والیس استفاده شد. تمامی تحلیل ها در نرم افزار spss-۲۴ با در نظر گرفتن سطح معنی داری ۵ درصد انجام گرفت.
یافته ها:  از مجموع خانوارهای شرکت کننده ۶/۵۳ درصد از افراد همیشه زباله های قابل بازیافت خود را تفکیک می کردند.  از بین عوامل اکولوژیکی مورد بررسی، همکاری اعضای خانواده، فضای کافی برای نگهداری زباله ها، اهمیت دادن به جلوگیری از آلودگی محیط زیست، اطلاع رسانی دقیق در مورد زمان تحویل زباله، مراجعه منظم شهرداری برای دریافت زباله، زمان انتظار برای تحویل گرفتن زباله و آموزش مستمر توسط شهرداری با مشارکت افراد در تفکیک زباله ارتباط معنادار داشتند.
نتیجه گیری: با توجه به سطح متوسط آگاهی، نگرش و عملکرد مردم شهر یزد در مورد تفکیک زباله از مبدا و تأثیر عوامل اکولوژیک در این زمینه، آموزش بیشتر برای جلب مشارکت شهروندان و واگذاری بخش های مهم و حساس از مدیریت پسماند به شرکت ها و نهادهای خصوصی توصیه می شود.


 

صفحه ۱ از ۱     

https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/کلیه حقوق این وب سایت متعلق به طلوع بهداشت یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Tolooebehdasht

Designed & Developed by : Yektaweb