۱۱ نتیجه برای جمشیدی
محمدتقی قانعیان، محمدحسن احرامپوش، محبوبه دهواری، بهزاد جمشیدی، محسن امراللهی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( اسفند ۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
سابقه و اهداف: ترکیبات رنگی از آلاینده های مهم زیست محیطی محسوب شده که غالباً سمی، سرطانزا و جهش زا بوده و می توانند باعث آلرژی و مشکلات پوستی شوند. لذا آلاینده های رنگی قبل از تصفیه به محیط زیست باید تصفیه گردند. هدف از این مطالعه بررسی کارآیی پودر استخوان ماهی مرکب در حذف رنگ راکتیو قرمز ۱۹۸ از محلولهای آبی و بررسی تأثیر پارامترهای مختلف بر فرآیند جذب آن بوده است.
روش بررسی: این مطالعه به صورت تجربی و در مقیاس آزمایشگاهی انجام شده است. در این تحقیق اثر غلظت اولیه رنگ (۲۵ و ۵۰ میلی گرم در لیتر)، جرم جاذب (۱، ۵/۱، ۲، ۵/۲ گرم در ۱۰۰ میلی لیتر)، زمان واکنش (۱۰، ۳۰، ۶۰، ۱۲۰، ۱۸۰، ۲۴۰ دقیقه) و pH (۴، ۷، ۱۰) بر حذف رنگ راکتیو قرمز ۱۹۸ مورد بررسی قرار گرفت. طول موج حداکثر جذب رنگ (&lambdamax) با استفاده از اسپکتروفتومتر UV/Vis(مدلSP-۳۰۰۰ Plus) تعیین و غلظت مقادیر مجهول رنگ به روش اسپکتروفتومتری تعیین گردید. جاذب مورد نظر در شرایط آزمایشگاهی تهیه و با استفاده از الکهای استاندارد ASTM با اندازه های مش بین ۶۰ و ۱۰۰ دانه بندی شد.
یافته ها: براساس آنالیز طیف جذبی رنگ مورد نظر، طول موج حداکثر جذب(&lambdamax)رنگ راکتیو قرمز ۱۹۸ درحد ۵۱۸ نانومتر تعیین گردید. نتایج نشان داد که افزایش دوز جاذب از ۲ گرم به ۵/۲ گرم در ۱۰۰ میلی لیتر از محلول رنگ با غلظت ۲۵ و۵۰ میلی گرم در لیتر به ترتیب منجر به افزایش راندمان جذب از ۸۵% به ۸۶ % و از ۷۳ % به ۷۷% گردید. افزایش pH اولیه محلول از ۴ به ۱۰ به دلیل آزاد شدن ترکیبات کربناته از جاذب به محیط واکنش و تغییر pH نهایی محلول به حدود ۹ تا ۵/۹، تأثیر چندانی بر روی راندمان جذب نداشته و برای غلظت های ۲۵ و ۵۰ میلی گرم در لیتر به ترتیب راندمان جذب از ۸۵% به ۷۳% رسیده است. بررسی اثر غلظت اولیه رنگ در حذف نشان داد که با افزایش غلظت اولیه رنگ از ۲۵ به ۵۰ میلی گرم در لیتر با ثابت نگهداشتن دوز جاذب، راندمان جذب از ۸۷% به ۷۵% کاهش می یابد ولی ظرفیت جذب(qe)از ۰۸/۱ به ۸۲/۱ افزایش می یابد. به علاوه بیشترین میزان جذب رنگ در ۳۰ دقیقه اولیه واکنش اتفاق افتاد.
نتیجه گیری: پودراستخوان ماهی مرکب جاذب طبیعی و ارزان قیمتی است که می توان از آن برای حذف آلاینده های زیست محیطی استفاده کرد.
محمدتقی قانعیان، محمدحسن احرامپوش، محبوبه دهواری ، بهزاد جمشیدی، محسن امراللهی،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( شهریور ۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و اهداف: یکی از مهمترین نگرانیهای اخیر در مورد فاضلابهای صنعتی ورود فلزات سنگین به منابع آب و محیط زیست می باشد. کروم به صورت اکسیدهای سه و شش ظرفیتی در فاضلاب صنایعی نظیر آبکاری و دباغی یافت می شود. کروم شش ظرفیتی دارای مخاطرات بهداشتی اثبات شده ای مانند سرطانزایی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی کاربرد پودر معمولی گل گیاه تلخه در حذف کروم شش ظرفیتی از فاضلاب سنتتیک می باشد.
روش بررسی: در این تحقیق اثر غلظت اولیه کروم، دز جاذب، زمان واکنش و pH بر حذف کروم شش ظرفیتی بررسی شد. جاذب مورد نظر در شرایط آزمایشگاهی تهیه و با استفاده از الکهای استاندارد ASTM با اندازه های مش بین ۶۰-۴۰ دانه بندی شد. مطالعه بر روی نمونه سنتتیک حاوی غلظت های ۲و۱۰ میلی گرم در لیتر کروم انجام گرفت. غلظت مقادیر مجهول کروم شش ظرفیتی به روش اسپکتروفتومتری در طول موج ۵۴۰ نانومتر بر اساس روش ارائه شده درکتاب روشهای استاندارد آزمایشهای آب و فاضلاب تعیین گردید.
یافته ها: با توجه به نتایج با افزایش دز جاذب و زمان واکنش، مقدار حذف آلاینده افزایش و با افزایش pH محلول و غلظت اولیه کروم مقدار حذف آلاینده کاهش می یابد. داده های این تحقیق نشان داد حد اکثر میزان ظرفیت جذب پودر معمولی گل گیاه تلخه، برای غلظتهای اولیه کروم ۲ و ۱۰ میلی گرم در لیتر به ترتیب ۶۶/۱ و۷۲/۵ میلی گرم بر گرم بوده است.
نتیجه گیری: پودر معمولی گل گیاه تلخه جاذبی مؤثر در حذف کروم از فاضلاب سنتتیک می باشد. هر چند این گیاه به عنوان علف هرز شناخته شده اما ساختار بسیار متخلخل گل این گیاه توانایی جذب خوبی را ایجاد نموده است. به علاوه کاربرد این جاذب از نظر آماده سازی و هزینه بسیار ساده و ارزان بوده و کاربرد آن در مقایسه با بسیاری دیگر از جاذبهای طبیعی و مصنوعی دارای اولویت است.
محمدرضا پارسایی، محمد جمشیدی اردشیری ، محمود موسی زاده، محمد رضا امیر اسماعیلی، اصغر نظام محله،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: در سال ۱۹۹۴ مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا برای به حداقل رساندن احتمال آلودگی کارکنان مراقبتهای بهداشتی و درمانی با عوامل بیماریزای منتقل شونده با خون احتیاطهای همه جانبه را تدوین کرده است، لذا این پژوهش برای مشخص نمودن کیفیت و نحوه اجرای آن در درمانگاههای اورژانس بیمارستانهای منتخب دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام گرفت تا راهکارها و پیشنهادهای مناسب را در جهت زمینه های ترویج به کارگیری این احتیاطهای عمومی ارائه نماید.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مقطعی(توصیفی-تحلیلی) و ابزار جمع آوری اطلاعات چک لیست بوده است. حجم نمونه برابر با۲۲۰ نفر می باشد. داده ها پس از ورود در نرم افزار SPSS با بهره گیری از آمار توصیفی (جدول فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و آزمونهای استنباطی (آزمون کای دو و رگرسیون لجستیک) تجزیه و تحلیل شده است.
یافته ها: ۵/۴۵ % از افراد مورد مطالعه مرد و ۵/۵۴% زن بودند. میزان رعایت کلی احتیاطهای همه جانبه در مردان و زنان به ترتیب ۱/۴۸% و ۶/۵۸% بوده است. براساس نتایج آزمون کای دو، تفاوت های مشاهده شده دررعایت کلی احتیاط های همه جانبه از نظر جنس، سابقه خدمت، رسته خدمتی، گروه سنی، شرکت در جلسات آموزشی وموجودبودن لوازم وتجهیزات معنی دار بوده است ( ۰۵/۰> P ).
نتیجه گیری: یافته های مطالعه نشان داد میزان رعایت کلی احتیاط های همه جانبه توسط پرسنل درمانگاه اورژانس در سطح متوسط بوده است در حالی که خطر انتقال ویروس هپاتیت B و HIV در این گونه تماسها بسیار زیاد می باشد. لذاپیاده سازی استانداردهای کنترل عفونت، اقدامات لازم در جهت ارتقاء انطباق کارکنان با مسائل حفاظت فردی، کنترل های مهندسی، رویکردهای شناختی، استراتژیهای اصلاح رفتار و ترکیب کردن مبانی نظری با تجربه های آموزشی به منظور ارتقاء مهارتها برای بکارگیری اصول استاندارد احتیاط های همه جانبه ضرورت دارد.
محمدحسن احرامپوش، معصومه طباطبایی، محمدتقی قانعیان، محسن عسکر شاهی، محسن امرالهی، بهزاد جمشیدی،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: فلزات سنگین از جمله آلایندههای مهمی هستند که امروزه غلظت آنها در محیط زیست با گسترش شهرها و توسعه صنایع افزایش یافته است. یکی از مهمترین فلزات سنگین، کروم است که به صورت اکسیدهای سه و شش ظرفیتی در صنایعی مانند آبکاری، شیشه، سرامیک، دباغی و چرم کاربرد دارد. کروم شش ظرفیتی دارای مخاطرات بهداشتی اثبات شده ای مانند سرطانزایی است. هدف از این مطالعه بررسی کارایی نانوذرات آلومینای اصلاح شده با لیگاند شیف باز در حذف کروم شش ظرفیتی از محلولهای آبی در شرایط اسیدی است.
روش بررسی: این تحقیق یک مطالعه تجربی است که در آن آزمایشات در شرایط ناپیوسته و در دمای C ° ۲۰ انجام شده و اثر غلظت اولیه کروم، جرم جاذب و زمان واکنش بر حذف کروم شش ظرفیتی توسط جاذب نانوذرات آلومینا مورد بررسی قرار گرفت. برای تهیه جاذب، نانوذرات آلومینا از شرکت نانوکیمیا پژوه تهیه و برای افزایش ظرفیت جذب، با لیگاند شیفباز و در حضور سورفاکتانت مناسب اصلاح شد. مطالعه روی نمونههای سنتزی حاوی غلظت های ۲و ۵ میلیگرم در لیتر کروم انجام گرفت. غلظت مقادیر مجهول کروم شش ظرفیتی به روش اسپکتروفتومتری در حضور معرف ۱و۵-دی فنیل کاربازاید و طول موج ۵۴۰ نانومتر تعیین شد.
یافته ها: با توجه به نتایج، با افزایش جرم جاذب و زمان واکنش مقدار حذف آلاینده افزایش و با افزایش غلظت اولیه کروم مقدار حذف کاهش یافت. دادههای این تحقیق نشان داد که بیشترین میزان جذب کروم شش ظرفیتی توسط نانوذرات آلومینای اصلاح شده با لیگاند شیفباز در مدت زمان ۱۸۰ دقیقه انجام و آزمایش به حالت تعادل میرسد. بیشترین میزان راندمان حذف و ظرفیت جذب در شرایط بهینه(جرم جاذب ۱/۰ میلیگرم در لیتر و۳ pH = )، برای غلظت اولیه کروم ۵ میلیگرم در لیتر و زمان ۱۸۰ دقیقه بهترتیب برابر با ۴/۸۳ درصد و mg/g ۱۷/۴ میباشد.
نتیجه گیری: نانوذرات آلومینای اصلاح شده با لیگاند شیف باز جاذبی مؤثر در حذف کروم شش ظرفیتی از محلولهای آبی میباشد.
محمد تقی قانعیان، محمد حسن احرام پوش، بهزاد جمشیدی، حمید سودائی زاده، محسن عسکری شاهی، محبوبه دهواری،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: کروم از جمله مهمترین فلزات سنگینی است که به صورت اکسیدهای سه و شش ظرفیتی در صنایعی مانند شیشه، سرامیک، دباغی ، چرم و بویژه در صنایع آبکاری و متالوژی کاربرد دارد. کروم شش ظرفیتی دارای مخاطرات بهداشتی اثبات شده ای مانند سرطانزایی است. هدف از این مطالعه بررسی کارآیی خاکستر زیتون تلخ(melia azedarach) در حذف کروم شش ظرفیتی از فاضلاب سنتزی صنعت آبکاری است.
روش بررسی: این تحقیق یک مطالعه تجربی است که در آن اثر غلظت اولیه کروم، جرم جاذب و زمان واکنش بر حذف کروم شش ظرفیتی توسط جاذب بررسی شده است. جاذب مورد نظر از طریق سوزاندن میوه گیاه زیتون تلخ در شرایط آزمایشگاهی در دمای۵۵۰ درجه سانتیگرادو زمان ۲ ساعت تهیه و با استفاده از الکهای استاندارد ASTM با اندازه های مش بین ۱۰۰-۶۰ دانه بندی شد. مطالعه روی نمونههای سنتزی حاوی غلظت های ۵و۱۰ میلی گرم در لیتر کروم شش ظرفیتی انجام و غلظت مقادیر مجهول کروم شش ظرفیتی به روش اسپکتروفتومتری در طول موج nm ۵۴۰ در حضور معرف دی فنیل کاربازاید تعیین شد.
یافته ها: با توجه به نتایج، با افزایش جرم جاذب و زمان واکنش مقدار حذف کروم شش ظرفیتی افزایش و با افزایش غلظت اولیه کروم مقدار حذف کاهش یافته است. دادههای این تحقیق نشان داد که جذب کروم شش ظرفیتی توسط خاکستر میوه زیتون تلخ در مدت زمان ۱۸۰دقیقه به حالت تعادل رسیده و حداکثر میزان جذب حاصل میشود.
نتیجه گیری:خاکستر زیتون تلخ جاذبی مؤثر در حذف کروم از فاضلاب سنتزی می باشد. به علاوه کاربرد این جاذب از نظر آماده سازی و هزینه بسیار ساده و ارزان بوده و کاربرد آن در مقایسه با بسیاری دیگر از جاذبهای طبیعی و مصنوعی دارای اولویت است.
محمدتقی قانعیان، محمد حسن احرامپوش، محبوبه دهواری، منیره خیر خواه، فاطمه انوری، محسن عسکری شاهی، بهزاد جمشیدی،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: مهمترین اثر مواد آلی طبیعی موجود در آب، واکنش با گندزداها و ایجاد محصولات جانبی گندزدایی بوده که اکثراً سرطانزا هستند. فرآیندهای اکسیداسیون پیشرفته (AOPs) روشهای متداولی برای حذف مواد آلی از محلول های آبی میباشند. کاربرد تابش پرتوهای پرانرژی الکترونی یکی از انواع روش های اکسیداسیون پیشرفته است. لذا در این مطالعه، کارایی فرآیند اکسیداسیون کاتالیتیکی تابش پرتوهای پرانرژی الکترونی توأم با پرسولفات پتاسیم در حذف اسید هیومیک از محلولهای آبی مورد بررسی قرار گرفته است.
روش بررسی: این تحقیق یک مطالعه تجربی است که در مقیاس آزمایشگاهی انجام شده است. در این تحقیق، اثر pH (۱۰-۴)، غلظت اولیه پرسولفات پتاسیم (mmol/۱۰۰cc ۵/۰-۱/۰)، دوز های جذبی متفاوت پرتوهای پرانرژی الکترونی(kGy ۱۵-۱) و غلظت اولیه اسید هیومیک (mg/l ۵۰-۱۰) مورد بررسی قرار گرفت. پرتودهی الکترونی با استفاده از شتاب دهنده الکترون مدل TT۲۰۰ انجام گرفت و غلظت باقیمانده اسید هیومیک در نمونه ها توسط اسپکتروفتومتر در طول موج ۲۵۴ نانومتر تعیین گردید.
یافته ها: براساس نتایج، تغییر pH دارای تأثیر جزئی بر روی کارایی حذف اسید هیومیک است. بطور میانگین با افزایش pH از ۴ به ۱۰، راندمان حذف اسید هیومیک از ۵۹/۷۲% به ۳۶/۷۳% رسیده بود. نتایج نشان داد که با افزایش دوز جذبی از ۱ به ۱۵ کیلوگری، کارایی حذف اسید هیومیک افزایش می یابد. بر اساس نتایج با افزایش غلظت پرسولفات، راندمان حذف اسید هیومیک افزایش یافته است بطوری که برای دوز جذبی ۳ کیلوگری با افزایش غلظت پرسولفات پتاسیم از mmol/۱۰۰cc ۱/۰ به mmol/۱۰۰cc ۵/۰، راندمان حذف از ۴۳/۶۹ به ۸۲/۸۳ افزایش یافته بود. آزمایشات سینتیک نشان داد که تجزیه اسیدهیومیک با استفاده از تابش پرتوهای پرانرژی الکترونی از سینتیک درجه دوم پیروی می کند.
نتیجه گیری: داده های حاصل از این تحقیق نشان داد که محلول آبی حاوی اسید هیومیک بطور مؤثری توسط پرتوهای پرانرژی الکترونی تجزیه می شود. افزودن پتاسیم پرسولفات قادر به بهبود قابل توجه ای در کارایی فرآیند حذف هیومیک اسید در حضور پرتوهای پرانرژی الکترونی میباشد.
محمد حسن احرامپوش، محمدجواد زارع سخویدی، امیر هوشنگ مهرپرور، حسین فلاح زاده، زهرا سلطانیان زاده، سارا جمشیدی، سعیده طاهرزاده،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده
مقدمه: آلودگی محیطهای عمومی مانند مدارس به ذرات معلق در هوا اثرات نامطلوبی بر سلامتی معلمین و دانش آموزان که بخش قابل توجه ای از وقت خود را در مدرسه سپری میکنند میگذارد. هدف از این مطالعه اندازه گیری غلظت ذرات معلق در هوای کلاس و هوای بیرون کلاس در مدارس شهر یزد و تعیین پارامترهای تأثیرگذار بر آنها میباشد.
روش بررسی: مطالعه بصورت تحلیلی- مقطعی در ۲۰ مدرسه دخترانه و پسرانه مقاطع راهنمایی و دبیرستان شهر یزد در زمستان ۹۱ انجام شد. از دستگاه مونیتورینگ گرد و غبار محیطی مدل ۵۰۰۰HAZ-DUST EPAM برای اندازه گیری ذرات ۱۰PM، ۲,۵PM و ۱PM استفاده شد. سپس دادهها با آزمونها همبستگی، مقایسه میانگین و رگرسیون مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بدست آمده با استاندارد سازمان جهانی بهداشت و EPA مقایسه شد.
یافتهها: متوسط غلظت ذرات۱۰PM، ۲,۵PM و ۱PM در هوای داخل کلاس نسبت به هوای آزاد، بالاتر بود. وضعیت کیفی هوای داخل و هوای آزاد مدارس از لحاظ شاخص کیفیت هوا(AQI Calculator) برای ۱۰PM متوسط، برای ۲,۵PM ناسالم را برای گروههای حساس نشان داد. رابطه معنیداری بین غلظت ذرات در هوای داخل و خارج دیده شد(۰۵/۰>P). میانگین نسبت ذرات هوای داخل به هوای خارج مدارس(I/O) به ترتیب ۶۸/۱، ۳۱/۱، ۴۶/۱ بود.
نتیجهگیری: ارتباط معنیداری که بین غلظت ذرات معلق در هوای خارج و هوای داخل مدارس وجود داشت، نشان دهنده نفوذ ذرات به داخل کلاس بود. از این رو، برای مدارس مختلف بهرهگیری از سیستمهای مناسب تهویه در کاهش میزان آلودگی هوای داخل کلاس، موثر میباشد. این مقاله برگرفته از پایان نامه دانشجویی میباشد.
بهادر حاجی محمدی، محمد حسن احرام پوش، منصوره سلطانی، حسن مظفری خسروی، فاطمه زارع، حمیدرضا جمشیدی، حمیدرضا دهقان، آرش دالوند،
دوره ۱۴، شماره ۶ - ( ویژه نامه بهمن و اسفند ۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: آفلاتوکسین ها معمولا توسط گونه های آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس تولید می گردد، این سموم در انواع مواد غذایی از جمله برنج یافت می شوند، هدف از انجام این پژوهش بررسی ارتباط بین مصرف برنج و دفع ادراری آفلاتوکسین M۱ در زنان مراحعه کننده به مراکز بهداشتی شهر یزد می باشد .
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی – مقطعی بوده که در سال ۱۳۹۳ با مشارکت ۸۵ نفر از خانم های ساکن شهر یزد مراجعه کننده به مراکز بهداشتی انجام شد. با استفاده از پرسشنامه در خصوص مصرف برنج در ۷۲ ساعت قبل سوال شد و غلظت آفلاتوکسین M۱ در نمونه های ادرار به روش الایزا اندازگیری شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که از مجموع ۸۵ نفر شرکت کننده، ۹۴ درصد از افراد، دفع کننده آفلاتوکسین M۱ بودند . بر اساس آنالیز آماری اختلاف معناداری بین میزان دفع آفلاتوکسین M۱ و مصرف برنج (۰,۰۱۵ =p) و همچنین میزان دفع آفلاتوکسین M۱ با نوع برنج مصرفی (ایرانی، وارداتی، مخلوط) (۰,۰۲۳ =p) وجود داشت .
نتیجه گیری: مطابق نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت با افزایش میزان مصرف برنج، دریافت روزانه آفلاتوکسین به طور مستقیم افزایش می یابد. لذا میزان آفلاتوکسین در برنج های مصرفی توسط زنان شهر یزد در حد بالایی بوده و افراد زیادی در معرض غلظت بالایی از افلاتوکسین و خطرات مرتبط با آن قرار دارند.
محمد حسن احرام پوش، بهادر حاجی محمدی، پریا عزتی، مهدی دهقان منشادی، حمیدرضا دهقان، حمیدرضا جمشیدی،
دوره ۱۴، شماره ۶ - ( ویژه نامه بهمن و اسفند ۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: آفلاتوکسین ها یکی از قوی ترین سموم تولید شده توسط گونه های مختلفی از کپک آسپرژیلوس هستند که موجب سرکوب سیستم ایمنی، سرطانزایی، موتاژنی و ناقص الخلقه زایی می شوند. هدف اصلی از انجام این پایان نامه بررسی مقدار آفلاتوکسین M۱ در دو فصل تابستان و زمستان در شیر مادران شهر یزد می باشد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مقطعی می باشد. در سال ۱۳۹۲ طی دو فصل تابستان و زمستان نمونه های شیراز بین ۸۰ مادر شیرده مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد انتخاب گردید. برای اندازه گیری میزان آفلاتوکسین M۱ از روش الایزا استفاده شد.
یافته ها: : از مجموع تعداد ۸۰ نمونه، تعداد ۶ مورد(۵/۷درصد) آلوده به آفلاتوکسین M۱ بودند. میزان آلودگی در فصل زمستان به طور معنی داری بیشتر از فصل تابستان بود(۰۵/۰p<)، اما رابطه معناداری بین میزان این سم در نمونه های صبح و عصر مشاهده نشد (۰۵/۰p>).
نتیجه گیری: با توجه به یافته های حاصل از این تحقیق می توان نتیجه گرفت که آموزش بانوان شهر یزد به منظورآشنایی با منابع تولید کننده آفلاتوکسین M۱ در شیر ضروری می باشد که می تواند راهی در جهت کاهش عوارض این سم باشد.
عباسعلی جعفری، محمد تقی قانعیان، محمد حسن احرامپوش، حبیبه مومنی، سارا جمشیدی، سمانه مظفری،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه:گندم از مهمترین غلات در ایران میباشد و نان تهیه شده از آرد گندم از مهمترین ماده غذایی در جیره غذایی انسان در کشور میباشدکه در صورت آلوده بودن اولیه گندم و هم چنین نگهداری و انبار آرد در شرایط نامطلوب محیطی میتواند باعث آلودگی آرد به قارچهای سمی و به ویژه قارچهای مولد آفلاتوکسین شود. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی میزان و نوع آلودگیهای قارچی در آردهای توزیع شده در نانواییهای شهر یزد بوده است.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی– مقطعی، نمونههای آرد از تعداد ۸۰ نانوایی و هم چنین تعداد ۲۰ نمونه از نمونههای آرد تولیدی ۴ کارخانه آرد شهر یزد به طور خوشهای و تصادفی تهیه شد. پس از اندازه گیری میزان رطوبت، رقتهای۲- ۱۰تا۶- ۱۰ نمونه ها برروی محیط کشت سابورودکستروز آگار کشت داده و با براورد تعداد کلنی قارچهای جدا شده، جنس و گونه آن ها از روی ساختمان ماکروسکوپی و میکروسکوپی تشخیص داده شدند. اطلاعات را با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و به بکارگیری آمارهای توصیفی مانند میانگین، انحراف معیارو هم چنین با آزمونهای مناسب آماری مانند Chi square test آنالیز آماری انجام گرفت. سطح اطمینان ۹۵% معنیدار در نظر گرفته میشود.
یافتهها: مجموعا تعداد۲۲۲۳ کلنی قارچ از ۱۱ جنس و گونه مختلف قارچ از نمونههای آرد مورد مطالعه جدا و شناسایی شدند که تنها ۷% نمونههای مورد بررسی دارای آلودگی قارچی بیشتر از میزان مجاز بودند. قارچهای پنیسیلیوم، کلادوسپوریوم، فوزاریوم، آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس نایجر از شایعترین قارچهای و قارچهای آلترناریا، ورتیسلیوم، ریزوپوس و فوما با کمترین آلودگی جدا شده از نمونههای آرد مورد بررسی در این مطالعه میباشند.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر در مقایسه با مطالعات مشابه بیانگر وضعیت نسبتا مطلوب آردهای توزیع شده در نانواییها شهر یزد ازنظر میزان آلودگی قارچی در مقایسه با سایر مطالعات مشابه میباشد.
حمیدرضا جمشیدی، الهام ابراهیمی،
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: پاراتیون از سموم ارگانوفسفره می باشد که از اثرات آن ایجاد تغییرات در ترشح انسولین است. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اثر پاراتیون بر فعالیت گلوتامات دهیدروژناز (GDH) به عنوان آنزیم کلیدی در مرحله دوم ترشح انسولین و تعیین سطح سرمی گلوکز در موش صحرایی است.
روش بررسی: ۳۵ موش به طور تصادفی به ۵ گروه۷ تایی تقسیم شدند و سطح گلوکز سرم هر گروه و میانگین کل با گلوکومتر اندازه گیری شد. گروه های موردآزمایش شامل گروه ۵ به عنوان گروه شاهد و گروه های ۱،۲،۳و۴ به عنوان گروه های مورد آزمایش با تزریق داخل صفاقی ۵/۰، ۱، ۵/۱ و ۲ میلی گرم بر کیلوگرم آفت کش پاراتیون دریافت کردند. موش ها در شرایط استاندارد نگهداری شدند. ۲۴ ساعت بعد از آخرین تزریق سطح گلوکز سرم اندازه گیری شد. فعالیت GDH در پانکراس موش ها با استفاده از کیت سنجش فعالیت GDH و با اسپکتروفتومتر با طول موج ۵۷۰ نانومتر اندازه گیری شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که میزان گلوکز در گروه مورد آزمایش نسبت به گروه کنترل افزایش نشان داد( ۰۱/۰(p <سطح فعالیت گلوتامات دهیدروژناز در موش هایی که در معرض ۵/۱ و ۲ میلی گرم بر کیلو گرم از پاراتیون قرار گرفتنددر مقایسه با گروه کنترل افزایش نشان داد( ۰۵/۰ p< ،۰۱/۰ p<).
نتیجه گیری: با توجه به نتایج می توان نتیجه گرفت که پاراتیون با تحت تاثیر قرار دادن آنزیم GDH در جزایر پانکراس منجر به ترشح نامناسب انسولین می گردد که در اینجا باعث افزایش آن گردیده است که در نتیجه افزایش واسطه های چرخه کربس می باشد ولی میزان ترشح این انسولین به حدی نبوده تا بر افزایش گلوکز خون ناشی از ارگانوفسفره پاراتیون غلبه کند