محمد رضا مسعودی نژاد، هاجر شریفی ملکسری، احمد رضا یزدانبخش، فیاض مهدی پور،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: رنگ یکی از شاخص های آلودگی آب می باشد و تخلیه پساب های رنگی می تواند به منابع آب های پذیرنده آسیب برساند. یکی از روشهای پیشنهادی برای تصفیه فاضلاب رنگی استفاده از فرایند انعقاد الکتریکی می باشد. در مطالعه حاضر حذف رنگ از فاضلاب واقعی نساجی به وسیله فرایند انعقاد الکتریکی، با الکترودهای آهن تک قطبی مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی در یک راکتور الکتروشیمیایی ناپیوسته با حجم مفید ۵/۰ لیتر انجام شد. راکتور به ۴ صفحه الکترود آهن مجهز بود که به حالت تک قطبی به یک منبع جریان برق مستقیم (DC) متصل بود. در هر مرحله از آزمایش ml ۴۰۰ از پساب وارد راکتور شد و اثر پارامترهای عملیاتی دانسیته جریان ( mA/cm۲ ۰۴/۲۶- ۲/۵) ، pH (۹-۴) و زمان واکنش (min۶۰-۲۰) بر کارایی حذف رنگ و COD مطالعه شد.
یافتهها: نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که با افزایش دانسیته جریان، زمان واکنش وpH ، کارایی حذف رنگ و COD افزایش می یابد. شرایط عملیاتی بهینه در دانسیته جریان mA/cm۲۶۲/۱۵، زمان واکنش ۶۰ دقیقه و ۹=pH مشاهده گردید، که در آن کارایی حذف رنگ ۹۲ و COD ۸۹ درصد و مصرف انرژی kWh/m۳ ۲۵/۲۶ بود.
نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد که فرایند انعقاد الکتریکی با الکترودهای آهن روشی مؤثر و کارآمد برای رنگزدایی پساب نساجی می باشد.