مقدمه: بیماری های قلبی – عروقی از علل اصلی مرگ و میر در جهان می باشند. با توجه به تغییر شیوه زندگی، بسیاری از عوامل خطر بیماریهای قلبی– عروقی از دورانهای کودکی و نوجوانی آغاز می شود، بنابراین این مطالعه با هدف سنجش اثر بخشی مداخله آموزشی مبتنی برمدل اعتقاد بهداشتی بر پیشگیری از بیماریهای قلبی- عروقی طراحی و اجرا گردید.
روش بررسی: این پژوهش به صورت یک مطالعه نیمه تجربی از نوع قبل و بعد می باشد که بر روی ۱۸۰نفراز دانش آموزان پسر دوره اول متوسطه شهرساری در سال۱۳۹۳ انجام گرفت که به صورت تخصیص تصادفی به دو گروه۹۰ نفره مداخله و مقایسه تقسیم شدند. سپس قبل از مداخله و ۶ ماه بعد ار مداخله مورد ارزیابی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه دو بخشی اطلاعات دموگرافیک وابزار سنجش پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی بر اساس سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۰ و توسط آزمون تکرار مشاهدات، تی تست مستقل،کای اسکوئر انجام گرفت. در این مطالعه سطح معنی داری آزمون ۰۵/۰ در نظر گرفته شد.
یافته ها: نتایج حاصل از مداخله آموزشی نشان داد که قبل از اجرای مداخله آموزشی اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه مداخله و مقایسه از نظرسازه های مدل اعتقاد بهداشتی وجود نداشت(۰۰۵/۰p>). در گروه مداخله اختلاف میانگین نمرات آگاهی درک شده(۰۰۱/۰p<)، حساسیت درک شده(۰۰۱/۰p<)، شدت درک شده(۰۰۱/۰p<)،منافع (۰۰۱/۰p<) و موانع درک شده (۰۰۲/۰p=)، خودکار آمدی (۰۰۱/۰p<) قبل و ۶ بعد از مداخله از نظر آماری معنی دار بود به گونه ای که بعد از اجرای مداخله میانگین نمرات سازه های مدل اعتقاد بهداشتی افزایش یافته بود.
نتیجه گیری: به نظر می رسد این مدل می تواند موانع ادراکی را تا حدودی از بین ببرد، بعلاوه حساسیت ، شدت و منافع موضوع را پر رنگ نماید و نهایتا خودکارآمدی دانش آموزان را درزمینه پیشگیری از بیماری قلبی عروقی ارتقاء دهد.