ام البنین قاسمیان،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: مایکوتوکسینها جزء ترکیبات شیمیایی محیطی بوده که دارای اثرات سمی بر روی سلامت انسانها و حیوانات هستند. آفلاتوکسینها گروه مهمی از مایکوتوکسینها هستند که در اثر رشد برخی از گونههای آسپرژیلوس به ویژه آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس در محصولات کشاورزی تولید میشوند.آفلاتوکسینB۱ سمی ترین عضو خانوادهی آفلاتوکسین بوده و فراوانترین نوع آفلاتوکسین در مواد غذایی کپک زده دامی به شمار میآید. این مایکوتوکسین بعد از ورود به بدن پستانداران و انجام فرآیندهایی روی آن، متابولیت آفلاتوکسینM۱ را ایجاد مینماید. هدف از این مطالعه بررسی میزان آفلاتوکسین M۱ در شیرهای خام منطقه بهبهان و مقایسه آن با محدوده قابل پذیرش کمیته اروپایی (ng/l ۵۰) می باشد.
روش بررسی: در این مطالعه، ۹۰ نمونه شیر خام از ۵ مزرعه گاو شیری ناحیه بهبهان جمع آوری شد. میزان آفلاتوکسین M۱ نمونهها با کمک روش الایزا و کیت شرکت Euro Clone ساخت کشور ایتالیا اندازه گیری شد. آنالیز دادهها در سطح معنی دار۰۵/۰˂ pبا کمک روش آماری ANOVA صورت گرفت.
یافته ها: در این مطالعه ۱۵ نمونه (۵۴/۱۶%) دارای میزان آفلاتوکسین بالاترازحدمجاز قابل قبول کمیته اروپایی/ کدکس ng/L)۵۰) بودهاند.تمامی نمونهها (۱۰۰%) به آفلاتوکسینM۱آلوده بودند.
نتیجه گیری: تفاوت معنیداری بین مقادیرآفلاتوکسینM۱درگاوداریهای مورد بررسی وجود دارد (۰۵/۰P<). بنابراین نتیجه گیری میشود که وقوع بالای AFM۱ در نمونههای شیر خام، امکان تهدید سلامتی انسان وجود دارد. بنابراین انجام مطالعات بیشتر در زمینه بررسی آفلاتوکسین M۱ بر روی شیر و سایر فرآوردههای آن در بهبهان و سایر نقاط ضروری میباشد
ریحانه قاسمیان، زهرا نامجو، زهرا پورموحد،
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۲ )
چکیده
چکیده
مقدمه: توانایی ابراز وجود در پرستاران بخش های مراقبت های ویژه به دلیل ارائه مراقبت های پیچیده و بحرانی به بیماران از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در بهبود کیفیت مراقبتهای ارائه شده توسط پرستاران تاثیر دارد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش توانمند سازی روانشناختی بر ابراز وجود پرستاران بخش مراقبتهای ویژه نوزادان انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی، ۲۷ نفر از پرستاران بخش مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان شهید صدوقی یزد در سال ۱۴۰۱ به صورت سرشماری انتخاب و در کارگاه آموزشی توانمند سازی روان شناختی طی چهار جلسه ی یک ساعته به صورت مجازی شرکت کردند. مداخله توسط پنج روانشناس با تجربه طراحی و با همراهی پژوهشگر و یک روانشناس اجرا شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسشنامه ی ابراز وجود گمبریل و ریچی، قبل و دو هفته بعد از آموزش توانمندسازی روانشناختی جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۶ و آزمون آماری تی زوجی و کای اسکوار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: پس از آموزش، میانگین ابراز وجود از ۱۳/۳۶±۹۳/۱۱۷ به ۳۱/۳۶±۴۴/۱۴۹ به طور معنی دار افزایش یافت(۰۰۱/۰=P) که نشان دهنده تاثیر آموزش توانمندسازی روانشناختی بر میزان ابراز وجود پرستاران بخش مراقبت های ویژه نوزادان بود.
نتیجهگیری: پس از آموزش توانمندسازی روانشناختی، ابراز وجود پرستاران شاغل در بخش مراقبت ویژه نوزادان به طور معنی داری افزایش یافته و برای بهبود کیفیت مراقبتهای ارائه شده به نوزادان و خانواده های آنها لازم است پرستاران با کسب توانمندی روانشناختی، ابراز وجود خود را ارتقا دهند.
این پژوهش حاصل از پایان نامه دانشجوی کارشناسی ارشد در رشته پرستاری مراقبت های ویژه نوزادان می باشد.