سید فرزین فائزی، نضال مرتضی،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: انتخاب مکان مناسب برای راهاندازی یک مرکز درمانی از جمله تصمیمات مهمی است که میتواند تأثیرات قابل ملاحظهای بر عملکرد آن مرکز، کاربریهای مجاور و شبکه معابر پیرامون آن در بلند مدت داشته باشند. هدف این تحقیق، اولویتبندی عوامل مؤثر بر مکانیابی مجتمعهای پزشکی، نسبت به شبکه معابر شهری و ارائه مدل مکانیابی میباشد.
روش بررسی: روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز از گزارشات طرح جامع، طرح تفصیلی، طرح جامع حمل و نقل شهر یزد، مشاهده میدانی و آمارگیری، استفاده شده است. علاوه بر آن، دو گونه پرسشنامه طراحی شد. پرسشنامه اول، بمنظور شناخت مشکلات محل استقرار مراکز درمانی موجود و پرسشنامه دوم برای اولویتبندی عوامل مؤثر در مکانیابی مراکز درمانی، طراحی شد و از برنامه و نرمافزار ,SPSS-۲۲ ,AHP Expert Choice، ArcGIS استفاده شده است.
یافته ها: هفت معیار اصلی در مکانیابی مراکز درمانی مؤثر است، شامل: ۱-همجواری کاربری درمانی با شبکه ارتباطی درجه یک، ۲-فاصله از مسیل، ۳-فاصله از کارگاههای صنعتی، ۴-فاصله از مراکز درمانی(همپوشانی)، ۵-فاصله از مراکز تجاری عمده، ۶-فاصله از پایانههای اتوبوسرانی و ایستگاه راهآهن و ۷-فاصله تقاطع تا مرکز درمانی). همچنین با توجه به معیارهای به دست آمده و روش پیشنهادی، مکان مناسب برای احداث کلینکها و مجتمعهای پزشکی جدید شهر یزد به عنوان نمونه موردی مشخص گردید. در نهایت، مدل مکانیابی مناسب جهت مجتمعهای پزشکی ارائه شد.
نتیجه گیری: مجاورت مراکز درمانی با شبکه ارتباطی درجه یک به منظور تأمین دسترسی سریع و مطلوب مراجعین، در اولویت عوامل انتخاب محل استقرار(مکانیابی) مجتمعهای پزشکی میباشد.