۲۵ نتیجه برای عسکری شاهی
محمد حسن احرامپوش، محمد حسین سلمانی ندوشن، محدثه ابوئیان جهرمی، حمید رضا زارع، محمد تقی قانعیان، محسن عسکری شاهی، مهری سازواری،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( خرداد ۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و اهداف: خنک کننده اولیه یک بستر خنک کنندگی ضروری برای کنترل حرارت در نیروگاههای هستهای است. در طی فرآیند اکسیداسیون، نیکل میتواند در خنککننده اولیه آزاد شود که آلودگی آنرا افزایش میدهد. مشکلات بهرهبرداری و هزینه بالای تصفیه آب خنککننده در روشهای موجود، تحقیقات برای روشهای جدیدتر را ضروری میسازد. هدف از انجام این تحقیق بررسی حذف Ni(II) از محیط حقیقی آب خنککننده مصنوعی نیروگاه اتمی با استفاده از نانوذرات آهن اکسید و پارامترهای موثر بر آن میباشد.
روش بررسی: در این پژوهش نانوذرات آهن صفر ظرفیتی به نانوذرات آهن اکسید تبدیل شد و کارایی حذف آن برای یون Ni(II) در آب خنککننده مصنوعی ناپیوسته مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین تاثیر عوامل موثر در فرآیند حذف شامل غلظت نانوذرات آهن اکسید، pH محلول و زمان تماس بررسی و ایزوترم جذب و مدل سینتیکی واکنش معین گردید.
یافتهها: تصاویر STM نشان داد که اندازه ذرات نانو ذرات اکسید آهن کمتر از nm ۴۰ میباشد. در pH اولیه محلول و h ۴ = t حذف تقریبا کامل یون نیکل در غلظت g/L ۴۰ جاذب بدست آمد. در g/L ۱ = C جاذب و h ۴ = t، بیشترین راندمان حذف در ۱۰ = pH بود. جذب نیکل بر نانوذرات آهن اکسید در g/L ۳۵ = C جاذب و ۷۱/۲ = pH از ایزوترم لانگمیر تبعیت میکرد و سینتیک واکنش شبه درجه دوم بود.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان میدهد که با افزایش pH در محیط قلیایی راندمان حذف افزایش مییابد. زیرا وقتی که pH محلول بالای نقطه ایزوالکتریک باشد، سطح اکسید به طور منفی شارژ میشود و میتواند با کاتیونها (مثلا یونهای فلزی) تشکیل کمپلکسهای سطحی دهد. با اعمال شرایط بهینه نانو ذرات آهن اکسید توانایی خالص سازی آب خنککننده را دارد.
محمد حسین باقیانی مقدم، آزاده نجارزاده، محسن عسکری شاهی، مریم صالحی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( اسفند ۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و اهداف :ویتامین ها مواد آلی هستند که به مقدار کم مورد نیاز بدن بوده و کمبود هر یک از آن ها می تواند کل بدن را به مخاطره اندازد . شیوع کمبود ویتامین D در خاور میانه هشدار دهنده و در سراسر جهان اپیدمی شده است و علت اصلی این بیماری همه گیر ، فقدان قرارگیری در معرض نور آفتاب است.
این مطالعه به منظور تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد دانش آموزان دبیرستانی شهرستان یزد در مورد نقش ویتامین D در سلامت انجام شد .
روش بررسی :در این مطالعه توصیفی – مقطعی ، ۳۱۲ نفر از دانش آموزان (۱۵۳ پسر ، ۱۵۹ دختر) از ۸ دبیرستان شهر یزد ، که به روش طبقه ای و تخصیص مناسب و بصورت تصادفی در داخل هر طبقه انتخاب شدند، شرکت کردند. با استفاده از یک پرسشنامه ی محقق ساخته ی خودایفا و بی نام ، سطح آگاهی، نگرش و عملکرد دانش آموزان مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار spss با کمک آزمون های Paired t-test ، ANOVA و Chi۲ تجزیه و تحلیل گردید .
یافته ها: از مجموع شرکت کنندگان ۴۹ درصد پسر و ۵۱ درصد دختر بودند,۲/۲ درصد از دانش آموزان دارای آگاهی خوب و ۴/۳۹ آگاهی متوسط داشتند.۵/۲۱ درصد آنها نگرش و ۸/۲۸ درصد عملکرد خوبی داشتند.میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد دانش آموزان در مورد نقش ویتامین D در سلامت به ترتیب ۷۳/۴±۱۱/۱۵از۳۱ امتیاز و۳۲/۳± ۹۴/۱۸از ۲۸ امتیاز و ۷۱/۲±۶۹/۱۳از۲۰ امتیاز بود . بین وضعیت آگاهی و نگرش در دو جنس تفاوت معنی داری وجود نداشت ولی وضعیت عملکرد پسران بهتر از دختران بود و تفاوت معنی داری بین عملکرد پسران و دختران مشاهده گردید .
نتیجه گیری: کاستی های موجود در آگاهی و بدنبال آن نگرش و عملکرد می تواند سطح سلامت افراد را به خطر اندازد. بنابراین توصیه می شود برنامه های آموزشی مختلف در این رابطه برگزار گردد.
محمد حسین سلمانی، محمد حسن احرامپوش، حسین مسعودی، محمد تقی قانعیان، محسن عسکری شاهی، رضا رحیمیان،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: انتشار فلزات سنگین در محیط زیست ناشی از صنعتی شدن و شهرنشینی، یک مسئله نگران کننده در سراسر جهان میباشد. یون کادمیوم یکی از فلزات سنگین غیر ضروری، غیر مفید و خیلی سمی برای انسان، حیوانات و گیاهان است که حداکثر غلظت مجاز آن ۰۰۵/۰ میلی گرم در لیتر توسطWHO تعیین شده است. روشهای مختلفی برای حذف فلزات سنگین مطالعه شده اما استفاده از جاذبهای ارزان قیمت برای حذف این فلزات در سالهای اخیر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. در این تحقیق روش جریان پیوسته را برای حذف یون کادمیوم از محلولهای آبی توسط جاذب تهیه شده از ساقه جو مطالعه شد.
روشبررسی : این مطالعه تجربی ـ آزمایشگاهی در سال ۱۳۹۰ انجام شد. ذرات ساقه جو در محدوده ۱۹/۱ تا ۲ میلیمتر در ستونی با جریان روبه پایین برای حذف یون کادمیوم مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی pH برابر ۶ ودمایC°۲۷ آزمایشها ثابت بود واثر متغیرهای غلظت اولیه ورودی، دبی جریان ورودی و ارتفاع بستر جاذب بر میزان حذف یون کادمیوم مطالعه شد. برای هر آزمایش مقدار ۶ میلی لیتر نمونه در زمانهای ۳۰ دقیقه از خروجی ستون جمع آوری و غلظت یون کادمیوم در هر نمونه با دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد.
یافتهها : نتایج آزمایشها نشان داد که منحنی شکست ستون جاذب به متغیرهای مطالعه شده وابسته است. افزایش دبی و غلظت، زمان رسیدن به نقاط شکست و اشباع جاذب راکوتاهتر و افزایش عمق بستر آنرا طولانیتر میکند. ماکزیمم یون کادمیوم جذب شده بر روی جاذب mg/g۰۷/۱۰در شرایط دبی ml/min ۳ ، عمق بستر cm ۳۰ و غلظت اولیه mg/l ۳۰ بدست آمد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج بدست آمده، با افزایش دبی ورودی میزان ظرفیت جاذب و راندمان جذب کاهش مییابد. در دبی ورودی ml/min ۲ یون کادمیوم بخوبی از روی ستون با جاذب ساقه جو حذف میشود.داده ها نشان دادند که این جاذب برای جذب یون کادمیوم ظرفیت جذب نسبتاً بالایی دارد. لذا پیشنهاد میشود روش جریان پیوسته با پارامترهای بدست آمده در این مطالعه در فرآیند تصفیه شیمیایی آب وفاضلاب مورد بررسی قرار گیرد.
محمدعلی مروتی شریف آباد، راضیه پیروزه، رویا حمایتی، محسن عسکری شاهی،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: سنگ کلیه شایع ترین بیماری مزمن بعد از پر فشاری خون می باشد. عود این بیماری در جهان شایع بوده و تخمین زده می شود ۵۰% سنگها، ظرف مدت ۱۰ سال عود مجدد خواهند داشت. آگاهی بیماران از بیماری سنگ کلیه و روشهای پیشگیری از عود آن یک عامل مهم در انجام رفتارهای پیشگیری کننده از عود سنگ کلیه می باشد. در این مطالعه، رفتارهای پیشگیری از عود سنگ کلیه و ارتباط آن با میزان آگاهی و منابع کسب آگاهی مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است که به صورت مقطعی انجام گردید. حجم نمونه مورد نظر شامل ۲۱۰ نفر از افراد با سابقه سنگ کلیه مراجعه کننده به سه مرکز درمانی شهر یزد بود. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای شامل: بخش های مشخصات دموگرافیک و زمینه ای، ارزیابی آگاهی و راهنما برای عمل و رفتارهای پیشگیری کننده از عود سنگ کلیه بود که به صورت مصاحبه تکمیل می شد. داده ها وارد نرم افزار SPSS۱۶ شده و جهت تحلیل آنها از آزمون های T-test، ANOVA، رگرسیون خطی، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون ۲χ استفاده شد.
یافته ها: میانگین نمره رفتارهای پیشگیری کننده از عود ۸۵/۷±۷۵/۳۸ از ۷۰، میانگین نمره آگاهی۰۶/۴±۴۹/۹ از ۲۵ و میانگین نمره راهنما برای عمل ۷۸/۱±۶۷/۲ از ۸ بود. در میان رفتارهای پیشگیری کننده از عود سنگ، کمترین فراوانی مربوط به مشورت با پزشک متخصص یا متخصص تغذیه درباره ی مصرف میوه و سبزی بود. آگاهی پاسخگویان، در موردچگونگی مصرف لبنیات در افراد دارای سابقه سنگ کلیه در پایین ترین سطح بود و بیشترین منبع کسب اطلاعات درمورد رفتارهای پیشگیری از عود، بیماران سنگ کلیه ای دیگر(۳/۵۴%) ذکر شد. آزمون همبستگی پیرسون بین آگاهی، راهنما برای عمل و رفتار پیشگیری کننده از عود سنگ کلیه همبستگی مثبت و معنا داری را نشان داد(۰۵/۰>p) .
نتیجه گیری: با توجه سطح متوسط میزان آگاهی و عملکرد افراد تحت مطالعه و با توجه به بالا بودن سن افراد مبتلا به سنگ کلیه و همچنین سطح تحصیلات پایین در این گروه، کادر بهداشتی می تواند مهمترین منبع دریافت آگاهی این افراد درباره ی رفتارهای پیشگیری کننده از عود سنگ کلیه باشد.
این مقاله حاصل پایان نامه دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.
.
محمد تقی قانعیان، محمد حسن احرام پوش ، مهدی صفدری ، مهدی امام جمعه، محسن عسکری شاهی،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: حضور نیترات با غلظت بالا در آب آشامیدنی مخاطرات بهداشتی به همراه دارد. نیترات در معده یا بزاق به نیتریت احیا شده و بنابراین باعث ایجاد بیماری متهموگلوبینیا در نوزادان می گردد. هدف از این مطالعه بررسی کارایی حذف نیترات به وسیله خاکستر هسته زیتون از محلول های آّبی می باشد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع تجربی_ بنیادی می باشد که در مقیاس آزمایشگاهی و به صورت ناپیوسته انجام گرفته است. در این تحقیق خاکستر هسته زیتون در مجاورت با غلظت های مختلفی از محلول نیترات (mg/L ۱۵۰، ۱۰۰، ۵۰ ) با pH (۹، ۷، ۵، ۳) و زمان ماند (۱۸۰، ۱۲۰، ۶۰، ۳۰،۱۵ دقیقه)، وزن جاذب (۸/۰، ۶/۰، ۴/۰ gr) قرار گرفته و غلظت نیترات با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر در دو طول موج ۲۲۰ و ۲۷۵ نانومتر اندازه گیری شد.
یافته ها: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که با افزایش زمان ماند و همچنین افزایش دوز جاذب میزان حذف افزایش یافته و رابطه مستقیمی بین این دو عامل وجود دارد و با کاهش مقدار pH و غلظت اولیه نیترات، مقدار راندمان حذف افزایش قابل توجهی می یابد. بررسی اثر غلظت اولیه نیترات در حذف نشان داد که با افزایش غلظت اولیه نیترات از ۵۰ به ۱۵۰ میلی گرم در لیتر با ثابت نگه داشتن دوز جاذب، راندمان جذب از ۸۸% به ۴۸% کاهش می یابد ولی ظرفیت جذب (qe) از ۳۱/۸ به ۳/ ۱۴ میلی گرم بر گرم افزایش می یابد. همچنین بیشترین میزان جذب نیترات در ۶۰ دقیقه اولیه واکنش اتفاق افتاد.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج این تحقیق خاکستر هسته زیتون قادر به جذب نیترات در حد مطلوبی بوده و کارایی فرایند در pH اسیدی بیشتر می باشد. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق در مقایسه با روش های دیگر جهت حذف نیترات، روش فوق می تواند به عنوان روشی موثر و مناسب برای حذف نیترات مورد استفاده قرار گیرد.
محمد حسن احرام پوش، محمد حسین سلمانی، سلمان زارعی، اصغر ابراهیمی، محسن عسکری شاهی، مهدی صفدری،
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: کادمیوم یک فلز سنگین با سمیت بسیار بالا میباشد که به عنوان مادهای سرطانزا شناخته شده است. بنابراین لازم است که برای حفظ سلامت انسانها و حفاظت از محیط زیست یون کادمیوم اضافی در پساب های صنعتی قبل از تخلیه آن به آب سطحی و زیرزمینی حذف گردد. لذا در این مطالعه کارایی نانو ذرات روی اکسید در حذف کادمیوم از محلولهای آبی مورد بررسی قرار گرفته است.
روش بررسی: این تحقیق یک مطالعه تجربی- آزمایشگاهی میباشد. آزمایشات جذب به صورت ناپیوسته در مقیاس آزمایشگاهی با استفاده از نانو ذرات روی اکسید انجام شد و اثر غلظت اولیه کادمیوم، مقدار جاذب، pH و زمان تماس بر روی راندمان حذف بررسی شد. مقدار کادمیوم باقی مانده با استفاده از دستگاه جذب اتمی Varian AA۲۰ ساخت کشور استرالیا اندازه گیری شد و برای رسم نمودارها از نرم افزار Excel استفاده گردید.
یافتهها: در این مطالعه نتایج نشان داد که زمان تماس بهینه برای حذف یون کادمیوم ۱۵ دقیقه بدست آمد و با افزایش جرم جاذب و زمان تماس راندمان حذف کادمیوم افزایش و با افزایش غلظت اولیه کادمیوم از ۵ به ۲۵ میلی گرم در لیتر راندمان حذف از ۶/۸۶ به ۵/۶۰ کاهش می یابد. همچنین مشخص گردید که با افزایش غلظت اولیه کادمیوم میزان جذب افزایش مییابد. حداکثر کارایی جذب در pH برابر با ۷ به میزان ۶/۸۹% بدست آمد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده نانو ذرات روی اکسید کارایی مناسبی در حذف کادمیوم از محیطهای آبی دارد. و میتواند در تصفیه فاضلاب حاوی یون کادمیوم استفاده شود. هر چندکه عملکرد آن بستگی زیادی به قدرت یونی و تداخل دیگر فلزات موجود در فاضلاب دارد.
محمد تقی قانعیان، محمد حسن احرام پوش، بهزاد جمشیدی، حمید سودائی زاده، محسن عسکری شاهی، محبوبه دهواری،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: کروم از جمله مهمترین فلزات سنگینی است که به صورت اکسیدهای سه و شش ظرفیتی در صنایعی مانند شیشه، سرامیک، دباغی ، چرم و بویژه در صنایع آبکاری و متالوژی کاربرد دارد. کروم شش ظرفیتی دارای مخاطرات بهداشتی اثبات شده ای مانند سرطانزایی است. هدف از این مطالعه بررسی کارآیی خاکستر زیتون تلخ(melia azedarach) در حذف کروم شش ظرفیتی از فاضلاب سنتزی صنعت آبکاری است.
روش بررسی: این تحقیق یک مطالعه تجربی است که در آن اثر غلظت اولیه کروم، جرم جاذب و زمان واکنش بر حذف کروم شش ظرفیتی توسط جاذب بررسی شده است. جاذب مورد نظر از طریق سوزاندن میوه گیاه زیتون تلخ در شرایط آزمایشگاهی در دمای۵۵۰ درجه سانتیگرادو زمان ۲ ساعت تهیه و با استفاده از الکهای استاندارد ASTM با اندازه های مش بین ۱۰۰-۶۰ دانه بندی شد. مطالعه روی نمونههای سنتزی حاوی غلظت های ۵و۱۰ میلی گرم در لیتر کروم شش ظرفیتی انجام و غلظت مقادیر مجهول کروم شش ظرفیتی به روش اسپکتروفتومتری در طول موج nm ۵۴۰ در حضور معرف دی فنیل کاربازاید تعیین شد.
یافته ها: با توجه به نتایج، با افزایش جرم جاذب و زمان واکنش مقدار حذف کروم شش ظرفیتی افزایش و با افزایش غلظت اولیه کروم مقدار حذف کاهش یافته است. دادههای این تحقیق نشان داد که جذب کروم شش ظرفیتی توسط خاکستر میوه زیتون تلخ در مدت زمان ۱۸۰دقیقه به حالت تعادل رسیده و حداکثر میزان جذب حاصل میشود.
نتیجه گیری:خاکستر زیتون تلخ جاذبی مؤثر در حذف کروم از فاضلاب سنتزی می باشد. به علاوه کاربرد این جاذب از نظر آماده سازی و هزینه بسیار ساده و ارزان بوده و کاربرد آن در مقایسه با بسیاری دیگر از جاذبهای طبیعی و مصنوعی دارای اولویت است.
محمدحسین سلمانی، مهدی مختاری، محمدحسن احرامپوش، فاطمه سهل آبادی، محسن عسکری شاهی، طاهره جاسمی زاد، پروا نه طالبی،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده
مقدمه: آلودگی با مواد نفتی اثرات شدیدی روی منابع آبآشامیدنی، محیطزیست، خاک و در نهایت سلامت انسانها دارد. از اهداف مهم مهندسین بهداشت محیط حذف و خارج کردن آلایندهها از محیط میباشد. یکی از روشهای موثر در حذف آلایندهها فرآیند جذب سطحی است. در این مطالعه کارایی فرآیند جذب سطحی با کربن فعال دانهای جهت کاهش اکسیژن مورد نیاز شیمیایی ناشی از مقادیر کم گازوییل در آب بررسی شده است.
روش بررسی: این تحقیق، یک مطالعه تجربی است که در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. فرایند جذب به روش پیوسته در حجم ۱۰۰ میلی لیتر در ارلن مایر درب دار انجام و متغیرهای موثر چون غلظت آلاینده (۱ و ۲ درصد حجمی) و زمان تماس (۶۰، ۳۰، ۲۰، ۱۰، ۵، ۲ دقیقه)، بهینه شدند. در تمام آزمایشها pH نمونهها (۸۵/۷) و مقدار جاذب ۱ گرم در ۱۰۰ میلیلیتر، ثابت بود. مقدار COD با روش رفلکس برگشتی مطابق با روش D ۵۲۲۰ استاندارد آزمایشهای آب و فاضلاب اندازه گیری شد. برای تعیین ایزوترم جذب دادههای بهدست آمده را با سه مدل فروندلیچ، لانگمیر و تمکین برازش شدند و نمودارها با نرمافزارExcel رسم شدند.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد متوسط درصد حذف گازوئیل در غلظت یک و دو درصد بهترتیب ۱۷/۳± ۶۴/۹۳ و ۷۶/۲۲± ۷/۵۳ بود که این تفاوت از نظر آماری معنادار است ( ۰۵/۰P<). همچنین ظرفیت جذب کربن در غلظت یک درصد و دو درصد بهترتیب ۷۱/۵۳ ± ۲۸/۲۶۴ و ۱۷/۸۷ ± ۸۵/۱۹۹ میلی گرم بر گرم به دست آمد که این تفاوت از نظر آماری معنادار
نیست (۰۵/۰P >). مدل فروندلیچ بهترین ایزوترم برای فرایند حذف گازوئیل با کربنفعال (۸۴/۰R۲=) به دست آمد و سینتیک واکنش از سینتیک شبهدرجه دوم پیروی کرد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که کربنفعال جاذب مناسبی جهت کاهش COD ناشی از آلودگی مقادیر کم گازوییل در آب است. استفاده از این جاذب میتواند در زمان ۳۰ دقیقه اولیه به خوبی COD ناشی از آلودگی آب با گازوئیل را کاهش دهد.
سید سعید مظلومی محمود آباد، مهدی میرزایی علویجه، سید مجتبی یاسینی، محسن عسکری شاهی،
دوره ۱۳، شماره ۵ - ( آذر و دی ۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: سوءمصرف مواد و اعتیاد در ایران در حال گسترش است. با کاهش سن شروع اعتیاد به نظر میرسد پیشگیری از مواجهه کارآمدترین روش باشد. از آنجا که خانواده مهمترین نهاد اجتماعی در جامعه پذیری و تربیت فرزندان است، این مطالعه با هدف تعیین نگرش، عقاید رفتاری و ارزشیابی پیامد رفتاری پدران شهر یزد در مورد پیشگیری از گرایش فرزندان به مواد اعتیاد آور انجام گرفت.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی- تحلیلی و به روش مقطعی بود. جامعه پژوهش پدران شهر یزد بودند که در یک نمونه ۱۸۰ نفری به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحلهای انتخاب شدند و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته دارای روایی و پایایی معتبر در سه بخش؛ جمعیت شناختی و زمینهای با هفت سوال ، چهار گویه نگرش (۸۱/۰=α) و محدوده امتیاز ۲۸-۴، پانزده گویه عقاید رفتاری (۸۹/۰=α) و محدوده امتیاز ۱۰۵-۱۵ و پانزده گویه ارزشیابی پیامد رفتار (۸۲/۰=α) و محدوده امتیاز ۱۰۵-۱۵ بود که به صورت خود گزارش دهی تکمیل میشد. دادههای جمع آوری شده توسط نرم افزار آماری SPSS-۱۸ و با بهره گیری از آمار توصیفی و آزمونهای تحلیلی نظیرتی تست مستقل، آنووا، آنالیز رگرسیون خطی و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معناداری ۰۵/۰ مورد آزمون قرار گرفتند.
یافتهها: محدوده سن شرکت کنندگان ۳۰ الی ۵۹ سال با میانگین ۳۴/۵±۳۸/۴۰ بود. میانگین نمره کسب شده از نگرش ۱۴/۵±۴۵/۱۹، اعتقاد رفتار ۹۴/۱۴±۷۶/۷۸ و ارزشیابی پیامد رفتار ۱۰/۹±۸۱/۸۱ بود. نگرش (۰۰۱/۰=p) و اعتقادات رفتار (۰۵۰/۰=p) پدرانی که صاحب خانه بودند، نگرش (۰۰۱/۰=p) و اعتقادات رفتار (۰۱۲/۰=p) پدران دارای سطح لیسانس و بالاتر از امتیاز بیشتری برخوردار بود. میان نگرش و اعتقادات رفتاری (۰۰۱/۰>p و۳۶۸/۰=r)، نگرش و ارزشیابی پیامد رفتاری (۰۰۱/۰>p و۳۰۴/۰=r) و عقاید رفتاری و ارزشیابی پیامد رفتاری (۰۰۱/۰>p و۷۹۲/۰=r) همبستگی وجود داشت. همچنین آزمون رگرسیون نشان داد عقاید رفتاری و ارزشیابی پیامد رفتاری هرکدام به ترتیب ۴۴ و ۳۱ درصد از واریانس نگرش را پیشگویی می نمودند.
نتیجه گیری: نگرش، عقاید رفتاری و ارزشیابی پیامد رفتاری پدران در خصوص انجام رفتارهای پیشگیری کننده از گرایش مصرف مواد اعتیاد آور در فرزندان مطلوب بود از اینرو اهمیت و ضرورت اجرای برنامه پیشگیرانه از طریق پدران در این خصوص مورد تاکید قرار میگیرد.
این مقاله برگرفته از پایان نامه کارشناسی ارشد رشته دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.
محمدتقی قانعیان، محمد حسن احرامپوش، محبوبه دهواری، منیره خیر خواه، فاطمه انوری، محسن عسکری شاهی، بهزاد جمشیدی،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: مهمترین اثر مواد آلی طبیعی موجود در آب، واکنش با گندزداها و ایجاد محصولات جانبی گندزدایی بوده که اکثراً سرطانزا هستند. فرآیندهای اکسیداسیون پیشرفته (AOPs) روشهای متداولی برای حذف مواد آلی از محلول های آبی میباشند. کاربرد تابش پرتوهای پرانرژی الکترونی یکی از انواع روش های اکسیداسیون پیشرفته است. لذا در این مطالعه، کارایی فرآیند اکسیداسیون کاتالیتیکی تابش پرتوهای پرانرژی الکترونی توأم با پرسولفات پتاسیم در حذف اسید هیومیک از محلولهای آبی مورد بررسی قرار گرفته است.
روش بررسی: این تحقیق یک مطالعه تجربی است که در مقیاس آزمایشگاهی انجام شده است. در این تحقیق، اثر pH (۱۰-۴)، غلظت اولیه پرسولفات پتاسیم (mmol/۱۰۰cc ۵/۰-۱/۰)، دوز های جذبی متفاوت پرتوهای پرانرژی الکترونی(kGy ۱۵-۱) و غلظت اولیه اسید هیومیک (mg/l ۵۰-۱۰) مورد بررسی قرار گرفت. پرتودهی الکترونی با استفاده از شتاب دهنده الکترون مدل TT۲۰۰ انجام گرفت و غلظت باقیمانده اسید هیومیک در نمونه ها توسط اسپکتروفتومتر در طول موج ۲۵۴ نانومتر تعیین گردید.
یافته ها: براساس نتایج، تغییر pH دارای تأثیر جزئی بر روی کارایی حذف اسید هیومیک است. بطور میانگین با افزایش pH از ۴ به ۱۰، راندمان حذف اسید هیومیک از ۵۹/۷۲% به ۳۶/۷۳% رسیده بود. نتایج نشان داد که با افزایش دوز جذبی از ۱ به ۱۵ کیلوگری، کارایی حذف اسید هیومیک افزایش می یابد. بر اساس نتایج با افزایش غلظت پرسولفات، راندمان حذف اسید هیومیک افزایش یافته است بطوری که برای دوز جذبی ۳ کیلوگری با افزایش غلظت پرسولفات پتاسیم از mmol/۱۰۰cc ۱/۰ به mmol/۱۰۰cc ۵/۰، راندمان حذف از ۴۳/۶۹ به ۸۲/۸۳ افزایش یافته بود. آزمایشات سینتیک نشان داد که تجزیه اسیدهیومیک با استفاده از تابش پرتوهای پرانرژی الکترونی از سینتیک درجه دوم پیروی می کند.
نتیجه گیری: داده های حاصل از این تحقیق نشان داد که محلول آبی حاوی اسید هیومیک بطور مؤثری توسط پرتوهای پرانرژی الکترونی تجزیه می شود. افزودن پتاسیم پرسولفات قادر به بهبود قابل توجه ای در کارایی فرآیند حذف هیومیک اسید در حضور پرتوهای پرانرژی الکترونی میباشد.
محمد رضا میر شکاری، محمد حسن احرامپوش، عباسعلی دهقانی، محمدتقی قانعیان، محمد حسین دهقانی، محسن عسکری شاهی،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: آفت کشهای مورد استفاده در کشاورزی، یکی از منابع مهم آلودگی محیط زیست هستند که بر سلامت موجودات زنده از جمله انسانها، تأثیر منفی دارند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد متصدیان کشت گلخانهای شهرستان یزد در رابطه با مخاطرات بهداشتی کاربرد سموم در سال۱۳۹۱ بوده است.
روش بررسی: این مطالعه، یک مطالعه توصیفی(مقطعی) است که جمعیت مورد مطالعه در آن تحقیق، متصدیان گلخانههای فعال شهرستان یزد بودند. در این مطالعه به صورت تصادفی، تعداد۲۵۰ نمونه از۲۲۳۳ متصدی گلخانه انتخاب گردید و سپس با استفاده از پرسشنامه آگاهی، نگرش و رفتارهای کارگران، مورد سنجش قرار گرفت. پس از جمع آوری دادهها و کدگذاری، دادهها وارد نرم افزار SPSS شده و جهت مقایسه میانگین داده از آزمونT-test و ANOVA استفاده شد.
یافتهها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که از کل متصدیان گلخانه، تعداد۱۳۴ نفر(۶/۵۳ درصد) آموزشهای مرتبط با کاربرد سموم را دیدهبودند. همچنین نتایج نشان دادکه با توجه به نمره آگاهی که حداکثر۱۳ میباشد، هیچ کدام از متصدیان، نمره کامل را دریافت نکردند. همچنین میزان نگرش متصدیان گلخانه نسبت به کاربرد سموم، در حد بالا و به تعداد ۲۴۳ نفر میباشد. میزان عملکرد ۱۳۸ نفر از متصدیان گلخانه، در حد متوسط، قرار داشت.
نتیجه گیری: با وجود این که اطلاعات متصدیان گلخانه مورد مطالعه در بعضی زمینهها، نظیر اقدامات احتیاطی هنگام کار با سموم به نسبت خوب میباشد، در بعضی زمینهها مانند استفاده از ماسک تنفسی مناسب برای سم پاشی و لباس کار مخصوص کافی نبوده که نشانگر ضرورت تدوین و اجرای برنامه آموزشی، تخصصی است. این مقاله برگرفته از پایان نامه دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد میباشد.
حسین فلاح زاده، مرضیه شکوهی فر، محسن عسکری شاهی، محمد علی مروتی شریف، محمد افخمی اردکانی،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: یکی از مفاهیم بسیارمهم دردیابت ملیتوس به عنوان یک بیماری مزمن، کیفیت زندگی است که بر عملکرد فردی واجتماعی اثرات گسترده ای دارد. با توجه به عوارض کوتاه مدت، بلندمدت وهزینههای بسیارزیاداین بیماری، مطالعه حاضر با هدف تعیین کیفیت زندگی این بیماران در مقایسه با افراد غیر دیابتی انجام شدودر نهایت یک مدل ساختاری ارایه گردید.
روش بررسی: این مطالعه به صورت تحلیلی بر روی ۲۵۰بیماردیابتی و۲۵۰ بیمار غیر دیابتی در شهر یزد انجام شد. در این مطالعه از ابزارwhoqol-bref استفاده شد این ابزار شامل ۲۶ سوال و ۴ حیطه سلامت جسمانی، سلامت روانی، سلامت اجتماعی و سلامت محیط میباشد. دادهها با استفاده از نرم افزار (۱۶) spss و (۲۱) amos تحلیل گردید.
یافتهها: بین کیفیت زندگی دو گروه بیماران دیابتی و افراد سالم با۰۰۱/۰p< تفاوت معنیداری وجود داشت و میانگین تمام حیطههای مختلف پرسشنامه در بیماران دیابتی پایین تر از افراد سالم بود. ضرایب مسیر در معادله ساختاری ارایه شده، همگی با ۰۰۱/۰ P <معنیدارشدند. ضریب مسیر بین سلامت اجتماعی و سلامت محیط با سلامت روان به ترتیب برابر با ۶۲/۰ و۷۶/ بود. ضریب مسیر بین سلامت روان وسلامت جسمانی برابر با ۹۶ /۰ شد. ۸۶ درصدازتغییرات متغیرسلامت جسمانی توسط متغیر سلامت روان و ۹۶ درصداز تغییرات متغیرسلامت روان توسط سلامت اجتماغی وسلامت محیط تبیین شده است.
نتیجه گیری:دیابت بیماری مزمنی است که کیفیت زندگی بیماران را به شدت تحت تأثیر قرار میگیرد.هرگونه تلاش در مدلهای ساختاری پیشبینی کننده سلامت جسمانی و کیفیت زندگی، نقشی معنی دار در حل دشواریهای این بیماران ایفا میکند.
محسن عسکری شاهی، فاطمه کشاورزی، محمد افخمی اردکانی، حسین فلاح زاده،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( مهر و ابان ۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده
مقدمه: یکی از مهمترین عوارض دیابت ، رتینوپاتی دیابتی است که یکی از علل عمده از دست دادن بینایی بشمار میرود و سالانه باعث کوری بیش از ۱۰۰۰۰ نفر میگردد.هدف این مطالعه تعیین عوامل موثر بر تشخیص رتینوپاتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ میباشد.
روش بررسی:در این پژوهش آینده نگر تاریخی ، ۴۰۰ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ و فاقد رتینوپاتی که در سال ۱۳۸۷ به کلینیک چشم پزشکی مرکز تحقیقات دیابت یزد مراجعه نمودهاند، وارد مطالعه شدهاند و تا بهمن ماه ۱۳۹۱ از نظر تشخیص رتینوپاتی پیگیری شدند. برای شناسایی عوامل موثر بر تشخیص رتینوپاتی از مدل نیمه پارامتری کاکس و مدلهای پارامتری: نمایی ، وایبل ، لگ نرمال و لگ لجستیک استفاده شده است.
یافتهها: مصرف آسپرین ۶/۰برابر (در مدل وایبل ، لگ نرمال) و یک برابر (در مدل کاکس) خطر تشخیص رتینوپاتی را افزایش میدهد. به عبارتی سبب کاهش زمان تشخیص رتینوپاتی در این افراد میشود. در مطالعه حاضر خطر تشخیص رتینوپاتی دیابتی در بیمارانی که آنمی داشتهاند، ۴/۱ برابر بیمارانی است، که فاقد این عامل خطر بودهاند. داشتن آنمی موجب تشخیص زودتر رتینوپاتی دیابتی میگردد( ۰۵/۰P <). مصرف انسولین باعث تا خیر در زمان تشخیص رتینوپاتی میشود و خطر تشخیص رتینوپاتی دیابتی را کاهش میدهد.
نتیجه گیری: کنترل قند خون ، معاینه منظم افراد دیابتی توسط متخصصان چشم پزشکی در مراحل اولیه تشخیص دیابت، کنترل مصرف آسپرین ،تشخیص و درمان آنمی، در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ پیشنهاد میشود.
این مقاله حاصل پایان نامه پایان نامه کارشناسی ارشد رشته آمار زیستی دانشگاه شهید صدوقی یزد می باشد.
محمدحسین سلمانی، محمدحسن احرام پوش، محمد میری، محمدتقی قانعیان، محسن عسکری شاهی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( مهر و ابان ۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده
مقدمه: آلودگی منابع آب درنتیجهی ورود مستقیم یونهای فلزی از پسابهای صنعتی، یکی از دغدغههای مهم جهان امروز است. در این مطالعه حذف یون مس از آبهای آلوده بهوسیله نانو ذرات آهن اکسید سنتز شده در حضور عصاره پوست نارنگی موردبررسی قرار گرفت.
روش بررسی: برای تهیه نانو ذرات آهن اکسید از روش هم رسوبی استفاده شد. برای جلوگیری از تجمع و کاهش قطر ذرات از عصاره پوست نارنگی استفاده شد. اثر پارامترهای مختلف مانند زمان تماس، pH، غلظت اولیه یون مس و مقدار جاذب بر کارایی فرایند حذف آلاینده بررسی و بهینه گردید. جهت مطالعه بیشتر فرایند جذب، دادههای آزمایش با مدلهای جذب لانگمویر و فروندلیچ برازش و بررسی شدند.
یافتهها: نتایج نشان داند، درصد حذف یون مس با افزایش pH محلول، افزایشیافته است. افزایش غلظت یون مس از ۵ به ۱۰ میلیگرم در لیتر، درصد حذف آن را از ۸۸ درصد به ۸۱ درصد کاهش یافت. بیشترین درصد حذف یون مس، هنگامیکه مقدار جاذب ۶/۰ گرم و غلظت آلاینده ۵ میلیگرم در لیتر بود، به ۹۲% رسید.
نتیجهگیری: نتایج آزمایشهای جذب مس نشان داد که فرایند حذف یون مس بهطور معنیداری وابسته به pH است و درصد حذف رابطه معکوس با غلظت یون مس در محلول دارد. فرایند جذب این آلاینده بهوسیله نانو ذرات آهن اکسید از مدل ایزوترم لانگمویر پیروی میکند. نتایج این پژوهش نشان داد که نانو ذرات آهن اکسید سنتز شده در حضور عصاره پوست نارنگی برای حذف فلزات سنگین از محلولهای آبی، مناسب و کارآمد میباشند.
حسین فلاح زاده، زهرا جهان آرایی، محسن عسکری شاهی، محمد حسن لطفی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: درتحلیل دادههای باروری از روشهای مختلف آماری میتوان استفاده نمود. زمانی که متغیر پاسخ گسسته باشد، مدل پواسن استفاده میشود. درصورتی که شرایط مدل پواسن برقرار نباشد، ازتعمیم یافته ی آن استفاده می شود.هدف از این مطالعه، مقایسهی برازندگی مدل تعمیم یافته نسبت به مدل پواسن معمولی در برآورد ضرائب عوامل موثر برتعداد فرزندان موجود میباشد.
روش بررسی:این مطالعه مقطعی بوده و جامعهی موردمطالعه، زنان ازدواج کردهی ۴۹-۱۵ شهر کاشان میباشند. روش انتخاب نمونه به صورت خوشهای و خوشههای مورد نظربلوک های شهری بودند که توسط شهرداری تعیین شده بود. تعداد ۱۰خوشه، هر خوشه۳۰ خانوار براساس چارچوب مرکزبهداشت جمع آوری گردید واطلاعات لازم ازطریق پرسشنامهی خودساخته و یا مصاحبهی مستقیم با زنان توسط مراجعه به درب منازل آنها تکمیل گردید. سپس تحلیل دادهها با استفاده ازرگرسیون پواسن معمولی و تعمیم یافته توسط نرم افزار R انجام شد.
یافته ها:میانگین فرزندان هرزن ۴۵/۱ و واریانس آن ۰۷۳/۱ است. سن همسر، تعداد حاملگی ناخواسته و متوسط طول مدت شیردهی در دو مدل پواسن معمولی و پواسن استاندارد با تعداد فرزندان موجود رابطه معنی دار داشتند (۰۵/.< p). میانگین سنی زنان شرکت کننده دراین مطالعه ۵۷/۷ ۱/۳۳ سال (۵۳/۲۵تا۶۷/۴۰ سال) و میانگین سنی ازدواج زنان ۸۲/۳ ۰۹/۲۰ سال (۲۷/۱۶ تا۹۱/۲۳ C.I,۵%:) و میانگین سنی همسران ۴/۸ ۹/۳۷ سال (۵/۲۹ تا۳/۴۶ C.I,۵%:) بود. همانطورکه ملاحظه میشود بیشترزنان درگروه سنی ۳۵-۳۰ سال و میانه ی سنی آنها ۳۲ سال و بیشتر مردان درگروه سنی ۴۰-۳۵ سال و میانه ی سنی آنها ۳۷ سال می باشند. در این مطالعه بیشترزنان دارای ۱حاملگی ناخواسته هستند و۲۳۶ نفر ازآنها حاملگی ناخواسته ندارند.
نتیجه گیری:نتایج مطالعه نشان دادکه مدل تعمیم یافته نسبت به مدل پواسن معمولی جهت تحلیل داده ها مناسبتر می باشد ومی تواند ضرائب عوامل موثر بر تعداد فرزندرا دقیق تر برآورد نماید.
محسن عسکری شاهی، هما موذن، علی اخوان، فریبا بینش، حسین فلاح زاده،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
مقدمه : هدف از این مطالعه شناسایی عوامل خطر در بیماران مبتلا به متاستاز مغزی و تعیین عوامل پیش آگهی موثر بر بقای بیماران با استفاده از مدل مخاطرات متناسب کاکس میباشد.
روش بررسی : این مطالعه توصیفی - تحلیلی گذشته نگر بر روی ۱۹۷ بیمار مبتلابه متاستاز مغزی مراجعه کننده به مرکز پرتو درمانی شهید رمضانزاده یزد انجام شد. عوامل خطر در این بیماران با استفاده از مدل کاکس مورد تجزیه قرار گرفت. زمانهای بقاء با استفاده از روش کاپلان - مایر برآورد شد و تفاوت معنیدار بین توزیعهای بقاء در زیر گروههای مختلف یک متغیر، توسط آزمون لگ - رنگ مقایسه شدند. آنالیز دادهها توسط نرم افزارهای R و SPSS انجام گرفت. یافتهها : برآورد کاپلان – مایر بقای کلی بیماران در ۱۲ ماه ۲۷ % و در ۲۴ ماه ۱۲ % بود. با استفاده از آزمون لگ - رنک معلوم شد که تفاوتها بین بقاء بیماران در زیر گروههای متغیر سن هنگام تشخیص، بیماری خارج مغزی ( تومور اولیه ) ، نوع درمان، پاسخ به رادیوتراپی و رادیوتراپی مجدد معنی دار بودند (۰۵/۰>p). تجزیه و تحلیل با مدل کاکس نشان داد که تنها متغیرهای بیماری خارج مغزی و پاسخ به رادیوتراپی با بقاء بیماران مبتلا به متاستاز مغزی در ارتباط هستند.
نتیجهگیری : با توجه به نتایج این بررسی، کنترل تومور اولیه و درمان مناسب به وسیله رادیوتراپی جهت افزایش طول عمر بیماران موثر به نظر میرسد. همچنین استفاده از مدل کاکس به دلیل تفسیر راحت تر و محدود نبودن استفاده از انواع متغیرهای کمکی در مطالعات پزشکی مناسب است.
سولماز زکیان، ابوالفضل برخورداری، امیر هوشنگ مهرپرور، حمیده میهن پور، مجید فاخری، محسن عسکری شاهی،
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( آذر و دی ۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: اختلالات اسکلتی- عضلانی یکی از عوامل شایع آسیبهای شغلی و ناتوانی در کشورهای صنعتی و در حال توسعه میباشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و ارزیابی وضعیت بدنی(پوسچر) کارگران خط تولید کارخانه الکترود است.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی و به روش سرشماری بر روی ۵۹ نفر از کارگران خط تولید کارخانه الکترود یزد در سال ۹۳ انجام شده است. میزان شیوع علائم اختلالات اسکلتی- عضلانی با استفاده از پرسشنامه نوردیک(NMQ: Nordic Musculuskeletal Questionnaire) و ارزیابی وضعیت بدنی کارگران با استفاده از روش )QEC Quick Exposurce Check )انجام شد. و جهت آنالیز دادهها از نرم افزارSpss۲۲ و آزمون های مرکزی آزمون T مستقل و کای دو استفاده گردید.
یافته ها: براساس نتایج حاصل از پرسشنامه نوردیک ۴/۸۶ درصد از افراد حداقل در یکی از نواحی ۹ گانه بدن در طی ۱۲ ماه گذشته، دچار اختلالات اسکلتی- عضلانی بوده اند. شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی به ترتیب در نواحی کمر(۶/۷۴ درصد)، گردن (۲/۷۱ درصد) و شانه (۳/۵۹ درصد) بالاترین میزان را دارد. نتایج ارزیابی وضعیت بدنی به روش QEC نیز نشان داد که در ۳/۵۹ درصد از موارد، سطح ریسک ابتلا به اختلالات بسیار بالا است.
نتیجه گیری:. مطالعه نشان داد که شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در بین کارگران مورد مطالعه بالااست. براساس نتایج به دست آمده، عمده ترین مشکل ارگونومیک در واحدهای مورد مطالعه، پوسچر نامناسب، بلند کردن و حمل دستی بار، خمش و پیچش کمر است. علاوه بر این، نتایج مطالعه نشان داد که روش QEC میتواند برای تعیین ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی نتایج قابل اعتمادی را ارائه دهد.
محسن عسکری شاهی، نسیمه قاسمی، حسین فلاح زاده، محمد افخمی اردکانی، آرزو افخمی اردکانی،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: تشخیص زودهنگام استئوپروز کلیدی برای پیشگیری است، لیکن تشخیص، بدون استفاده از روش های تشخیصی مناسب ، به علت پیچیدگی عوامل خطر استئوپروز و روند تدریجی از دست رفتن استخوان مشکل است هدف این مطالعه ارائه و سنجش کارایی یک الگوی پیشگویی استئوپروز با استفاده از تکنیک درخت تصمیم به عنوان یک روش تشخیصی براساس عوامل خطر در دسترس است تا به وسیله آن افراد درمعرض خطر برای انجام فعالیت های پیشگیرانه شناسایی شوند.
روش بررسی : برای انجام این مطالعه از داده های ۱۳۱ زن با سن ۲۰ تا ۴۰ سال استفاده شد. متغیر پاسخ مقدار تراکم استخوان (t-score ) ناحیه ۴L-۱L کمری بود که به دوگروه نرمال(۱- =< t-score) و در معرض خطر استئوپروز (۱- > t-score) تقسیم شد. به منظور تعیین عوامل خطر استئوپروز از مدل درخت تصمیم به روش ارزیابی متقاطع با ۴=k و رگرسیون لوجستیک استفاده شد. برای بررسی دقت پیش بینی دو مدل، سطح زیرمنحنی مشخصه عملکرد (AUROC)به کار گرفته شد. تحلیل داده ها با نرم افزار R انجام شد.
یافته ها: سه متغیر تعداد حاملگی ، BMI و میزان کلسیم به عنوان عوامل خطر استئوپروز از مدل درختی به دست آمد و سطح زیر منحنی مشخصه عملکرد درخت تصمیم و رگرسیون لوجستیک به ترتیب برابر ۶۶۵/۰ و ۶۸۶/۰ حاصل شد.
نتیجه گیری: سطح زیر منحنی مشخصه عملکرد برتری نسبی رگرسیون لوجستیک را نشان داد که با توجه به مزایای درخت تصمیم به کار گیری همزمان دو روش پیشنهاد می شود.
زهره سادات نوابی، سید سعید مظلومی محمود آباد، علیرضا احمدی، محسن عسکری شاهی،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: شیوع اضافه وزن و چاقی عملاً در تمام جوامع و گروه های سنی در جهان با سرعتی هشدار دهنده در حال افزایش است. هدف از مطالعه حاضر بررسی سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده در پیش بینی قصد و رفتار کاهش وزن در نوجوانان مبتلا به اضافه وزن و چاقی می باشد.
روش بررسی: در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۵، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده ۱۲۵ نفر از نوجوانان ۱۳ تا ۱۸ سال مبتلا به اضافه وزن و چاقی، مراجعه کننده به درمانگاه اطفال واقع در پژوهشکده قلب و عروق اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته، منطبق با سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده بود، که روایی و پایایی آن مورد تأیید قرار گرفت. آنالیز آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۰ و آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: میانگین سنی نمونه ها ۵۳/۱ ± ۲۰/۱۵سال بود. نتایج مطالعه نشان می دهد یک همبستگی مثبت و معنی دار بین کلیه سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده، با قصد و رفتار کاهش وزن در نوجوانان وجود دارد. سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده، ۳۸ % قصد و ۴۴ % رفتار را پیشگویی می کردند. کنترل رفتار درک شده و سپس هنجار های انتزاعی و نگرش ، مهم ترین متغیر های پیش گویی کننده قصد بودند.
نتیجه گیری: یافته های این مطالعه نشان می دهد که ارتقاء کنترل رفتاری درک شده نوجوانان مبتلا به اضافه وزن و چاقی، برای کاهش وزن باید به عنوان اولویت های برنامه های ارتقاء دهنده سلامت در نظر گرفته شود. هم چنین تئوری رفتار برنامه ریزی شده می تواند به عنوان یک چهار چوب مناسب جهت برنامه ریزی مداخلات آموزشی کاهش وزن ، در نوجوانان مبتلا به اضافه وزن و چاقی به کار رود.
سید سعید مظلومی محمود آباد، محمدحسن احرامپوش، محمدتقی قانعیان، محسن عسکری شاهی، سیدعلیرضا افشانی، قاسمعلی نصیری،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: داده های آماری نشان می دهد که در سال های اخیر جمعیت ساکن در شهرستان فریدون شهر رو به کاهش است و لازم به ذکر است که طی همین سال ها میزان موالید چندین برابر میزان مرگ و میر بوده است. بنابراین این کاهش جمعیت مربوط به مهاجرت به خارج ( برون کوچی ) می باشد، لذا این مطالعه با هدف بررسی عوامل مرتبط با این مهاجرت ها در شهرستان مذکور انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی تحلیلی به صورت مقطعی بر روی ۳۸۴ نفر از از مهاجرانی که طی سال های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۴ از شهرستان فریدونشهر خارج شده اند انجام شده است. بدین منظور پس از انجام فرایند نمونه گیری با انجام هماهنگی تلفنی و مراجعه حضوری به آدرس جدید مهاجران در شهر یا روستای مقصد، پرسشنامه سنجش عوامل مرتبط با مهاجرت که مشتمل بر شش مولفه ( عوامل جغرافیایی و اقلیمی، عوامل آموزشی و پژوهشی، عوامل سیاسی، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی، عوامل مذهبی ) بود، به روش مصاحبه برای ایشان تکمیل گردید.
تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه ۲۰ و با کمک آمار توصیفی و آزمون های t-test و آنالیز واریانس صورت گرفت.
یافته ها: نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که مهم ترین علل مرتبط با مهاجرت در شهرستان فریدونشهر از دیدگاه مهاجرین به ترتیب اولویت عبارتند از: عوامل اقتصادی، عوامل جغرافیایی و اقلیمی، عوامل آموزشی و پژوهشی، عوامل اجتماعی، عوامل سیاسی، عوامل مذهبی.
هم چنین مشخص گردید که بین مشخصات دموگرافیک افراد با نحوه نمره دهی ایشان به عوامل ذکر شده ارتباط وجود دارد.
نتیجه گیری: با توجه به یافته ها و اولویت های شناسایی شده در این پژوهش، لازم است تسهیلات لازم جهت سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و دامپروری و هم چنین حمل و نقل عمومی و ایجاد جاده های دسترسی مناسب و افزایش خدمات بهداشتی و درمانی در نظر گرفته شود تا از مهاجرت جمعیت روستایی جلوگیری گردد.