مقدمه:یکی از آلایندههای مهمی که محیط زیست بشر را مورد تهدید قرار دادهاند، ترکیبات رنگی میباشند. بر این اساس تاکنون روشهای متعددی برای حذف این آلایندهها از پساب صنایع به ویژه صنعت نساجی ارائه شدهاند. یکی از این روشهایی که در چند سال اخیر مورد توجه قرار گرفتهاند، روش سونوالکتروشیمی به شمار میآید.
روش بررسی: این مطالعه بنیادی-کاربردی است . در این کار با استفاده از روش آماری CCD اثرات متقابل چهار متغیر مهم pH محیط، غلظت محلول رنگی، مدت زمان فرآیند و پتانسیل در رنگبری از پساب ترکیب رنگی بازیک بلیو۴۷ (BB۴۷) مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: بر اساس آزمایشهای صورت گرفته و نتایج حاصل بدون حضور عامل اکسنده هیدروژن پراکسید، بهترین شرایط برای رنگبری در شرایط بهینه ۹=pH، غلظت رنگ µM ۳۰۳/۳،زمان تماس min ۹۳،پتاسیل V۰/۸۱ بدست آمد. از سوی دیگر مدل ارائه شده توسط نرمافزار با پیشبینی میزان رنگبری برابر % ۹۲/۸با آزمایشهای تجربی مورد ارزیابی قرار گرفت که میزان رنگبری % ۹۲/۳۴به صورت تجربی مدل ارائه شده توسط نرمافزار را تایید مینماید. حذف COD با توجه به شرایط بهینه مذکور توسط فرآیند ترکیبی فراصوت-الکتروشیمی %۹۶ بوده است.
نتیجهگیری: CCD یک تکنیک خوب برای بررسی و مطالعه تاثیر همزمان متغیرهای مهم بر حذف رنگ BB۴۷ مورد استفاده قرار گرفت. بر این اساس شرایط بهینه (۹=pH، غلظت رنگ µM ۳۰۳/۳، زمان تماتس min۹۳، پتاسیل V۰/۸۱) توسط نرمافزار تعیین گردید. درصد رنگبری پیشبینی شده توسط مدل در این شرایط%۹۲/۸ بود که پس از انجام آزمایش مقدار تجربی %۹۲/۳۴بدست آمد که نزدیکی پاسخها نشاندهندهی مناسب بودن مدل میباشد.