حسین فلاح زاده ابرقوئی، نعیمه کیقبادی، ناهید آزادی، مریم شاکری، راضیه علیزاده،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: چاقی شایع ترین بیماری تغذیه ای در میان کودکان و نوجوانان ایرانی است. آگاهی از عوامل خطر قابل تغییر چاقی در دوران کودکی و نوجوانی و کنترل آن ها از جمله مهم ترین مسائل بهداشت عمومی می باشد. مطالعه حاضر به منظور تعیین رابطه چاقی با فعالیت فیزیکی، عادات غذایی و تماشای تلویزیون در دانش آموزان شهریزد انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه ۳۳۴ دانش آموز ۱۴-۱۲ ساله با روش نمونه گیری خوشه ای مورد بررسی قرار گرفتند. BMI کمتر از صدک ۵ برای سن و جنس به عنوان لاغر ، BMI بین صدک ۵ تا ۹/۸۴ به عنوان نرمال ، BMI بین صدک ۸۵ تا ۹/۹۴ به عنوان اضافه وزن و BMI مساوی و بالاتر از صدک ۹۵ به عنوان چاق تعریف شدند. از پرسشنامه محقق ساخته برای سنجش عادات غذایی و مدت زمان صرف شده برای تماشای و انجام بازی کامپیوتری و از پرسشنامه Fels Paq For Children برای اندازه گیری فعالیت فیزیکی دانش آموزان استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه ۱۱ و آزمون های کای دو و رگرسیون لجستیک چندگانه تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: شیوع اضافه وزن و چاقی به ترتیب ۷/۱۷% و ۲۱% بود. شیوع چاقی در دانش آموزان پسر(۰۰۶/۰=p) و دانش آموزانی که مادرانشان تحصیلات بالاتری داشتند(۰۲/۰=p) به طور معناداری بیشتر بوده است.نتایج حاصل از مدل رگرسیون لجستیک نشان داد که مصرف یکبار و کمتر از یکبار میوه در هفته به ترتیب شانس ابتلا به اضافه وزنی و چاقی را ۰۷/۲۰ و ۷۶/۱۴ برابر افزایش می دهد. بین افزایش ساعات بازی کامپیوتری با چاقی رابطه معناداری مشاهده شد . بین مصرف فست فود ،نوشابه، کیک ، بیسکویت، چیپس ،پفک و تماشای تلویزیون با چاقی و اضافه وزنی رابطه ای مشاهده نشد.
نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد درصد نسبتا بالایی از دانش آموزان به دلیل سبک زندگی بی تحرک و عادات غذایی نامناسب ، مبتلا به اضافه وزن و چاقی هستند. بنابراین تدارک آموزش های لازم در زمینه اصلاح رفتارهای بهداشتی و نیز طراحی مداخلات پیشگیری کننده در سنین کودکی و نوجوانی ضروری می باشد.
مریم نظری، فاطمه السادات ایزدخواه، نمامعلی آزادی، مرتضی منصوریان،
دوره ۲۱، شماره ۵ - ( آذر و دی ۱۴۰۱ )
چکیده
چکیده
مقدمه: مشکلات و مسائل متعدد فیزیولوژیک ممکن است سلامت عمومی سالمندان را تهدید کند. از سوی دیگر شیوع اﺧﺘﻼﻻت رواﻧﯽ و افسردگی در ﺳﺎﻟﻤﻨﺪی افزایش می یابد.این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین سلامت عمومی و افسردگی در سالمندان انجام شد.
روش بررسی: بررسی حاضر مطالعه ای مقطعی از نوع توصیفی - همبستگی بودکه بر روی ۴۲۰ نفر از سالمندان ساکن در مناطق شهری و روستایی شهرستان زنجان در سال ۱۳۹۹ صورت پذیرفت. انتخاب نمونه آماری با روش نمونه گیری تصادفی – خوشه ای انجام شد. ابزار تحقیق پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر و پرسشنامه افسردگی در سالمندان بود.از نرم افزار Spssv۲۵ و درسطح معناداری ۰۵/۰ برای تجزیه و تحلیل نتایج استفاده گردید.
یافته ها: نتایج مطالعه حاضر رابطه مستقیم و معنی داری بین وضعیت تاهل و افسردگی در سالمندان نشان داد(۰۱۷/۰=P)؛ مولفه اختلال در کارکرد اجتماعی ارتباط منفی و معنی دار و سایر مولفه های سلامت عمومی( علایم جسمانی ،علایم اضطراب و بی خوابی و علایم افسردگی و گرایش به خود کشی) رابطه مثبت ومعنادار آماری رابا افسردگی درسالمندان نشان داد (۰۰۱/۰ ≥ P).
نتیجه گیری: به نظر می رسد، بهبود روابط اجتماعی سالمندان و ایجاد اشتغال مناسب با سن آن ها، مثل فعالیت های حرکتی در قالب کار تیمی و گروهی جهت جلوگیری از ناامیدی و افسردگی و همچنین حفظ استقلال آن هاتاثیر گذار باشد.