طلوع بهداشت یزد- ملاحظات اخلاقی
ملاحظات اخلاقی ملاحظات اخلاقی

بازیابی تصاویر و رنگ‌ها
ملاحظات اخلاقی
این مجله از راهنما ، نمودارها و دستورالعمل های COPE استفاده می کند. همچنین از دستورالعمل های ذکر شده در توصیه هایی برای انجام، گزارش، ویرایش و انتشار کارهای علمی در مجلات پزشکی که توسط کمیته بین المللی ویراستاران مجلات پزشکی صادر شده است پیروی می کند

تاییدیه اخلاقی
مقاله بایستی دارای کد تأییدیه  کمیته اخلاق باشد و این موضوع در متن مقاله (ملاحظات اخلاقی) مورد اشاره قرار گیرد و فرم تاییدیه کماعضای هیات تحریریه و خوانندگان دعوت می‌شود که جهت آشنایی با اصول این کمیته به آدرس مراجعه https://publicationethics.org/ کنند.

کپی رایت
نویسندگان کلیه مجوز نشر مقاله را به مجله طلوع بهداشت واگذار می‌نمایند و مجله حق رد، قبول، اصلاح، ویرایش و خلاصه نمودن مقالات را برای خود محفوظ می‌دارد و امکان دسترسی آزاد به مقالات مجله را تحت مجوز (CC BY-NC ۴.۰) فراهم کرده است.
رعایت حریم خصوصی
اطلاعات پروفایل خوانندگان، نویسندگان، و داوران شامل اسامی، آدرس ایمیل، شماره تماس و غیره نزد مجله  به‌ صورت محرمانه خواهد بود و این اطلاعات در اختیار فرد دیگری قرار نخواهد گرفت. مقاله ارسالی به مجله نیز صرفا برای اعضاء هیات تحریریه و داوران قابل مشاهده می‌باشد.

اصول اخلاقی برای سردبیر
-سردبیر بررسی اولیه مقالات دریافتی را در مدت زمان معقول بررسی می کند.
-سردبیر، مقالات دریافتی را به‌صورت تخصصی و حرفه‌ای بدون سوگیری مورد بررسی و قضاوت قرار می‌دهد و و ارزشیابی مقالات دریافتی بر اساس صلاحیت مقالات و بدون در نظر گرفتن نژاد، دین، ملیت، جنسیت، مقام و وابستگی سازمانی نویسنده(گان) است.
-سردبیر در تعیین داوران هر مقاله اختیار کامل دارد و موظف است داوران هر مقاله را با توجه به حیطه تخصصی و پژوهشی مقاله انتخاب کند. ممکن است در این مورد سردبیر از اعضای هیات تحریریه مجله و یا حتی نویسندگان خود مقالات هم در این مورد نظرخواهی کند.
-مسئولیت نهایی رد یا پذیرش مقالات بر عهده سردبیر است و سردبیر این اختیار را دارد که در مورد پذیرش یا رد مقاله‌ای تصمیم نهایی بگیرد. این تصمیم‌گیری بر اساس نظرات دریافتی داوران و اعضای هیات تحریریه مجله انجام می‌شود. ممکن است مقاله‌ای بخاطر عدم تناسب، با نظر سردبیر بدون طی شدن مراحل داوری رد شود. رد این مقالات ممکن است بر اساس خروج مقاله از حیطه موضوعی مجله، دور بودن از موضوعات جاری، نداشتن عمق محتوایی لازم، و یا سایر موارد دیگر صورت بگیرد.
-مقالات دریافتی مجله تا زمان انتشار به صورت محرمانه نزد سردبیر باقی می ماند و سردبیر باید محتوا مقالات دریافتی را در مرحله داوری و ارزیابی صرفا در اختیار نویسندگان، داوران و ویراستاران قرار دهد.

اصول اخلاقی برای داوران مجله
-داوران محترم می بایست بی طرفانه و منصفانه کیفیت مقالات را ارزیابی کنند.
-داوران محترم می بایست در مورد نظرات اعمالی توضیحات لازم را ضمیمه مقاله نموده و در زمان لازم و به موقع همراه با فرم داوری به مجله ارسال نمایند تا هیات تحریریه بتوانند در مورد پذیرش یا عدم پذیرش مقاله تصمیم‌گیری نمایند.
-داور باید نسبت به اصل عدم تعارض منافع در زمان داوری مقاله ای که با یکی از مقالات خودش که منتشر شده و یا در جریان فرایند چاپ است احساس مسئولیت کند و چنانچه احساس کند با کارهای وی در تعارض است باید بلافاصله مقاله را به سردبیر عودت داده و وی را از شرایط تعارض منافع و یا سوءگیری محتمل آگاه سازد.
-داور باید به مقاله دریافتی برای داوری به مثابه یک سند محرمانه نگاه کند. داور نباید مقاله را در اختیار دیگران قرار دهد و یا در مورد آن با دیگران به بحث بنشیند.
- داوران باید نظرات خود را به روشنی با استدلال های قوی بیان کنند.
چنانچه مقاله ارسالی به مجله، در حیطه تخصصی داور محترم نباشد لازم است که مقاله را به مجله عودت دهد.

اصول اخلاق برای نویسندگان مجله

- برای افزایش شفافیت در تألیف  مقالات کد ORCID برای تمام نویسندگان الزامی است.
-نویسندگان باید فرآیند ارسال مقالات را مطالعه و طبق آن عمل نمایند.
-لازم است تمامی مقالات تنها از طریق آدرس الکترونیکی فصلنامه ارسال شوند.
-مقالات الزاماً باید پژوهشی و متضمن نکته یا نکات تحقیقی جدید نسبت به سایر عناوین و فعالیت‌های مشابه و نتیجه مستقیم تحقیقات نویسنده یا نویسندگان باشند.

-مقالات دانش‌آموختگان مقطع ارشد و دانشجویان مقطع دکتری الزاماً باید با همراهی یکی از اعضای هیأت علمی با درجه حداقل استادیار تنظیم و ارسال شود.
-نویسندگان مکلف هستند از ارجاعات کور (به معنای آدرس­ دهی‌های غلط و یا نامعتبر) خودداری نمایند.
-نظر به داوری مقالات به‌صورت ناشناس، لازم است که نویسنده صفحه نخست مقاله (حاوی اطلاعات نویسنده) را جداگانه ارسال نموده و از -درج نام خود در قسمت‌های دیگر مقاله که معرف هویت نویسنده است خودداری نمایند.
-نویسنده باید فرم تعهدنامه و نیز فرم عدم تعارض منافع را تکمیل و پس از امضاء همراه با اصل مقاله ارسال نماید.
-نویسندگان مکلف هستند تمام منابع مالی و حامیان پژوهش و انتشار مقاله خود را درج و اعلام نمایند.
-ارسال مقاله به معنای پذیرش و اعمال تمامی اصول اخلاقی مجله توسط نویسنده یا نویسندگان است.

-نویسندگان در صورت استفاده از شکل، جدول، پرسشنامه و یا بخش قابل‌توجهی از متن موردنظر یا ترجمه متن منتشرشده‌ دیگران به‌صورت آوردن عین آن متن، باید علاوه بر قراردادن متن مورد استفاده در گیومه و ذکر منبع از مالک معنوی متن اولیه اجازه کتبی اخذ شود.
-نویسندگان در صورت استفاده از متن یا ترجمه‌ متن منتشر شده دیگران به‌صورت نقل به مضمون، جمع‌بندی، نتیجه‌گیری یا برداشت ایده باید منبع آن ذکر شود. البته نقل به مضمون نباید به گونه‌ای باشد که با منظور نویسندگان اصلی و روح کلی نوشته‌ آن‌ها منافات داشته باشد.
-نویسندگان در ارجاع دادن به کارهای پژوهشی دیگر باید براساس موازین علمی عمل نمایند و هرگونه ارجاع غیرضروری به خود و یا دیگران به قصد بالابردن تعداد ارجاعات نادرست می‌باشد.
-نویسندگان باید بدانند که ارسال مقاله به بیش از یک مجله ممنوع و تخلف پژوهشی محسوب می‌شود.
-چنانچه نویسندگان تصمیم بگیرند دست‌نوشته‌ای را که در دست بررسی برای انتشار در یک نشریه است را برای نشریه دیگری ارسال نمایند باید حداکثر تا پیش از اعلام پذیرش دست‌نوشته برای انتشار در نشریه‌ اول، انصراف خود را از انتشار آن به‌صورت کتبی به نشریه اول اعلام نماید.
-لازم است نویسندگان مطلع باشند که مجله از انتشار مقالاتی که قبلأ در مجله دیگری به چاپ رسیده باشد (انتشارمجدد) معذور است.
-در صورتی‌که خلاصه مقاله قبلأ در کنگره یا سمینار به صورت شفاهی یا پوستر ارائه شده باشد، نویسندگان می‌توانند متن کامل را به مجله ارسال نمایند و باید در این زمینه به مجله اطلاع بدهند.
-نویسندگان باید گواهی دهند که نسخه خطی آنها مقاله اصلی آنهاست.
-استناد صحیح به تمام منابعی که چه به صورت مستقیم و چه بصورت غیر مستقیم از آن‌ها استفاده شده است الزامی است.
-به نویسندگان توصیه می شود از چندتکه کردن نتایج یک پژوهش (و ارسال قسمتهای مرتبط به مجلات مختلف) خودداری کنند.
-تمام نویسندگان اصلی و همکار که در یک مقاله عناوین آنها در قسمت نویسندگان ذکر می شود باید واجد حداقل مشارکت علمی در تهیه مقاله باشند. سایر همکاران باید در قسمت تقدیر و تشکر ذکر شود. نویسنده مسئول وظیفه دارد یک نسخه از مقاله ارسالی به مجله را برای سایر نویسندگان همکار ارسال کند و رضایت آنها را برای ذکر عنوان به شکل نویسنده همکار اخذ نماید.
- مسئولیت گزارش تعارض احتمالی منافع و حامیان مالی پژوهش به عهده نویسنده مسئول است.

شرایط نویسندگی
۱-نویسنده باید همکاری مؤثر و قابل توجهی در حداقل یکی از زیرمجموعه­‌های زیر داشته باشد:

الف: ارائه ایده پژوهشی  یا  ب: طراحی مطالعه   یا  ج: جمع آوری داده­ها  یا   د: آنالیز و تفسیر داده­‌ها

۲-نویسنده باید در نوشتن نسخه اولیه دستنوشته  و یا در بازبینی و مرور نقادانه آن همکاری کند، به گونه­‌ای که متن از لحاظ محتوای علمی دستخوش تغییر و تکامل شود. واضح است افرادی واجد این شرط می‌­شوند که صلاحیت علمی لازم برای مرور نقادانه را بر اساس تجربه علمی و سابقه تحصیلی یا کاری خود داشته باشند.
۳-رد باید نسخه­‌ی نهایی دستنوشته را قبل از انتشار مطالعه و آن­ را تأیید کرده ­باشد.
۴- باید مسؤولیت پاسخگویی در مقابل کلیه­ جنبه­‌های انجام پژوهش منجر به مقاله از جمله مسؤولیت رعایت دستورالعمل‌­ها و راهنماهای عمومی و اختصاصی اخلاق در پژوهش مصوب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در طراحی، انجام و انتشار مقاله را بپذیرد، به گونه‌­ای که بتواند به کلیه­‌ی سؤال­‌های مطرح­ شده در مورد صحت محتوای پژوهش و نوشتار آن پاسخ دهد. فرد باید یا خود مراحل گوناگون کار را با رعایت استانداردهای علمی، فنی و اخلاقی انجام داده باشد و یا از درستکاری و توانمندی علمی کسانی که مراحل مختلف کار را انجام داده‌­اند اطمینان خاطر داشته باشد.
۵-مسؤولیت اخلاقی و حقوقی ذکر نام افرادی که بدون داشتن همه شرط­‌های نویسندگی نامشان در زمره نویسندگان مقاله آمده و یا با وجود داشتن شرط­‌های نویسندگی نامشان از لیست نویسندگان حذف شده است با همه نویسندگان مقاله می­‌باشد
۶-فردی که فقط مترجم یا ویراستار دستنوشته است دارای شرایط نویسندگی نیست. در موردی که ترجمه متن توسط مترجمی غیر از نویسندگان انجام می­‌شود لازم است این موضوع  در بخش «تقدیر و تشکر» اشاره شود و از مترجم سپاسگزاری شود
۷-ترتیب نام­‌ها در بخش نویسندگان مقاله بر اساس میزان مشارکت هریک از افراد و از طریق توافق جمعی آنان مشخص می‌شود و عواملی مانند رتبه دانشگاهی افراد، جایگاه علمی، شهرت ملی و بین‌­المللی نویسندگان نقشی در ترتیب نام‌­ها نخواهد داشت.

فرایند اصلاح ترتیب نویسندگان
هر گونه تغییر در تعداد و ترتیب نویسندگان پس از ارسال مقاله و قبل از پذیرش، طی در خواست نامه ای به سردبیر و با تایید نویسندگان امکان پذیر است و نیز مسوولیت مقاله پیش از انتشار آن با دقت نظر فراوان (مانند موافقت تمامی نویسندگان و ...) ممکن نبوده و احتمال عدم پذیرش این درخواست بسیار محتمل است.

فرایند رسیدگی به تخلفات پژوهشی

-اطلاع رسانی به دفتر تحریریه نشریه با ارائه نسخههایی از مطالب مربوطه و پیشنویس نامه به نویسنده مربوطه که در آن از نویسنده توضیح می خواهد.
-در صورتی که توضیحات نویسنده غیرقابل قبول باشد و به نظر برسد که تخلف جدی صورت گرفته باشد، موضوع در هیئت تحریریه بررسی و هیئت تحریریه تصمیم خواهد گرفت که آیا تخلف به اندازه ای جدی است که ممنوعیت ارسالهای بعدی را تضمین کند یا خیر.
-در اقدامات تکمیلی، هر اثری از نویسنده یا نویسندگان مسئول تخلف در دست بررسی باشد بلافاصله رد خواهد شد.
-نویسندگان از عضویت در هیئت تحریریه نشریه و خدمت به عنوان داور برای مجله منع می شوند. نشریه این حق را برای خود محفوظ می دارد که اقدامات بیشتری انجام دهد.
-چنانچه دست‌نوشته ارسالی مشکوک به سرقت علمی باشد (به‌طور کلی یا جزئی) رد خواهد شد و چنانچه بعد از انتشار سرقت علمی مشخص شود، مجله از دستورالعمل‌های cope در زمینه بازپس‌گیری، تحصیح و بیان، پیروی خواهد کرد؛


روند ارسال شکایات
نویسندگان در صورت مشاهده هرگونه تخلف در هر یک از سیاست ها و دستورالعمل های اخلاقی مجله، حق شکایت و درخواست توضیح را دارند و می توانند با ارسال نامه ایی به آدرس Tolooebehdashtyahoo.com شکایات خود را مطرح کنند.
تمام شکایات مربوط به تخلف در فرآیندهای برسی مقالات، مطابق با شیوه های اخلاقی نشر عمومی مورد بررسی قرار می گیرد.
 طبقه بندی شکایات
یک نویسنده یا هر پژوهشگر دیگری می تواند شکایات خود را در مورد هر موضوع مربوط به موارد زیر ارائه دهد:
-          سرقت ادبی
-          نقض حق چاپ
-          فریب در نتایج تحقیق یا نتایج تحقیقات غلط
-          نقض استاندارد تعیین شده برای تحقیق
-          تضاد پنهان در منافع
-          جانبداری در روند بررسی
-          زمان فرآیند بررسی مقاله به طور غیرمعمولی طولانی شده است
-          نظرات فرآیند داوری همتا رضایت بخش نیست
-          مسائل مربوط به نویسندگی
تقاضای تجدید نظر
مقالات بعد از تکمیل داوری به هیات تحریریه جهت بررسی پذیرش یا عدم پذیرش مقاله ارسال می‌گردد و چنانچه نظر نویسندگان با تصمیمات هیات تحریریه متفاوت است و درخواست تجدید نظر در مورد مقاله دارند، می‌توانند تقاضای تجدید نظر خود را به آدرس Tolooebehdashtyahoo.comارسال نمایند.

سیاست بررسی شکایات و تقاضای تجدید نظر
شکایت های ارسالی به مجله جهت بررسی به سردبیر مجله ارسال می شودو سردبیر با توجه به دستورالعمل های COPE به بررسی شکایات پرداخته و در اسرع وقت به شکایات پاسخ می دهد. در ارتباط با تقاضای تجدیدنظر این گونه می باشد که پس از دریافت درخواست تجدیدنظر، نامه به سردبیر مجله ارسال می‌گردد. و درصورتی که نویسندگان ادله کافی درباره پیشنهادات داوران و هیات تحریریه داشته باشند، مقاله برای داور دیگری ارسال گردیده و بعد از دریافت نظر داور، مقاله جهت اعلام نظر و تصمیم نهایی برای هیات تحریریه ارسال می‌گردد. 

روند اصلاحات بعد از چاپ و انتشار مقاله
اگر خطایی درخصوص  مقاله علمی منتشر شده  توسط نویسنده/ نویسندگان رخ داده باشد؛ در این صورت:
-هر یک از نویسندگان می توانند درخواست خود را با ارایه توضیحات کافی توسط پست الکترونیکی به اطلاع سردبیر نشریه برسانند.
 
-درخواست اصلاح مقاله نویسندگان محترم، در کمیته تخصصی نشریه مورد بررسی قرار می گیرد         

-در صورت پذیرش درخواست،  تغییرات درخواستی (اصلاح، حذف، تغییر، جایگزینی و... ) در مقاله مذکور اعمال می گردند.
-مقاله اصلاح شده مجدد در شمارگان آتی نشریه منتشر خواهد شد.
 نکته:
برای چاپ یک اشتباه نویسنده ،تمام نویسندگان مقاله باید درخواست آن را امضا نموده و به سردبیر مجله ارسال نمایند.

 
خطای ناشر:
 
اگر خطای مهم به وجود آمده در یک مقاله علمی منتشر شده توسط ناشر در طول فرآیند بررسی، چاپ و انتشار مقاله رخ دهد؛ در این صورت:
- هر یک از نویسندگان یا خوانندگان فرهیخته نشریه در صورت برخورد با خطای احتمالی در مقالات منتشر شده، می توانند آن را در قالب یک نامه توسط پست الکترونیکی به اطلاع سردبیر نشریه برسانند.

-نشریه پس از تشخیص، مقاله را در شماره آتی خود به چاپ خواهد رساند.

سیاست‌های آرشیو مقالات
مجله طلوع بهداشت، متعهد به بایگانی مقالات، یعنی حفظ طولانی مدت و ایجاد امکان دسترسی به اطلاعات تحقیقاتی علمی منتشر شده به صورت الکترونیک می‌باشد. مقالات در این مجله به شیوه های ذیل بایگانی می شوند:
  • نسخه پی دی اف تمام مقالات در وب سایت نشریه به‌صورت آنلاین در دسترس می باشد.
  • نسخه ای از مقالات به صورت تمام متن از طریق تارنمای بانک اطلاعات نشریات کشور قابل دریافت می باشد.
  • نسخه پشتیبان مقالات توسط شرکت یکتاوب  نگهداری می‌شود.
 هدف از سیاست آرشیو حفظ طولانی مدت و دسترسی به تحقیقات علمی نویسندگان، خط مشی روشنی برای نگهداری طولانی مدت و  دسترسی به آنها تعیین کرده است. مجله طلوع بهداشت متعهد به بایگانی، یعنی حفظ طولانی مدت و ایجاد امکان دسترسی به اطلاعات تحقیقاتی علمی منتشر شده به صورت الکترونیک در این مجله می‌باشد. محتوای آرشیو شامل تمامی نسخه‌های این مجله با قابلیت دسترسی آنلاین و انتشار مطالب تکمیلی مربوطه خواهد بود.

APC
مجله از نویسندگان در قبال داوری هزینه ای دریافت نمی کند ولی هزینه چاپ مقاله را از نویسنده دریافت می کند.

اشتراک گذاری داده
مجله نویسندگان را تشویق می‌کند که مجموعه داده‌ها(شامل فایل های داده های خام یا پردازش شده، نرم افزار، کد، مدل ها، الگوریتم ها، پروتکل ها و روش ها، ابزارها از جمله پرسشنامه ها یا چک لیست ها) را که نتایج نشان‌داده‌شده در مقاله نهایی را نشان می‌دهند، به‌عنوان مجموعه داده‌های مواد تکمیلی وارد کنند.
چنانچه نویسندگان داده‌ها و یا سایر مصنوعات حمایت‌کننده از نتایج موجود در مقاله را در مخازن عمومی آرشیو و به اشتراک گذاشته‌اند، لازم است بیانیه دسترسی به داده‌ها را در اختیار مجله قرار دهند تا این بیانیه در کنار مقاله منتشر شود.
لازم به ذکر می‌باشد که بیانیه دسترسی به داده‌ها شامل نام مخزن مورد استفاده، شناسه منحصر به فرد (شناسه شی دیجیتال DOI یا شماره مرجع)، لینک به مخزن مورد استفاده (مکان‌‌یاب یکنواخت دائمی منبع URL) و دستورالعمل دسترسی به داده (در صورت وجود) می‌باشد.


معیار های تالیف و مشارکت
این مجله به تعریفی از نویسندگی که توسط کمیته بین المللی ویراستاران مجلات پزشکی (ICMJE) تنظیم شده است، پایبند است.  ICMJE  توصیه می کند که نویسندگی باید بر اساس ۴ معیار زیر باشد:
 الف) مشارکت قابل توجه در ایده یا طراحی اثر ، تجزیه و تحلیل، یا تفسیر داده ها برای کار
ب) پیش نویس اثر یا بازنگری انتقادی آن برای محتوا
ج) تایید نهایی نسخه ای که باید منتشر شود
 د) موافقت با پاسخگو بودن در مورد تمام جنبه های کار و حصول اطمینان از اینکه سؤالات مربوط به صحت یا یکپارچگی هر بخشی از کار به طور مناسب بررسی و حل شده است.
نویسندگان همچنین باید تأیید کنند که مقاله نشان دهنده داده های معتبر است و در جای دیگری منتشر یا ارسال نشده است. در صورتی که اثر مشابه یا مرتبط در جای دیگری منتشر یا ارسال شده باشد، نویسنده باید همان نسخه ارسالی را ارائه کند. نگارنده نمی تواند مقاله خود را تا زمانی که در مجله طلوع بهداشت در دست بررسی است، در جای دیگری ارسال نماید.
همه نویسندگان باید فرم تالیف مجله طلوع بهدشت را امضا کنند (نام تایپ شده یا چاپ شده قابل قبول نیست) و در ارسال اولیه مقاله ، فرم را درج نمایند.

تاییدیه اخلاقی
مقاله بایستی دارای کد تأییدیه  کمیته اخلاق باشد و این موضوع در متن مقاله (انتهای روش بررسی) مورد اشاره قرار گیرد و فرم تاییدیه کمیته اخلاق برای دفتر مجله ارسال گردد.
تضاد منافع
همه نویسندگان باید هر گونه روابط مالی و شخصی با افراد یا سازمان های دیگر را که می تواند به طور نامناسب بر کار آنها تأثیر بگذارد (سوگیری) را افشا کنند. اگر تضاد منافعی وجود ندارد، لطفاً صریحا اعلام کنید "من/ما هیچ تضاد منافع نداریم". نویسندگان باید هر گونه منابع مالی و منافع متضاد احتمالی، مانند دریافت وجوه یا هزینه‌ها، یا داشتن سهام در یک سازمان را که ممکن است از طریق انتشار مقاله‌شان سود یا زیان ببینند، تصدیق و اعلام کنند.
در زمان ارسال، نویسنده مربوطه باید بیانیه افشا را در متن مقاله ذکر کند. همه نویسندگان ملزم به افشای همه تضاد منافع بالقوه، از جمله منافع مالی خاص، روابط، و وابستگی ها (به غیر از وابستگی های ذکر شده در صفحه عنوان مقاله) مرتبط با موضوع مقاله خود هستند. این اطلاعات باید تحت عنوان "تضاد منافع" ارائه شود، که باید قبل از بخش "رفرنس" ظاهر شود.

 تخلفات علمی
ساختگی
عبارت است از ارائه نادرست عمدی نتایج تحقیقات با ساختن داده هایی مانند آنچه در یک مقاله ژورنالی گزارش شده است که این کار مانند سایر اشکال سوء رفتار علمی، هدف آن فریب است. این ساختگی بسیار غیراخلاقی می باشد و منع قانونی دارد.
جعل: عبارت است از تغییر یا حذف نتایج تحقیق (داده ها) برای پشتیبانی از ادعاها، فرضیه ها، سایر داده ها و غیره. جعل می تواند شامل دستکاری ابزار، مواد یا فرآیندهای تحقیق باشد. دستکاری تصاویر به قصد تحریف یا دستکاری در داده ها با هدف تغییر نتایج تحقیق را نیز می توان جعل تلقی کرد.



سیاست بازپس گیری
(Retraction Policy)
  مجله طلوع بهداشت برای پس گرفتن مقاله منتشر شده از دستورالعمل های COPE استفاده می کند:
https://publicationethics.org/retraction-guidelines

خط مشی مجله در مورد تخلفات و رسیدگی به شکایات


گزارش تخلفات پژوهشی ممکن است مربوط به یک مقاله منتشر شده یا یک مقاله تحت فرآیند داوری باشد. روند اعمال و مدیریت شکایات مربوط به تخلف نویسنده باید با حساسیت، درایت، محرمانه و به روش زیر پیش برود:
- ارسال یک نامه توضیحی فقط برای شخص یا اشخاصی که شکایت از آن ها صورت گرفته است، در صورتی که به نظر می رسد سوء تفاهم به صورت واقعی و بی گناهی از اصول یا رویه وجود داشته باشد.
-جایی که به نظر می رسد تخلف صورت گرفته است نامه توبیخ به شخص یا اشخاصی که علیه آنها شکایت شده است،ارسال و در آن به عواقب چنین مواردی در آینده هشدار داده می شود.
 -توبیخ نامه ای کتبی به همه نویسندگان همکار، ارسال و آنها را از نتایج تخلف صورت گرفته مطلع می کند و در مورد عواقب چنین مواردی در آینده هشدار می دهد.
-نامه رسمی ، شامل درخواست کتبی به مؤسسه(های) ناظر مبنی بر انجام تحقیقات و گزارش کتبی یافته های آن تحقیق به مجله.
-اعلان انتشار اضافی یا تکراری یا سرقت ادبی، در صورت وجود مستند مناسب و بدون ابهام. چنین انتشاراتی نیازی به تأیید نویسندگان نخواهد داشت و همچنین ممکن است به مؤسسه آنها و در صورت لزوم موسسه تأمین مالی تحقیق گزارش شود.
- انصراف یا پس گرفتن رسمی مقاله منتشر شده در مجله.


تحقیق در مورد موضوعات انسانی
هنگام گزارش در مورد تحقیقاتی که شامل موضوعات انسانی، مواد انسانی، بافت‌های انسانی یا داده‌های انسانی است، نویسندگان باید اعلام کنند که تحقیقات بر اساس قوانین اعلامیه هلسینکی که در سال ۱۹۷۵ تدوین و بازنگری آن در سال ۲۰۰۸صورت پذیرفته انجام شده  وطبق بند ۲۳ این اعلامیه، قبل از انجام تحقیق باید تأییدیه کمیته اخلاق اخذ گردد.
   http://www.wma.net/en/۳۰publications/۱۰policies/b۳/  


تحقیق در مورد موضوعات حیوانی
ویراستاران  مجله بایستی از مزایای بالقوه حاصل از هر تحقیقی که هزینه بر بوده و باعث آسیب به حیوانات می‌شود، هم چنین از دیدگاه خوانندگان قانون شکنی محسوب شده وقابل اعتراض است مطلع باشند. هم چنین آنها باید اطمینان حاصل کنند که تحقیقات نویسندگان با شرایط رایج پذیرفته شده ذیل مطابقت دارد:
-یافتن جایگزین برای حیوانات در صورت امکان
-کاهش تعداد حیوانات مورد استفاده
-اصلاح شرایط و روش های آزمایشی برای به حداقل رساندن آسیب به حیوانات
هر کار آزمایشی نیز باید مطابق با قوانین ملی مربوطه در مورد استفاده از حیوانات برای تحقیق انجام شده باشد.
مقالات پژوهشی که در آنها از حیوانات برای انجام پژوهش استفاده شده  باید حاوی جزئیات تایید شده توسط کمیته اخلاق باشد


هوش مصنوعی
AI و AI-assisted technologies دو نوع اصلی هوش مصنوعی هستند. ChatGPT و AI-assisted ابزارهای مناسبی برای ایجاد محتوا یا طراحی تحقیق در نظر گرفته نمی‌شوند. با این‌حال، هوش مصنوعی می‌تواند برای ویرایش زبان مورد استفاده قرار گیرد تا خوانده شدن مقاله افزایش پیدا کند.
هوش مصنوعی و تکنولوژی‌های مرتبط با آن نمی‌تواند به عنوان نویسنده یا نویسنده همکار یا رفرنس در مجله طلوع بهداشت مورد استفاده قرار گیرد. مجله تابع سیاست‌های COPE در مورد استفاده از هوش مصنوعی و تکنولوژی‌های مرتبط با هوش مصنوعی است.




 
نشانی مطلب در وبگاه طلوع بهداشت یزد:
http://tbj.ssu.ac.ir/find-1.90.49.fa.html
برگشت به اصل مطلب