دوره 24، شماره 4 - ( مهر و آبان 1404 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 102-84 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علم و هنر یزد ، pa.mohammadkhani@uswr.ac.ir
چکیده:   (220 مشاهده)
مقدمه: اختلال شخصیت وسواسی جبری یکی از شایع‌ترین اختلالات شخصیت است که تأثیر عمیقی بر عملکرد فردی و اجتماعی مبتلایان دارد. این پژوهش باهدف مقایسه اثربخشی درمان فراشناختی بین ‌فردی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در بهبود دشواری تنظیم هیجان و کمال‌گرایی افراد با اختلال شخصیت وسواسی - جبری انجام شد
روش بررسی: این مطالعه به روش نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری سه ‌ماهه  با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل افراد با اختلال شخصیت وسواسی-جبری بود که به مراکز مشاوره  شهر یزد  در سال 1403مراجعه کردند. نمونه پژوهش 41 نفر بودند که به ‌صورت نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به ‌طور تصادفی در سه گروه درمان فراشناختی بین فردی (13 نفر)، درمان پذیرش و تعهد (14 نفر) و گروه کنترل (14 نفر) گمارده شدند. مداخله‌ها در 10 جلسه هفتگی برای گروه‌های آزمایشی انجام شد، درحالی‌که گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس دشواری تنظیم هیجان و مقیاس کمال‌گرایی بود.
یافته‌ها: نتایج تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر نشان داد که بین نمرات پس‌آزمون دشواری تنظیم هیجان (01/0P<، 410/255F=) وکمال‌گرایی (01/0P<،950/356F=) سه گروه تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین آزمون تعقیبی بن­فرونی نشان داد که درمان فراشناختی بین فردی نسبت به درمان پذیرش و تعهد، اثربخشی بیشتری بر بهبود دشواری تنظیم هیجان و کاهش کمال‌گرایی داشته است.
نتیجه‌گیری: درمان فراشناختی بین‌فردی می‌تواند به‌عنوان مداخله‌ای مؤثرتر در مقایسه با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای بهبود مشکلات هیجانی و شناختی افراد مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی- جبری مورد استفاده قرار گیرد.
 
 
  |   |   متن کامل (HTML)  (108 مشاهده)  
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: روان شناسی
دریافت: 1404/3/28 | پذیرش: 1404/6/22 | انتشار: 1404/12/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.