دوره 23، شماره 5 - ( آذر و دی 1403 )                   جلد 23 شماره 5 صفحات 17-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.NAJAFABAD.REC.1403.001


XML English Abstract Print


دانشگاه آزاد اسلامی، نجف‌آباد ، p.sajjadian@phu.laun.ac.ir
چکیده:   (238 مشاهده)
مقدمه: افسردگی یک اختلال روانی شایع در افراد سالمند است و عوارض متعددی را برای آنان به همراه دارد؛ بنابراین این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر ادراک پیری، رفتارهای خودمراقبتی و فاجعه سازی درد در سالمندان افسرده انجام شد.
روش بررسی: روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش‌آزمون_ پس‌آزمون- پیگیری یک‌ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان سالمند درگیر با اختلال افسردگی سرای سالمندان صادقیه شهر اصفهان بود که از بین آن‌ها 30 نفر به صورت نمونه گیری سرشماری انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمودنی و گروه کنترل جایگزین شدند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها شامل پرسشنامه‌های استاندارد افسردگی بک، ادراک پیری، خودمراقبتی سالمندان و فاجعه سازی درد بود. گروه آزمودنی، درمان مبتنی بر شفقت را در 8 جلسه 90 دقیقه‌ای دریافت کرد. داده‌ها به روش تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 27 تجزیه‌وتحلیل شد.
یافته‌ها: میانگین نمرات ادراک پیری و خودمراقبتی گروه آزمایش در مرحله پس آزمون افزایش بیشتر و فاجعه سازی درد کاهش بیشتری نسبت به گروه کنترل داشته است. بنابراین درمان مبتنی بر شفقت بر ادراک پیری، رفتارهای خودمراقبتی و فاجعه سازی درد در سالمندان افسرده شهر اصفهان تأثیر معناداری دارد (05/0p)؛ ولی این تاثیر در مرحله پیگیری ادراک پیری ماندگار نبوده است (05/0p).
نتیجه‌گیری: طبق نتایج حاصل از این مطالعه، درمان مبتنی بر شفقت می‌تواند مداخله‌ای مؤثر در بهبود ادراک پیری، رفتارهای خودمراقبتی و کاهش فاجعه سازی درد در سالمندان افسرده باشد.

 
متن کامل [PDF 537 kb]   (236 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (235 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سلامت سالمندی
دریافت: 1403/6/9 | پذیرش: 1403/8/6 | انتشار: 1403/10/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.