دوره 22، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1402 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 114-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.YAZD.REC.1401.069


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

azodi Z, moeinaldin M, shahmoradi N. Drawing and Analyzing Scientometric Maps of International Studies regarding Welfare and Mental Health in the Field of Accounting. TB 2023; 22 (2) :99-114
URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-3521-fa.html
عضدی زهرا، معین الدین محمود، شاه مرادی نسیم. ترسیم و تحلیل نقشه‌های علم‌سنجی مطالعات بین‌المللی حوزه رفاه و سلامت روانی در حرفه حسابداری. طلوع بهداشت. 1402; 22 (2) :99-114

URL: http://tbj.ssu.ac.ir/article-1-3521-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد ، mahmoudmoein@iauyazd.ac.ir
متن کامل [PDF 1085 kb]   (99 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (167 مشاهده)
متن کامل:   (230 مشاهده)
.
چکیده
مقدمه: امروزه واحد حسابداری به‌عنوان قلب هر سازمان شناخته می­شود. ازآنجایی‌که مسئولیت ثبت و نگهداری اطلاعات مالی و نیز تجزیه‌وتحلیل صورت­های مالی به عهده حسابداران می‌باشد، لذا پرداختن به رفاه و همچنین عوامل تأثیرگذار بر سلامت روانی آنان از اهمیت بالایی برخوردار است؛ لذا پژوهش حاضر سعی دارد با تحلیل و مصورسازی تولیدات علمی پیرامون موضوع ارتباط رفاه روانی حسابداران بر اساس مقالات نمایه شده در پایگاه وب‌آو‌ساینس خلأهای تحقیقاتی را کشف و بررسی نماید.
روش بررسی: این مطالعه از نوع پژوهش­های کاربردی علم­سنجی می­باشد. داده‌های موردنیاز شامل مقالات منتشر شده در بازه زمانی سال‌های ۱۹98 تا ۲۰22 پیرامون حوزه رفاه و سلامت روانی در حرفه حسابداری را مورد بررسی قرار داده است. همچنین مقالات منتخب با استفاده از نرم‌افزار VOS viewer  مورد کنکاش علمی قرار گرفته­اند.
یافته‌ها: تحلیل نهایی بر روی 443  مقاله در سه حوزه مالی - بازرگانی، علوم رفتاری و بازرگانی نشان داد که تأثیرگذارترین تحقیقات در زمینه مورد بررسی مربوط به همسورث و کشور آمریکا بالاترین تعداد تحقیقات و ارتباط بین نویسندگان را از آن خود کرده است. همچنین در نقشه هم­رخدادی، کاربرد رفاه و سلامت روانی حسابداران بیشتر با مفاهیمی چون بیزاری، ترس، استرس و اخلاق در ارتباط است.
نتیجه‌گیری: توجه به پرکارترین و کم­کارترین کشورها و محققان از طریق علم‌سنجی می‌تواند فرصت­ها و ضعف­های تحقیقاتی در زمینه رفاه و سلامت روانی حسابداران را آشکار ساخته و افق پیش­روی محققین ایرانی را جهت درخشش نتایج تحقیقات آن­ها در سطح بین‌المللی روشن نماید.
واژه های کلیدی: رفاه، حسابداری، علم‌سنجی، پایگاه استنادی وب­آوساینس.
این مقاله حاصل رساله مقطع دکتری از دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد می‌باشد.
مقدمه
با پیشرفت صنعت و نیاز روزافزون به نیروی متخصص، نیروی انسانی به‌عنوان منبعی ارزشمند در سازمان‌ها مطرح است؛ بنابراین، سلامت جسم و روان آن‌ها در راستای تحقق رسالت و اهداف سازمان اهمیت بسزایی دارد و برخورداری از تندرستی و نشاط می­تواند شرایط را برای کار و فعالیت بهینه منابع انسانی سازمان فراهم آورد و آن­ها را در عرصه­های مختلف زندگی اعم از کار حرفه­ای و یا محیط خانوادگی موفق و کامیاب گرداند(1). رفاه یک پدیده چندبعدی با معانی و مؤلفه‌های مختلف است که معمولاً افراد برای بیان رضایت از زندگی یا شغل خود به کار می‌برند(4-2)؛ بنابراین به‌آسانی نمی‌توان تعریفی در مورد رفاه بیان کرد، حتی ماهیت این واژه به‌گونه‌ای نیست که بتوان به یک تعریف واحد رسید. سلامت روانی یکی از ابعاد مختلف رفاه تلقی شده و ترکیبی از احساس خوب و عملکرد مؤثر است. اخیراً، سازمان بهداشت جهانی (WHO) سلامت روانی مثبت را این‌گونه تعریف کرده است: "حالتی از رفاه که در آن فرد توانایی‌های خود را درک می‌کند، می‌تواند با استرس‌های عادی زندگی کنار بیاید، مثمرثمر باشد و به دیگران کمک کند"(5). بااین‌حال، سلامت روانی زمانی به خطر می‌افتد که احساسات منفی، شدید یا طولانی‌مدت باشند و در توانایی فرد برای عملکرد در زندگی روزمره‌اش اختلال ایجاد کنند(6). رفاه روان‌شناختی و سلامت روان دو مفهوم نزدیک به هم هستند که اغلب به‌جای یکدیگر استفاده می‌شوند. ریف و کییز(Ryff & Keyes)  (1995) یک تعریف کلی که برای هر دو مفهوم بیان کرده­اند «عواطف و احساسات خوبی است که در موقعیت‌های مختلف مانند داشتن روابط مثبت با دیگران، احساس هدف در زندگی، پذیرش توانایی‌های خود           (خودباوری)، رشد شخصی، داشتن استقلال روانی و تسلط بر محیط برای فرد ایجاد می‌شود». آن‌ها معتقدند این حالت‌ها به افراد اجازه می‌دهد پتانسیل‌های خود را شناسایی کنند، استرس را مدیریت کرده، مولد باشند و به جامعه بزرگ‌تر کمک کنند(7). بنابراین تداوم و توسعه فعالیت­های هر شغل همراه با عوامل مؤثر دیگر به‌سلامت و رفاه شاغلان آن بستگی دارد، اما اغلب مشاغل با نوعی مخاطره آسیب‌شناختی روبه­رو هستند. استرس یکی از این مخاطرات است که در شغل حسابداری حرفه­ای، همسان سایر مشاغل حرفه­ای نمود بارزی دارد. بررسی­ها در این زمینه نشان داده شیوع و میزان استرس در شغل حسابداری حرفه­ای روبه‌افزایش است(8). در این شغل علاوه بر وجود عوامل استرس­زای عمومی که در سایر مشاغل وجود دارد، نیاز به توجه و دقت زیاد به اعداد و ارقام پولی و مالی، حجم زیاد کار و به روی کار آمدن مکرر روش­های جدید محاسبات مالی میزان استرسی را که کارکنان این شغل تجربه می­کنند چندبرابر می­سازد(9) که علت آن می­تواند شرایط بد شغلی، بـار کاری زیاد، زمـان کـاری طولانی، تضاد نقش، ارتبـاطـات ضـعیـف بـین همکـاران و مدیـران و کـارکـنان رده
 ‌پایین‌تر، وجود ریسک فاکتورهـا و عوامل آسیب­زا و نیز توجه کم به کارکنان باشد و پاسخ­ها و عکس­العمل­های حسابداران ممکن است به‌صورت سردرد، اختلال خـواب، اخـتلال در تمرکزکردن، بدخلقی، روحیه بد، ناراحتی معـده، عدم رضایت شـغلی، درد و گرفتگی عضلانی، احساس فشار و تنگی در قفسه سینه، فشارخون بالا، مشکلات جنسی، مشاجره‌کردن، آزردن و ناراحت کردن دیگران بروز کند و موجـب کـاهش بهـره­وری شود(10). همچنین تحـولات شغلی مانند تغییرات سازمانی، حقوق و دستمزد و ترفیـع شغلی است که به شکلی به افراد فشار می‌آورد و آنان را دچار آشفتگی، نگرانی، تشویش و اضطراب می‌نماید(11).
ازاین‌رو مطالعات متعددی در باب سلامت روانی و رفاه در علوم مختلف و حوزه‌های تخصصی گوناگون از جمله حسابداری اعم از رفاه حسابداران و مباحث اخلاقی، رفاه در میان کارکنان، سرمایه اجتماعی، مدرنیته و رفاه و غیره صورت‌گرفته است که هریک به بیان یافته­های متنوعی پرداخته­اند(17-12)؛ لذا انجام مطالعه‌ای از نوع علم‌سنجی به‌منظور ارائه روند مطالعات، شناسایی موضوعات داغ و نویسندگان برتر و نیز بیان مفاهیم کمتر کار شده را ضروری می‌سازد. چرا که تجزیه‌وتحلیل ارجاعات علمی می­تواند به طور کارا و مؤثر نقص­های موجود در زمینه علمی مشخص را شناسایی و جبران نموده و به باروری و توسعه بینجامد. همچنین می­تواند کمک بزرگی برای سیاست­گذاران و برنامه­ریزان باشد تا با استفاده از روش‌هایی مانند هم­استنادی (co-citationهم­رخدادی (co-occurrence) و هم­نویسندگی (co-authorship) نقشه علمی موضوع موردنظر را ترسیم و مورد واکاوی قرار داده تا بتوانند با هزینه کمتر، بیشترین استفاده را از منابع مالی و انسانی برده و در بهینه­سازی ساختار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور مؤثر باشد(18).
تحلیل‌های استنادی و هم­استنادی با رویکرد کمی روابط میان مدارک را مورد بررسی قرار می‌دهند، به­طوری­که تحلیل استنادی با شمارش تعداد استنادهای دریافت شده از یک منبع، فرد یا مجله، برای شناسایی نویسندگان تأثیرگذار در شکل‌گیری حوزه‌های مختلف و تحلیل هم­استنادی برای شناسایی دیدگاه‌ها و رویکردهای تأثیرگذار در روند توسعه و گسترش حوزه مطالعه شده، مورداستفاده قرار می­گیرند(19). تحلیل همرخدادی واژگان، ارتباط میان واژه‌های کلیدی در اسناد را بررسی می‌کند با این فرض که پرکاربردترین واژه‌ها تأثیر بیشتری بر حوزه‌های موردمطالعه دارند(20). با اندازه‌گیری میزان همرخدادی می‌توان ساختار مفهومی حوزه تحقیقاتی را ترسیم نمود(21). بارزترین شاخص در تعاملات میان محققان، همکاری‌های آن­ها در زمینه‌های مختلف علمی و تألیف‌های مشترک است که با ترسیم و تحلیل شبکه هم­تألیفی در هر حوزه‌ای از علم، می‌توان به ویژگی‌های ساختاری روابط میان آن حوزه پی برد(22).
لذا بر اساس آنچه گفته شد، این مطالعه در نظر دارد مقالات منتشر شده در حوزه رفاه مرتبط با حرفه حسابداری و آخرین روندهای تحقیقاتی این دو حوزه را مورد واکاوی قرار داده و در نهایت یافته‌های کلیدی و خطوط توسعه مطالعات در آینده را به طور اختصار شرح دهد. انتخاب هم‌زمان موضوع رفاه با حسابداری و امور مالی در مقاله حاضر به این دلیل است که عوامل و مؤلفه‌های زیادی مانند سلامتی، هزینه، درآمد، سرمایه‌گذاری، ریسک، بدهی، مصرف و غیره در این حوزه‌ها وجود دارند که به طور بالقوه بر رفاه اقشار مختلف جامعه تأثیر دارند. بررسی هم‌زمان دو مقوله در پژوهش‌های پیشین حوزه علم‌سنجی نیز سابقه دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به پژوهش­های اوزمن یوزال (Özmen Uysal) (2010) تحت عنوان "تحلیل علم‌سنجی اخلاق تجاری با محوریت حسابداری" و کنتراس - بارازا و همکاران (Contreras-Barraza) (2021) با عنوان " بررسی سیستماتیک علم‌سنجی تولیدات حوزه رفاه و کارآفرینی" اشاره کرد(24-23).
در این مقاله نیز جهت واکاوی مقالات مورد بررسی از فنون علم‌سنجی استفاده شده است. بررسی‌های انجام شده حاکی از آن است که پژوهش مهم و قابل‌توجهی در داخل کشور در این حیطه انجام نشده و این مطالعه در نوع خود مشابه داخلی و خارجی ندارد؛ لذا ازاین‌حیث دارای نوآوری نسبی است. این مطالعه بر اساس هدف اصلی خود که بررسی ارتباط موضوعی رفاه و حسابداری با استفاده از تکنیک علم‌سنجی می‌باشد به سؤالات زیر پاسخ خواهد داد.
1) روند تولید مقالات علمی در پایگاه وب­آوساینس مرتبط با حوزه­های رفاه، سلامت روانی و حرفه حسابداری چگونه بوده است؟
2) نویسندگان بین­المللی برتر در حوزه‌های مرتبط با رفاه، سلامت روانی و حسابداری از لحاظ انتشار مقاله چه کسانی هستند؟
3) مهم‌ترین و پرکاربردترین واژگان در نقشه هم­رخدادی واژگان در پایگاه وب­آوساینس کدام‌اند؟
4) سهم مشارکت کشورهای مختلف در تولید مقالات پیرامون حوزه­های مورد بررسی به چه صورت می‌باشد؟
روش­ بررسی
مطالعه حاضر از نوع پژوهش‌های توصیفی و از لحاظ هدف کاربردی بوده که در تحلیل برون‌دادهای علمی از فنون علم‌سنجی و مصورسازی بهره برده است. علم­سنجی، یک حوزه علمی خاص را با استفاده از داده‌های علم‌سنجی از دو طریق تحلیل عملکرد و نقشه‌برداری علمی تجزیه‌وتحلیل می‌کند. این رشته علمی اغلب برای ارزیابی توسعه یک زمینه تحقیقاتی معین استفاده می‌شود؛ لذا علم‌سنجی، ابزار قدرتمندی را برای مطالعه یک حوزه تحقیقاتی خاص با تجزیه‌وتحلیل استنادها، توزیع جغرافیایی، استنادات مشترک و فراوانی کلمات در اختیار محققان قرار می‌دهد(25).
جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی مقالات علمی نمایه شده در پایگاه وب­آوساینس پیرامون مفهوم رفاه با درنظرگرفتن ارتباط مفهومی آن با حوزه حسابداری طی سال‌های 1998 الی 2022 می­باشد. پایگاه‌داده وب­آوساینس به این دلیل ترجیح داده شد که دارای طیف گسترده‌ای از انتشارات دانشگاهی بادقت بالا و فرایندهای نمایه‌سازی سریع در مقایسه با پایگاه‌های دیگر مانند اسکوپوس (Scopus) ، ساینس دایرکت (Science Direct
گوگل‌اسکولار (Google Scholar) و غیره است(27-26).
در دستیابی به جامعه آماری موردنظر، اسنادی موردتوجه قرار گرفت که از واژه Welfare AND Accounting در عنوان، چکیده یا کلمات کلیدی خود، استفاده کرده بودند. در استخراج اولیه مقالات مرتبط با حسابداری برای کاهش مقالات بی‌ربط و افزایش قابل‌قبول روایی تحقیق از عملگرهای OR، NOT، AND
و از کلماتی مانند Accountants، Accountant،Accounting ،
auditing ،auditor ، auditors، Welfare و Well-being استفاده شده است تا موتور جستجو تمام موارد ممکن را پیدا نماید.
در نهایت نتایج حاصل از جستجو توسط عملگرها و کلمات مذکور در حالت Welfare AND Accounting با تعداد 7134 مقاله مورد بررسی قرار گرفت. لازم به ذکر است که در سایر حالت‌ها تعداد قابل‌قبولی مقاله یافت نشد. همچنین برای جستجوی قوی‌تر و مرتبط‌تر در قسمت نوع سند، عنوان Article، در قسمت زبان فقط مقالات با زبان انگلیسی و در بین حوزه‌های قابل‌بررسی، حوزه­های مرتبط با حسابداری شامل مالی - بازرگانی، علوم رفتاری و بازرگانی در نظر گرفته شد.
استراتژی جست‌وجو مطابق با جدول (1) گزارش شده است. دلیل انتخاب سه حوزه مذکور این است که حوزه‌های انتخابی با مفهوم رفاه و حسابداری دارای ارتباط بیشتری نسبت به سایر حوزه‌های تعریف شده در پایگاه وب­آوساینس هستندو همچنین
 به دلیل حجم بالای مقالات بازیابی شده جهت بررسی دقیق‌تر و کاهش یا حذف مقالات بدون ارتباط، حوزه‌های قابل‌بررسی محدود شدند.
باتوجه‌به اعمال فیلترهای موجود در این پایگاه اطلاعاتی، تعداد 443 مقاله نهایی استخراج و طی 3 مرحله مطابق با نمودار (1) مورد غربالگری قرار گرفت. در تجزیه‌وتحلیل مقالات نیز از نرم‌افزار وویس ویور نسخه 1.6.18 استفاده شده است.
این نـرم‌افـزار با استفـاده از مصـور­سازی مفـاهیم و خـوشـه ‌بندی
 موضوعات، ساختار حوزه‌های علمی را ترسیم و به تحلیل روابط موجود در هم­استنادی، هم­رخدادی و هم­تألیفی کمک می­کند.
همچنین خروجی‌های موردنظر را بر روی سه نقشه مختلف به نام‌های تجسم شبکه ارتباطی (network visualization)، تجسم همپوشانی (overlay visualization) و تجسم چگالی
(density visualization) نمایش می‌دهد(27).
 به دلیل مرسوم بودن نقشه‌های تجسم شبکه ارتباطی، در این مطالعه نیز صرفاً از این نقشه‌ها استفاده گردیده است.
لازم به ذکر است که این مطالعه دارای کد اخلاق به شماره IR.IAU.YAZD.REC.1401.069 از دانشگاه علوم پزشکی یزد می­باشد.
 
 
جدول 1: استراتژی جست و جو
بروندادهای مرتبط در عنوان، چکیده و کلمات کلیدی کلیدواژه Welfare AND Accounting
اعمال محدودیت‌ها نوع سند: Article
 زبان: فقط انگلیسی
حوزه‌های تحقیقاتی انتخاب شده به لحاظ ارتباط مفهومی Behavioral sciences
Business Finance
Business
بازه زمانی بررسی شده 1998-2022
داده‌های نهایی بازیابی شده از پایگاه علمی WoS 443

443 n=
6،477 n=
6،852 n=
تعداد مقالات بازیابی شده در جستجوی اولیه
 7،134 n=
 جست و جوی حاصل از پایگاه علمی  WoS
غربالگری مرحله اول
غربالگری مرحله دوم
غربالگری مرحله سوم
حذف 282 مقاله به دلیل عدم انتشار به زبان انگلیسی
حذف 375 مقاله به دلیل انتخاب Article
حذف 6،034 مقاله به دلیل انتخاب 3 حوزه منتخب
 












نمودار 1: طرح کلی غربالگری و انتخاب مطالعات
 
 
یافته­ها
روند انتشار برون‌دادهای علمی مفهوم رفاه و حسابداری در بازه زمانی 1998 الی 2022 در نمودار (2) نشان‌داده‌شده است.
همان گونه که در نمودار مشهود می­باشد صرف‌نظر از سال 2022 که هنوز به انتهای نرسیده (به دلیل انجام پژوهش در ماه­های ابتدایی سال 2022) و مطمئناً تعداد مقالات نمایه شده آن افزایش خواهد داشت، نتایج نشان می‌دهد که اهمیت موضوع رفاه در پژوهش­های حسابداری و حوزه­های مرتبط با آن طی سال­های اخیر افزایش‌یافته به‌گونه‌ای که هرچند نامنظم ولی از سال 2002 تابه‌حال چاپ مقالات این حوزه روند افزایشی را تجربه کرده است. باتوجه‌به نمودار فراوانی مقالات منتشر شده در هرسال بیشترین رکورد مربوط به سال 2021 با 39 مقاله می‌باشد. همچنین ابتدایی‌ترین مقالات در حوزه بررسی مفهوم رفاه و حسابداری به سال 1998 باز می‌گردد که در این سال برای اولین‌بار پیتر (Peter) و همکاران (1998) در پژوهشی با عنوان «نقدینگی بازار و رفاه معامله‌گران در بازارهای چند فروشنده: شواهدی از محدودیت‌های معاملاتی دوگانه» کلمه رفاه را در عنوان مقاله خود به کار بردند. در جدول (2) فهرستی از پنج نویسنده برتر ذکر گردیده و همچنین بر اساس تعداد کل ارجاعات به مقالات آن‌ها مرتب شده است. ارزیابی عملکرد یک نویسنده توسط شاخص‌های مختلف علم‌سنجی امکان‌پذیر بوده که رایج‌ترین آن‌ها شاخص اچ ایندکس (H-index) و تعداد هم­استنادی است(28). شاخص هم­استنادی یکی از عناصر مؤثر برای شناسایی میزان کیفیت و تأثیر متون علمی محسوب می‌شود که به دلیل توجه به کیفیت تولیدات علمی، جزء رایج‌ترین و معتبرترین شاخص‌های علم‌سنجی قرار گرفته است. به‌عبارت‌دیگر در شاخص هم­استنادی، سایر مقالات به طور هم‌زمان به دو مقاله استناد می­کنند. برای ترسیم نقشه شبکه ارتباطی هم­استنادی، دو پژوهش به‌عنوان مقدار آستانه انتخاب شد که 13،726 نویسنده در 3243 تعداد گره قابل مشاهده می باشد.
 

نمودار 2: تعداد مقالات منتشر شده در بین سال‌های 1998-2020
جدول 2: تأثیرگذارترین نویسندگان بر اساس تحلیل هم­استنادی
ردیف نویسندگان قدرت پیوند میزان استناد
1 hemsworth, ph 552 59
2 dawkins, ms 711 30
3 diamond, dw 521 30
4 duncan, ijh 584 26
5 foucault, m 908 26
 
 
 در شکل (1) اندازه گـره‌ها و قطر خطـوط ارتباطی بیانگر شـدت
 نویسنده می باشد.
 
ارتباطات موجود در میان پراستنادترین نویسندگان جهان است. هرکدام از این گره‌ها بیانگر مقالات یک نویسنده بوده که در صورت هم­استنادی با سایر مقالات بین آن‌ها خطوط ارتباطی شکل‌گرفته است. در نقشه گرافیکی نویسندگان بر اساس تحلیل هم- استنادی، همسورث بیشترین سهم مقالات در زمینه موضوعی رفاه را به خود اختصاص داده و به‌عنوان مهم‌ترین نویسنده در ردیف اول جدول (2) قرار دارد. وی با 59 استناد جز فعال‌ترین نویسندگان بوده و با رنگ قرمز (بزرگ‌ترین گره به‌عنوان خوشه یک) مشخص شده است. هرچقدر قطر این دایره­ها یا اصطلاحاً گره­ها بزرگ‌تر باشد، نمایانگر استناد بیشتر به آن با توجه به شکل (1)، هر رنگ مربوط به یک خوشه بوده و هر خوشه دارای شدت ارتباط و نقاط داغ است. همچنین نویسندگان دیگری مانند داوکینز و دایموند با تعداد 30 استناد در رتبه دوم و همچنین دانکن و فوکولت با تعداد 26 استناد در جایگاه سوم قرار گرفته‌اند.
با بررسی مقالات خارجی مشخص گردید نویسندگان ایرانی با نویسندگان بین‌المللی در سطح جهان همکاری نداشته یا میزان استناد بسیار اندک بوده که در نقشه گزارش نشده است. ازاین‌رو در نقشه هم­استنادی نام نویسندگان ایرانی در کنار نویسندگان مطرح جهان به چشم نمی­خورد.
 


شکل 1: نقشه شبکه ارتباطی هم­استنادی نویسندگان



شکل 2: نقشه شبکه ارتباطی هم­رخدادی واژگان
 
برای شناسایی پرکاربردترین واژگان و ارائه شبکه هم واژگانی، می‌توان از سایر امکانات موجود در نرم‌افزار وویس ویور استفاده کرد. یکی از شاخص‌های مهم در تحلیل علم‌سنجی، ترسیم نقشه هم­رخدادی کلمات کلیدی یا هم واژگانی می­باشد. برای ترسیم نقشه خوشه­بندی کلمات با فرض درنظرگرفتن عدد 5 به‌عنوان حداقل تعداد رخداد هر واژه در مقالات موجود، 2،689 واژه کلیدی به‌دست‌آمده که در 108 گره و با 5 رنگ در شکل (2) قابل‌مشاهده است. هر رنگ، خوشه‌ها را بر اساس حوزه مربوطه دسته‌بندی می‌کند. به‌عنوان‌مثال رنگ زرد به تحقیقات رفتاری مربوط بوده و رنگ قرمز متعلق به حوزه مالی - بازرگانی است. نرم‌افزار مذکور به هر کلمه کلیدی بر اساس فراوانی که دارد، مقیاسی اختصاص می‌دهد. به‌عبارت‌دیگر هر کلمه‌ای که بیشترین تکرار را داشته باشد از قطر گره بیشتری برخوردار است. همچنین در نرم‌افزار وویس ویور این قابلیت وجود دارد که با قراردادن موس بر روی هر خطوط ارتباطی، اطلاعات مربوط به آن کلمه را مشخص نموده و هرچقدر ضخامت خط بین دوکلمه بیشتر باشد، نشان‌دهنده شدت ارتباطی است. بر اساس نقشه هم­رخدادی کلیدواژه‌های «رفاه» (96 رخداد و 250 قدرت پیوند)، «رفتار» (45 رخداد و 160 قدرت پیوند) و «مصرف» (26 رخداد و 60 قدرت پیوند) هسته اصلی هر خوشه را تشکیل می‌دهند. همان‌طور که در شکل (2) مشخص است، در خوشه سبز «رفاه» دارای خطوط ضخیم‌تری با عملکرد است. همچنین با خوشه‌های قرمز، آبی و زرد به ترتیب بیشترین ارتباط را با کلمات «رشد»، «مدیریت» و «رفتار» دارد. در خوشه آبی پررنگ‌ترین کلمه «مصرف» بوده و از طریق واژه «انتخاب» به رفاه متصل می‌شود که این مهم بیانگر انتخاب درست کلمات کلیدی توسط نویسنده بوده و منجر به اتصال این واژه به پرتکرارترین کلمه موجود در این بررسی شده است. واژه «جنسیت» نیز با کلمات هم خوشه خود «کار»، «نگرش» و «فقر» در خوشه آبی، با کلمه «سلامتی» در خوشه بنفش و همچنین با کلمات «رفاه» و «کارایی» از خوشه سبز و در نهایت با کلمه «بهره‌وری» از خوشه زرد ارتباط دارد. باتوجه‌به کم‌بودن قطر گره کلمه جنسیت نسبت به سایر گره‌ها، به نظر می‌رسد در تحقیقات حوزه رفاه این واژه کمتر موردتوجه بوده است. خوشه قرمز با حوزه تحقیقاتی حسابداری مرتبط است؛ بنابراین کلماتی مانند «ریسک»، «تقاضا»، «نقدینگی»، «هزینه» و «بدهی» برجسته بوده و با یکدیگر ارتباط دارند. کوچک‌ترین خوشه با 4 کلمه متعلق به خوشه بنفش است. برجسته‌ترین واژه در این خوشه «سلامتی» بوده که با واژگانی همچون «بیزاری»، «انتخاب» و «ادراک» در ارتباط است. باتوجه‌به حضور نسبتاً کمتر این کلمات کلیدی، می‌توان به پتانسیل بالاتر احتمالی برای توسعه بیشتر این نوع مطالعات اشاره کرد. مطابق با شکل (2) واژه‌هایی مانند «رفتار» و «مدیریت» با رخدادهایی به ترتیب 45 و 16 جز کلماتی هستند که ارتباط قوی با کلمه رفاه داشته و در مرکز نقشه قرار گرفته‌اند. بااین‌وجود کلماتی هم هستند (مانند: هزینه، اخلاق، مالیات و مسئولیت‌پذیری) که هیچ ارتباطی با رفاه نداشته و در نقاط پرت هر خوشه جای گرفته‌اند.
 

شکل 3: نقشه شبکه خطوط ارتباطی بین کلمات کلیدی
 
 
همانطور که گفته شد با حرکت‌دادن موس در بین خطوط نقشه، می‌توان نقاط کم‌کار یا دورافتاده را جستجو کرده و به خلاهای تحقیقاتی پی برد. به‌عنوان‌مثال در شکل (3) واژه «استرس» با 22 رخداد بعد از کلمه «رفتار» جزء پرکاربردترین کلمات بوده و باقدرت پیوند 10 با واژه «رفاه» در ارتباط است؛ لذا با به‌کاربردن واژه استرس با سایر واژگان نقشه می توان شکاف­های تحقیقاتی در این بخش را برطرف نمود.
شکل (4) نقشه همکاری کشورها (با حداقل 1 مقاله چاپ شده) را نشان می‌دهد. این نقشه بیانگر این است که کشورها در 10 خوشه با رنگ‌های مختلف طبقه‌بندی‌شده‌اند. بیشترین همکاری کشورها در خوشه شماره 1 به رنگ قرمز با عضویت 8 کشور (شامل بلژیک، کانادا، دانمارک، فرانسه، ایتالیا، لوکزامبورگ، هلند و اسپانیا) می‌باشد. همچنین خوشه 10 با 2 عضو (شامل کره جنوبی و امارات عربی) از کمترین همکاری برخوردار است.هرچقدر قطر خطوط و گره‌ها بیشتر باشد، نشان‌دهنده شدت و قدرت پیوند است. بدین ترتیب می‌توان نتیجه گرفت که کشور آمریکا با اکثر کشورها همکاری داشته و با نشر 157 مقاله، دارای بیشترین مقالات چاپ شده در این حوزه است.
بعد از آمریکا، کشور انگلستان بافاصله زیاد و با 55 مقاله منتشره دومین خاستگاه چاپ مقالات مرتبط با رفاه و سلامت روانی در حوزه حسابداری و زیرمجموعه‌های آن می‌باشد. بعدازاین دو کشور، کشورهای استرالیا، فرانسه، آلمان، کانادا و چین حائز رتبه‌های بعدی هستند.
در قسمت بالایی نقشه، کشور ایران بافاصله بسیار زیاد و قطر گره خیلی کم قابل‌مشاهده بوده و با خطوط ارتباطی نازک به کشور انگلستان متصل شده است.
 






شکل 4. نقشه شبکه ارتباطی هم­تألیفی کشورها







شکل 4. نقشه شبکه ارتباطی هم­تألیفی کشورها
بحث و نتیجه گیری
در این مطالعه سعی شد با استفاده از تحلیل‌های علم‌سنجی در طول سال‌های 1998 تا 2022 ساختار موضوعی مقالات حوزه رفاه باتوجه‌به ارتباط مفهومی آن با حسابداری در پایگاه وب­آوساینس شناسایی و نقشه‌های گرافیکی هم­استنادی نویسندگان، هم­رخدادی واژگان و هم­تألیفی کشورها ترسیم شود.
نتایج حاصل از روند انتشار مقالات نشان می‌دهد که این مطالعه با موضوعی (ارتباط رفاه، سلامت روانی و حسابداری) روبرو می‌باشد که در 25 سال گذشته توجه بسیاری از محققین را به خود جلب کرده است. طبق این نتایج، مشخص شد بیشترین فراوانی تولید مقالات در حوزه‌های مورد بررسی مربوط به سال 2021 با 39 مقاله و کمترین فراوانی مربوط به سال‌های 1998 و 2001 با 3 مقاله می‌باشد. کنتراس - بارازا و همکاران (2021) نیز در مقاله خود به طور هم­زمان ارتباط رفاه و کارآفرینی را با استفاده از تکنیک‌های علم­سنجی مورد بررسی قرار دادند(24)؛ لذا این مطالعه از لحاظ بررسی ارتباط دو حوزه با مقاله حاضر همخوانی دارد. همچنین نتایج حاصل از بررسی روند مطالعات پیرامون موضوع رفاه و کارآفرینی مشابه با نتایج این پژوهش بوده و بیانگر سیر صعودی این موضوعات در سال­های اخیر است.
بر اساس نتایج هم­استنادی نویسندگان نیز همسورث با 59 استناد و با 79 لینک ارتباطی در صدر فهرست فعال‌ترین و پراستنادترین نویسندگان قرار گرفت. پس از همسورث، نویسندگانی مانند داوکینز و دایموند در رتبه‌های دوم و سوم جای گرفتند. بر اساس نظر موئد (Moed) (2010) فرض بنیادین تحلیل هم­استنادی آن است که هرچه یک جفت مدرک یا مؤلف به تعداد بیشتری با هم مورد استناد قرار بگیرند احتمال آن­که ارتباط موضوعی آن­ها بیشتر باشد، وجود دارد(29). در مطالعه حاضر هم­استنادی نویسندگان مدنظر بوده است. در هم­استنادی نویسندگان علاوه بر نشان‌دادن روابط موجود بیانگر علایق موضوعی مشترک آن‌ها نیز می­باشد. در نقشه گرافیکی هم­استنادی نویسندگان، اسم نویسندگان ایرانی به چشم نمی‌خورد و این امر نشان می‌دهد که نویسندگان ایرانی سهمی از هم­استنادی در سطح بین‌المللی نداشته‌اند.
در تحلیل هم­رخدادی واژگان نتایج نشان داد رفاه ارتباط تنگاتنگی با مفاهیمی مانند رفتار و مدیریت دارد. برخی از واژگان مانند بدهی یا هزینه در نقاط پرت در نقشه قرار گرفته‌اند و در ارتباط قوی با رفاه قرار ندارند؛ به‌عبارت‌دیگر ممکن است این واژگان از لحاظ مبانی نظری بر رفاه تأثیر داشته باشند؛ ولی در تحقیقات توجهی به این کلمات نشده یا به طور هم‌زمان در پژوهش‌ها مورداستفاده قرار نگرفته باشند.
این پژوهش از نظر بیان اهمیت واژگان کلیدی پیرامون حوزه حسابداری (مانند درآمد و بازنشستگی) با تحقیق گالگو - لوسادا (Gallego-Losada) و همکاران (2022) همخوانی دارد(30). همچنین نتایج حاصل از هم­رخدادی واژگان در مطالعه کنتراس - بارازا و همکاران (2021) نشان داد که رفاه با کلماتی مانند «فقر»، «سلامتی»، «جنسیت» و «بیکاری» در ارتباط است؛ لذا یافته­های این پژوهش نیز با نتایج پژوهش حاضر هم­راستا می‌باشد(24).
نتایج به‌دست‌آمده از بررسی هم­تألیفی بین کشورها (با تعداد حداقل یک مقاله برای هر کشور)، نشان داد که موضوع مورد بررسی (ارتباط رفاه و حسابداری)، یکی از موضوعات مهم و بااهمیت در کشور آمریکا بوده و این کشور با تعداد 150 مقاله، بیشترین سهم همکاری را از آن خودکرده است. پس از آن انگلستان، استرالیا و فرانسه به ترتیب در رتبه دوم تا چهارم جای گرفته­اند. گره‌های موجود در نقشه به‌خوبی هم­تألیفی کشورهای مختلف را گزارش نموده‌اند. پژوهش حاضر از نظر این­که کشور آمریکا نسبت به سایر کشورها دارای بیشترین تولیدات علمی است با پژوهش‌های کنتراس - بارازا و همکاران (2021)، اژدری و همکاران (1399)، میرموسی و همکاران (1399)، مریگو و یانگ (Merigó & Yang) (2017) و قاسم (Qasim) (2017) هم‌راستا است(34-31، 24).
تضاد منافع
نویسندگان مقاله اعلام می­دارند که بین نویسندگان تعرض منافعی وجود ندارد.
تقدیر و تشکر
بدین‌وسیله از تمام افرادی که در انجام این پژوهش همکاری نمودند، تشکر و قدردانی به عمل می­آید.


 
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1401/8/24 | پذیرش: 1401/12/14 | انتشار: 1402/4/31

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/کلیه حقوق این وب سایت متعلق به طلوع بهداشت یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Tolooebehdasht

Designed & Developed by : Yektaweb