دوره 22، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1402 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 73-59 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشگاه یزد ، abakhshayesh@yazd.ac.ir
چکیده:   (255 مشاهده)
مقدمه: بیماری سرطان ریه یکی از مهم‌ترین عوامل مرگ و میر در جهان است. در سال‌های اخیر نقش عوامل روان‌شناختی در میزان پایبندی به درمان این بیماران پیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین هدف پژوهش حاضر پیش‌بینی پایبندی به درمان بر اساس سرسختی روانشناختی، تحمل ابهام و حمایت اجتماعی ادراک شده در بیماران مبتلا به سرطان ریه شهر یزد بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع مقطعی با روش توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری کلیه بیماران مبتلا به سرطان ریه مراجعه‌کننده به مرکز پرتودرمانی شهید رمضان‌زاده شهر یزد در سال 1399-1400 بودند که با روش نمونه‌گیری در دسترس تعداد 120 بیمار مرد مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده‌ها؛ پرسشنامه‌های پایبندی به درمان، سرسختی روان‌شناختی، تحمل ابهام و حمایت اجتماعی ادراک شده بود که روایی و پایایی آنها تایید شده بود. اطلاعات با کمک نرم افزار SPSS نسخه 23 و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که بین سرسختی روانشناختی با پایبندی به درمان (47/0R=)، تحمل ابهام با پایبندی به درمان (61/0R =) و حمایت اجتماعی ادراک شده با پایبندی به درمان (68/0R=) همبستگی مثبت و معنی‌داری وجود داشت (001/0P<). نتایج نشان داد که متغیرهای پیشبین 3/46 درصد از واریانس پایبندی به درمان در آنها را تبیین می‌کنند.
نتیجه­گیری: بر اساس یافته‌های به دست آمده می‌توان اینگونه نتیجه‌گیری کرد که پیش‌بینی به درمان در بیماران مبتلا به سرطان ریه توسط سرسختی روانشناختی، تحمل ابهام و حمایت اجتماعی ادراک شده قابل پیش‌بینی است.
واژگان کلیدی: پایبندی به درمان، سرسختی روانشناختی، تحمل ابهام، حمایت اجتماعی ادراک شده، سرطان ریه
 
متن کامل [PDF 692 kb]   (256 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (517 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روان شناسی
دریافت: 1401/8/20 | پذیرش: 1401/12/14 | انتشار: 1402/4/31

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.