دوره 21، شماره 5 - ( آذر و دی 1401 )                   جلد 21 شماره 5 صفحات 63-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: IR.BMSU.REC.1398.276
Ethics code: IR.BMSU.REC.1398.276


XML English Abstract Print


دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، farzinbagheri73@gmail.com
چکیده:   (568 مشاهده)
چکیده
مقدمه: نـاراحتی­هـای اســکلتی-عضـلانی بخـش عمــده­ای از بیماری­های شغلی را به خـود اختصـاص داده اسـت و از شایع­ترین مشکلات شغلی پرستاران محسوب می­شـود. در همین زمینه، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر حساسیت اضطرابی و ناگویی هیجانی پرستاران مبتلاء به کمردرد مزمن انجام شد.
روش­بررسی: روش پژوهش حاضر نیمه­آزمایشی و طرح آن به‌صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل پرستاران مبتـلا بـه کمردرد مزمـن شـهر تهران در سال 1399 بود.  نمونه مورد مطالعه شامل 30 پرستار مبتلا به کمر درد که با استفاده از روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه گواه جای دهی شدند. ابزار گردآوری شامل پرسشنامه­های حساسیت اضطرابی و ناگویی هیجانی بود. گروه آزمایش هشت جلسه 90 دقیقه­ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کردند ولی گروه گواه هیچ مداخله­ای دریافت نکردند.
یافته­ها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در پرستاران مبتلا به کمر درد مزمن به صورت معناداری موجب کاهش حساسیت اضطرابی (جسمانی، شناختی و اجتماعی) و ناگویی هیجانی (دشواری در شناسایی احساسات، دشواری در توصیف احساسات و تفکر بیرون­مدار) گردید (01/0>P).
نتیجه­گیری: بر اساس یافته­های بدست آمده می­توان نتیجه­گیری کرد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد توانسته است باعث کاهش مشکلات روانشناختی پرستاران دارای کمردرد مزمن شود. بدین منظور پیشنهاد می­شود کارگاه و برنامه­هایی توسط روان­شناسان و متخصصان درد برای پرستاران دارای کمردرد مزمن برگزار شود.


 
متن کامل [PDF 678 kb]   (309 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (584 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1401/4/20 | پذیرش: 1401/11/10 | انتشار: 1401/10/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.